"Tapas" – pavasariškas ispaniškas užkandis Pereiti į pagrindinį turinį

"Tapas" – pavasariškas ispaniškas užkandis

2009-02-28 09:00
"Tapas" – pavasariškas ispaniškas užkandis
"Tapas" – pavasariškas ispaniškas užkandis / Gedimino Bartuškos nuotr. Improvizacijos: ispanišką užkandį kiekvieną kartą galima gaminti kiek kitaip.

Rytoj – pirma pavasario diena. Pasitikite jį su lengvais ispaniškais užkandžiais, vadinamais "tapas". Jie greitai paruošiami ir puikiai tiks, jei planuojate rengti vakarėlį.

Ispanų virtuvė be šių užkandžių neįsivaizduojama. Nerūpestingą gyvenimo būdą mėgstantys ispanai vieno kąsnio užkandžiais mėgaujasi net keletą kartų per dieną. Jais dažnai gardžiuojamasi prie rytinės kavos, jie nepakeičiami vasaros vakarais prie mėgstamo vyno taurės.

Pasakojama, kad ispaniški užkandžiai atsirado būtent dėl vyno. "Tapa" ispaniškai reiškia dangtis, todėl taip buvo pavadintas užkandis, dedamas ant vyno taurių, kad į jas nepatektų vabzdžiai ar nešvarumai.

Dabar kiekvienai Ispanijos užeigai garbės reikalas pagaminti kuo ypatingesnį "tapas". Jis gali būti iš jūros gėrybių, alyvuogių, jautienos ar bet ko, ką tik leidžia virėjo fantazija.

Ispaniškuose "tapas" baruose po darbų, kai nebevargina dienos kaitra, mėgsta rinktis vietos gyventojai. Savotiška pramoga jiems eiti iš vieno baro į kitą ir ragauti, kokius užkandžius jie gali pasiūlyti.

Šie užkandžiai gali būti karšti ir šalti. Kai kurie skirti tik lengvai užkąsti ir apetitui sužadinti, kitais galima ir sočiai prisikirsti. Tris variantus, kokius "tapas" galite pasigaminti sau ir savo svečiams, pasiūlė ispaniškų patiekalų restorano "Barcelona" (Linkmenų g. 5) vyriausioji virėja Nijolė Motologienė.


Kaip pasigaminti

 

Pirmiausia paskrudinkite supjaustytą prancūzišką batoną. Iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pakaks jį skrudinti porą minučių. Tuomet galite ruoštis viską, ką dėsite ant jų.

Pirmas variantas:

Ant skrudinto batono uždedame salotos lapą, šalia dedame keptą marinuotą papriką (ją marinuojame vyno acte, su česnakais, druska ir pipirais), tuną, galiausiai pagardiname majonezu.

Antras variantas:

Ant skrudinto batono su salotos lapu dedame supjaustytą lašišą ir užkandį pagardiname kreolos padažu. Jis gaminamas pašutinus pomidorus, nulupus nuo jų odelę, išėmus sėklas ir supjausčius kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustomas žalias svogūnas, jis sumaišomas su pomidoru, pilama šlakelis vyno acto, aliejaus ir pagardinama universaliais prieskoniais.

Trečias variantas:

Griežinėliais supjaustome pomidorą, trintuve sutriname juodąsias alyvuoges. Vėlgi skrudintas batonas, salotos lapas, ant jo dedame gojos sūrio, pomidorą, susuktą ančiuvį ir trintas alyvuoges.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų