Vaikščioti – ekstremalus užsiėmimas

Lijundra Kauną pavertė čiuožykla, o apledėję šaligatviai komunalininkų dėmesio sulaukė tik vakar apie pietus. Šimtai kauniečių patyrė traumas, todėl gydytojams teko dirbti viršvalandžius.

Pėstieji pasijuto pamiršti

Vakar Kaunas pabudo sukaustytas ledo. Anksčiau nei įprasta iš namų neišskubėję kauniečiai vėlavo į darbus. Automobilių savininkams teko darbuotis ledo gramdikliais. Nelengva buvo ir išvažiuoti iš kiemų. Į kai kuriuos jų iki 10 val. negalėjo įvažiuoti buitines atliekas išvežantys "Kauno švaros" sunkvežimiai. Mažesnių gatvelių sankryžose susidarė automobilių eilės, tačiau pagrindinėse miesto gatvėse eismo sąlygos buvo neblogos.

Ne vienas plikledžio išsigandęs vairuotojas vakar nusprendė palikti automobilius prie namų ir pasinaudoti viešuoju transportu, tačiau tai neišgelbėjo nuo nemalonumų. Pėsčiųjų takai priminė čiuožyklas: ne tik miesto atokesniuose rajonuose, bet ir jo širdyje – Laisvės alėjoje. Visame miesto centre čežėjo nuo žemės beveik neatkeliamų batų padai, žmonės judėjo lėtai, vengė staigių judesių.

"Kauno švaros" generalinis direktorius Dalius Tumynas tvirtino, kad su ledu ant pėsčiųjų takų nuo šeštos valandos ryto kovojo aštuonios brigados, tačiau jų darbo vaisius buvo sunku įžvelgti. Laisvės alėjoje žmonės vorele judėjo dviem užvakar, prasidėjus lijundrai, smėliu pabarstytais takeliais. Tačiau ir šie buvo pavojingai slidūs.

"Siaubas. Einu ir galvoju, kodėl vairuotojais rūpinasi, o pėsčiaisiais – ne", – piktinosi aikštę prie Soboro bandžiusi kirsti Julija Slivkienė.

Kaltę vertė oro sąlygoms

"Manau, kad situacija visoje Lietuvoje sudėtinga, o Kaune geresnė nei Vilniuje", – kaltę dėl slidžių pėsčiųjų takų oro sąlygoms vertė D.Tumynas.

Komunalininkus gynė ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. "Kiekvieno šaligatvio nenubarstysi. Vakar grįžau iš Briuselio, keli keleiviai lipdami iš lėktuvo nuo trapo nusirito. Kai kas gali sakyti, kad nieko nedarome, bet darbai vyksta, druskos pūdais beriama", – teisinosi jis.

Keletas smėlį barstančių traktorių Laisvės alėja praskriejo tik vidurdienį. Sąlygos praeiviams pagerėjo, bet išliko pavojingos. D.Tumyno teigimu, darbų tempai nesulėtės, kol ledas neištirps, tačiau "Kauno švara" šių darbų galėtų ir neatlikti, nes dėl jų sutartis su savivaldybe vis dar nepasirašyta.

Miesto valymo teritorijas į atskirus tris sektorius suskirstyti sumąsčiusi savivaldybė jiems prižiūrėti paskelbė atskirus konkursus. Dviem teritorijoms prižiūrėti geriausią kainą pasiūlė "Kauno švara", vienai – bendrovė "Kelių remonto grupė" (KRG). Pastaroji konkurso rezultatus apskundė, todėl sutarties pasirašymas įstrigo. Realiai miesto gatvių šiuo metu niekas neturėtų valyti. D.Tumynas teigia jas valysiąs ir be sutarties. "Dirbame gera valia, nes KRG įspeitė savivaldybę į kampą", – sakė "Kauno švaros" vadovas.

Pakartotas traumų rekordas

Per pusantros paros į Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės priimamąjį kreipėsi beveik dvigubai daugiau įvairias traumas patyrusių kauniečių nei įprastai – maždaug 350 žmonių. Gydytojai liko dirbti ir po darbo valandų. "Pirmieji nukentėjusieji dėl slidaus kelio pradėjo plūsti vos tik prasidėjus lijundrai. Daugiausia buvo riešo, peties ir čiurnų traumų", – pasakojo ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjas Raimondas Kunickas.

Į ligoninę paguldyta kelios dešimtys nukentėjusiųjų. Kai kurie jų patyrė itin rimtus kaklo ir stuburo lūžius.

Pats paprasčiausias lūžis Valstybinei ligonių kasai (VLK) kainuoja beveik 200 litų.

Nukentėjusiųjų skaičius pakartojo ligoninėje užfiksuotą rekordą. Prieš dvejus metus po Naujametės nakties dėl įvairių traumų į Raudonojo Kryžiaus ligoninę per vieną parą kreipėsi 350 žmonių.


Andželika Banevičienė
Kauno valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorė

Už patirtą traumą paslydus teoriškai galima iš savivaldybės ar slidžią dangą prižiūrėti turėjusio asmens prisiteisti patirtą žalą. Teisme reiktų įrodyti priežastinį ryšį, dėl ko žmogus paslydo. Būtų atsižvelgta į įvairius faktorius. Gal žmogus griuvo būdamas išgėręs? Svarbu, ar teritoriją turintis prižiūrėti asmuo galėjo laiku nuspėti, kad bus slidu. Tikrai būtų sunku kažką apkaltinti, jei nelaimė įvyko iškart pašalus, bet, jei praėjus tam tikram laiko tarpui, niekas nesiėmė jokių priemonių, galima bandyti kovoti teisme.

Skaičiai

70 litų

Maždaug tiek VLK sumoka už būtinosios pagalbos konsultaciją.

200 litų

Beveik tiek kainuoja pirmoji pagalba paprasčiausių lūžimų atveju.

12 tūkst. litų

Tiek kainuoja dubens kaulo lūžimą patyrusio paciento gydymas.


Šiame straipsnyje: ledasslidužiemos traumos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
o kam barstyt..vaiksciokit ant slidzios dangos..svarbu ZALGIRIUI pinigu skirta buvo islaikeme zaidejus...

lijundra

lijundra portretas
buvo vakar ir uzvakar.Vakar niekas nieko nebarste.Sodrai nedarbingumo pasalpos taip pat kisenes nepapildys.O darbdaviai liko be darbuotoju.Draudimo kompanijos, jeigu nukentejo ju klientai, tikrai gali bandyti isieskoti zala is kaltu asmenu.Viena karta reikia padaryti gala pinigu emimui uz tariama kiemu ir saligatviu prieziura.

Didelė

Didelė portretas
PAGARBA šauniesiems Raudonojo Kryžiaus medikams, tomis ekstremaliomis dienomis pasiaukojamai dirbusiems viršvalandžius. Sveikatos, tvirtybės ir viso, kas geriausia Jums, mielieji! Te niekad nepavargsta Jūsų stebuklingos rankos ir teneapleidžia Jūsų širdžių Gerumas ir Atjauta!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių