Vidaus reikalų ministerija kuria įstaigą bažnyčiai valdyti

Vidaus reikalų ministerija (VRM) kuria viešąją įstaigą, kuri rūpinsis ministerijos valdoma Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia, jos restauravimu.

Kaip BNS sakė ministerijos kancleris Karolis Vaitkevičius, steigiamo Bendrystės ir inovacijų centro tikslas – kad bažnyčios tvarkymas ir priežiūra nekainuotų mokesčių mokėtojams.

„Tai būtų įstaiga, kuri dalyvautų projektuose, galbūt pritrauktų rėmėjų, rengtų labdaros koncertus, kitus dalykus ir iš šių pinigų galėtų tvarkyti bažnyčią, vykdyti įvairias socialines veiklas“, – tvirtino jis.

Ministerija numačiusi skirti 20 tūkst. eurų įnašą į naująją įstaigą. Anot kanclerio, pinigai bus naudojami siekiant „pastatyti įstaigą ant kojų“, t. y. mokėti atlyginimą būsimam vadovui, buhalteriui. Vėliau tikimasi, kad centras išsilaikys pats.

„Bažnyčioje šiuo metu įrengtos mobiliojo ryšio tiekėjų ryšių antenos, iš ten įstaiga taip pat galės gauti pajamų“, – tikino K. Vaitkevičius.

Sprendimui dar turės pritarti Vyriausybė.

Šiuo metu Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios reikalais rūpinasi kunigas, Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas. Jo teikiamos sielovados paslaugos kol kas nėra reglamentuotos įstatymuose, VRM šiuo metu siūlo statutinėse įstaigose tai įteisinti oficialiai.

Šventovės trečiajame aukšte veikia koplyčia, kituose aukštuose sutvarkytos erdvės, skirtos koncertams, konferencijoms, parodoms ir kitiems renginiams.

Anot K. Vaitkevičiaus, A. Toliatas ir toliau rūpinsis pareigūnų sielovada, o įstaigai vadovo paieškoms bus skelbiamas konkursas.

Skaičiuojama, kad visiškai sutvarkyti bažnyčiai reikėtų apie 5 mln. eurų – įsteigus naująjį centrą, tikimasi sulaukti ir privačių investuotojų paramos.

Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia iškilo XVIII amžiaus viduryje, vietoje 1670-aisiais karmelitų vienuolių statytos ir sudegusios medinės bažnyčios. Įvairiais tarpsniais ji priklausė katalikams, stačiatikiams. Antrojo pasaulinio karo metu bažnyčios interjeras sunaikintas, ji buvo paversta sandėliu. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, bažnyčia vėl perduota katalikų bendruomenei, bet nebuvo tvarkoma, 2017-aisiais ją perėmė VRM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
jog galėtų įkurti dar vieną įstaigą (pinigų plovyklą), kuri pasirūpintų ir kitų konsesijų (pvz. krišnaitų) maldos namais. Juk reikia išplauti europinę paramą...

kartais

kartais portretas
ar tai ne litvaku inciatyva sugalvota juk pyli ta bande sugriaut.

...

... portretas
OH: "... sielovados paslaugos kol kas nėra reglamentuotos įstatymuose, VRM šiuo metu siūlo statutinėse įstaigose tai įteisinti oficialiai" - pas mus NĖRA valstybinės religijos, tai toks veiksmas būtų ANTIKONSTITUCINIS.... dar šlykščiau kai kalbam apie mus okupavusią religiją, atėjusią čia per kraujus, sugriovimus ir mirtį. Ir šiaip - meluoja ji KIEKVIENAME žingsny: esą neigia mirties bausmę, bet tuo pačiu šventina žudymui ruošiamus 'zombius'.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių