VDU žengia į Ameriką

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), vakar atidaręs oficialią atstovybę Vašingtone, tapo pirmuoju Lietuvos universitetu, turinčiu filialą Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Svarbi misija

"Šios atstovybės tikslas – ne tik visame pasaulyje skleisti žinią apie VDU, bet ir paskatinti Amerikoje gyvenančius lietuvius atsigręžti į savo šalį, domėtis jos mokslo, studijų pasiekimais, prisidėti juos įgyvendinant", – sakė VDU rektorius Zigmas Lydeka.

Rektorius pastebėjo, kad VDU nuo šiol įsipareigojo atlikti naują funkciją – ambasadoriaus. "Tai bus mūsų moralinis įsipareigojimas visiems. Norime lietuviams padėti atrasti pasaulį, o pasauliui – pažinti mus", – tvirtino Z.Lydeka.

Universiteto vadovas žadėjo, kad ši plėtra bus nepaskutinė. VDU ateityje norėtų savo atstovybę įsteigti ir Europoje, galbūt Vokietijoje, su kuria taip pat palaiko glaudžius ryšius.

Įsteigė ir fondą

Prie VDU atstovybės taip pat atidaromas fondas, kuris turėtų padėti finansinei paramai pasiekti Lietuvą: fondo pagalba galės pasinaudoti visi norintieji paremti tam tikrą įstaigą, ligoninę ar konkretų žmogų Lietuvoje.

"Tikiu ir tikiuosi, kad ryšiai tik stiprės. Manau, kad VDU pasitarnaus pritraukti naujas galimybes ne tik Lietuvos studentams. Jau yra planuojami keli projektai, vyksta derybos su keliomis puikiomis mokyklomis. VDU yra teisingame kelyje ir lyderiauja tarp Lietuvos universitetų", – sakė VDU docentas Edvinas Minkštimas, dirbantis su atstovybės JAV projektu.

p>Atvyko pasveikinti

Prieš atidarant atstovybę VDU jau žengė rimtą žingsnį. Birželį buvo užmegzta partnerystė su viena garsiausių – Džulijardo meno mokykla. VDU Muzikos akademijos studentams jau dėsto šios Niujorko mokyklos dėstytojai, patirtimi dalijasi pasaulyje žinomi atlikėjai.

Pasveikinti universiteto atstovybės Šiaurės Amerikoje atidarymo proga atvyko Džulijardo mokyklos prodekanas Adamas Meyeris.

"Perduotu šilčiausius sveikinimus. Mes tikime šia partneryste, ji bus naudinga ir mums, ir jums", – sakė A.Meyeris.

Tiltas į kitą žemyną

Vienas pagrindinių VDU atstovybės Šiaurės Amerikoje tikslų – toliau skatinti tarptautinę plėtrą ir plėtoti partnerystę su svarbiausiomis Šiaurės Amerikos mokyklomis, universitetais, švietimo ir kultūros projektais.

Per atstovybę bus derinami akademiniai mainai, padėsiantys universitetams Lietuvoje ir Amerikoje keistis dėstytojais ir studentais.

VDU atstovybės Šiaurės Amerikoje oficialios atidarymo iškilmės po pietų vyko universiteto Didžiojoje auloje. Šventinę nuotaiką sukūrė koncertas, kurį dovanojo Muzikos akademijos studentai. Skambėjo F.Chopino, G.Verdi, C.Debussy ir kitų pasaulyje gerai žinomų kompozitorių šedevrai.

Istorinio įvykio proga VDU bendruomenės atvyko pasveikinti ir Lietuvos prezidentas, VDU Tarybos pirmininkas Valdas Adamkus.

"Esu čia ne tik pasveikinti, bet ir kartu su visais pasidžiaugti šiuo istoriniu įvykiu", – sakė V.Adamkus.

Prezidentas prisiminė senus įvykius, kai tik gimė idėja atkurti Vytauto Didžiojo universitetą. Dar tuomet profesūra kalbėjo, kad universitetas turi būti atviras ir neužsidaryti vienoje erdvėje – Kaune, Lietuvoje.

"Šiandien jūs įgyvendinote prieš daug metų užsibrėžtus tikslus. VDU atsiveria puikios galimybės plėsti bendradarbiavimo galimybes su visu pasauliu. Džiaugiuosi, kad vizija virto realybe", – kalbėjo V.Adamkus.

Didžiausios sėkmės naujai įsteigtai atstovybei linkėjo JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Nina Murray.

"Atstovybė bus puikus tiltas į Amerikos žemyną", – teigė N.Murray.

Vytauto Didžiojo universitetas buvo įkurtas Kaune 1922 m. Sovietų okupacijos metais, 1950-aisiais, jis buvo uždarytas, o 1989-aisiais atkurtas padedant lietuvių išeivijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių