Šv. Florijono skvere – nauja ugniagesių tematikos viešoji erdvė

Naujamiesčio rajonas Vilniuje pasipildys nauja žaliąja erdve, kurioje turiningai laiką galės leisti ir vaikai, ir sporto mėgėjai, ir smalsūs praeiviai. Šv. Florijono skverui ir šalia esančiai Mortos gatvės nuo Švitrigailos g. iki T. Ševčenkos dalies remontui jau išduotas statybą leidžiantis dokumentas, ruošiamasi skelbti viešą rangos darbų konkursą.

Atsirinkti rangovą ir pasirašyti rangos darbų sutartį numatoma 2025 m. pavasarį, o rangos darbus baigti – iki 2026 m. vasaros.

Ugniagesių globėjo šv. Florijono pavadinimą ir įrengimo koncepciją skveras gavo dėl šalia jo įsikūrusio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento.

„Stengiamasi, kad kiekviena miesto erdvė ne tik papildytų parkų ir skverų charakterį, bet ir būtų savita. Unikalios viešosios erdvės kuriamos atsižvelgiant į vietą, istoriją, kaimynystę. Šio skvero įrengimas pratęs Vilniaus viešųjų erdvių tvarkymo darbus, kurių šiemet kaip niekad gausu – net devyniolika“, – sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Šv. Florijono skvero vizualizacija. Vilniaus savivaldybės administracijos nuotr. 

Šv. Florijono skvere bus įrengtos pasyvaus poilsio, vaikų žaidimo ir aktyvios veiklos zonos su sporto įranga. Projektas apima pasivaikščiojimo takų, mažosios architektūros elementų, vaikų žaidimo, sporto ir poilsio aikštelių įrengimą. Atnaujinta Mortos gatvė taps integralia viešosios erdvės dalimi, užtikrinančia patogų patekimą į skverą iš Švitrigailos ir T. Ševčenkos gatvių.

Lietuvoje dar nėra viešosios erdvės, skirtos ugniagesių tematikai, todėl skvero kaimynystė padiktavo jo įrengimo koncepciją. Sutvarkytoje teritorijoje bus vykdoma informacinė ir švietėjiška veikla, lankytojai susipažins su ugniagesių darbu: dūmų detektoriais, gaisrinio automobilio siurblio skyriaus maketu, gesintuvais, hidrantais ir skubios pagalbos tarnybų numeriu 112.

Šv. Florijono skvero vizualizacija. Vilniaus savivaldybės administracijos nuotr.

Vaikų žaidimų aikštelės čiuožyklos ir kiti įrenginiai gaminami pagal gaisrininkų naudojamos įrangos spalvas. Jos dangoje bus įamžintas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklas. Viešoje erdvėje stovės stendai su tekstine informacija, kuri bus pateikta ir Brailio raštu bei pasiekiama per QR kodus.

Šv. Florijono skvero vizualizacija. Vilniaus savivaldybės administracijos nuotr.

„Ši šiuo metu tuščia ir nesvetinga erdvė jau po dvejų metų taps išskirtine ir viena patraukliausių Vilniuje. Čia turiningai laiką leisti galės ir senjorai, ir mažieji „gaisrininkai“. Plėtodami šį projektą prisidedame prie misijos kurti įvairaus amžiaus žmonėms patogų ir patrauklų miestą“, – sakė rangos projektą prižiūrinčios Vilniaus vystymo kompanijos vadovė Laura Joffė.

Šv. Florijono skvero vizualizacija. Vilniaus savivaldybės administracijos nuotr.

Skvero architektūriniai sprendiniai siekia paversti tvarkomą teritoriją patrauklesne pasitelkiant ir reljefo formavimą bei papildomą želdinimą: tai funkciškai ir vizualiai atskirs zonas, darys skirtį tarp važiuojamosios dalies ir naujai formuojamų zonų. Tvarkant teritoriją numatomas intensyvus jos apželdinimas.

Teritorijos sutvarkymo projektavimo darbus atliko „ID Vilnius“. Projekto valdytojas – Vilniaus vystymo kompanija.

Projektą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Europos Sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių