- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vilniaus gimtadienio proga visi kviečiami prisėsti prie istorinės Lietuvos virtuvės stalo. Apie tai, kaip jis keitėsi, ką valgė kunigaikščiai, LNK žurnalistė teiravosi restorano „Lokys“ bendrasavininkės, virtuvės šefės Ritos Keršulytės, kuri suruošė tikrų tikriausią kunigaikščių puotą.
– Pradėsime nuo paties ištakų, seniausių kunigaikščių laikų. Ne veltui esame 15 amžiaus pastato rūsyje. Būtinas gimtadienio akcentas – vaišės. Ką išskirtumėte, kas jus įkvėpė ir ką paruošėte?
– Mūsų vaišės mena senuosius – kunigaikščių – laikus. Ir su vaišėmis pakeliausime per visą istoriją – nuo Vilniaus gimimo iki pat XIX amžiaus vidurio. Galbūt išskirtiniausias patiekalas, kuris yra ant mūsų stalo, tai – sumuštinis su stirniena ir žirnių piurė, pagardintas mėtomis, keptais baravykais, taip pat šviežiais ridikėliais, vytintais pomidorais. Viename patiekale susideda daug amžių. Turime ir keptos žvėrienos, ir šviežių daržovių, kurie būdavo tik ant didikų stalo.
– Senovėje manyta, kad tai, kieno mėsą valgai, perimi ir to gyvūno savybes. Gal todėl ypač vertinta stirniena ir elniena?
– Visa žvėriena buvo ypač vertinama dėl to, kad tai buvo neprieinama paprastam žmogui. Buvo skirta tik diduomenei. Kiekvienas tos mėsos kąsnelis buvo prabangos dalykas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kokios istorinės asmenybės įkvėpė paruošti būtent šias vaišes?
– Daugiausia prisidėjusi prie to asmenybė – Bona Sforza. Tapusi didžiąja Lietuvos kunigaikštiene, ji atvežė į Lietuvą naujų maisto tradicijų – labai daug prieskonių, žolelių, žalių daržovių ir vaisių. Taip pat galima būtų paminėti Vilniaus įkūrėją – Lietuvos Didįjį kunigaikštį Gediminą, kuris susijęs su medžiokle ir žvėriena.
Visa žvėriena buvo ypač vertinama dėl to, kad tai buvo neprieinama paprastam žmogui. Buvo skirta tik diduomenei.
– Kokie dar svarbūs akcentai? Bonos Sforzos patiekalas – šios ant stalo besipuikuojančios šviežių daržovių salotos? Dar matau raugintų daržovių, be kurių neįsivaizduojamas lietuviškas stalas?
– Raugintos daržovės yra vienas iš privalomų akcentų ant mūsų stalo. Čia turime raugintus česnakų ūglius. Kadangi lietuviai neturėjo galimybių turėti ištisus metus daug šviežių daržovių, vitaminų, tai kiekvieną kartą būdavo padėta ant stalo raugintų. Beje, jos labai pagerina virškinimą.
O kavos pertraukėlei žurnalistė pakvietė paragauti ypatingos šventiškos kavos. „Crustum“ kepyklėlių senamiesčio padalinio vadovė Paulė Stanevičiūtė pavaišino gimtadienio kava.
– Kodėl būtent tokia kava – su šlakeliu vyšnių sirupo ir šokoladu – tapo Vilniaus gimtadienio kava?
– Šią kavą rinkomės neatsitiktinai. Paskelbus konkursą, kavos mėgėjai kūrė receptą patys ir nusprendė, kad toks derinys jiems labiausiai asocijuojasi su Vilniumi.
Kol plakamas pienas, į puodelį bėga kava, priminsime, kad kava į Lietuvą galėjo atkeliauti XVII amžiuje su įtakinga didikų – Pacų – gimine. XVIII amžiuje kūrėsi pirmosios kavinės, o XIX amžiaus pradžioje vien Vilniuje jų veikė apie pusšimtis. Taigi ne vieną šimtmetį mus lydi kava.
Štai kava paruošta, o akcentas ir staigmena – šokoladinė lazdelė bei užrašas „Vilnius 700“.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus savivaldybė pritarė naujojo darželio Perkūnkiemyje projektui3
Vilniaus miesto savivaldybė pritarė naujo, 290 vaikų talpinančio darželio Perkūnkiemio rajone projektui. Skelbiama, kad gavus statybų leidimus, darbus tikimasi pradėti kitų metų pradžioje. ...
-
Lietuvoje startuoja Graikijos „Aegean Airlines“ – dukart per savaitę skraidins į Atėnus1
Lietuvoje startuoja nacionalinė Graikijos oro vežėja „Aegean Airlines“ – du kartus per savaitę ji tiesiogiai skraidins iš Vilniaus į Atėnus. Tikimasi, kad keliautojai per Atėnus galės pasiekti daugiau pasaulio šalių jun...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą10
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas atmetė siūlymą panaikinti Lukiškių aikštės įstatymą4
Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atšaukti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. ...
-
„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną1
„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas...
-
Vilniaus šienavimo sezonas: tarp patogumo miestiečiams ir tvarumo1
Sostinėje prasideda šienavimo sezonas. Kaip ir pernai, vietose, kur žmonės daugiausia leidžia laisvalaikį, sportuoja, taip pat daugiabučių kiemuose, bus palaikoma trumpa veja. Dažnai šienaujama bus ir gatvių skiriamosiose juostose. Tači...
-
Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų1
Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrin...
-
Vilniaus Senamiestyje bus pradedamos naujo gyvenamųjų namų projekto statybos5
Įmonių grupė „Eika“ kartu su bendrove „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sostinės Seinų gatvėje esančio sklypo ir jame suplanuoto gyvenamųjų namų projekto „Senamiesčio sodai“ įsigijimo sandorį. ...
-
Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai vartai
Iki 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių likus 100 dienų, Vilniaus oro uoste atidaryti simboliniai olimpiniai išvykimo vartai. ...
-
A. Avulis: vis dar galioja mano pasiūlymas, kad 2026 m. pabaigoje stadione žaistume futbolą20
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako esąs pasirengęs vykdyti projektą, o jau 2026 m. pabaigoje galėtų būti sužaistos pirmosios futbolo rungtynės. Anot jo, šiuo metu ...