Sužaloti per Garliavos košmarą

Kol policija sprendžia, kaip bausti žmones, Garliavoje bandžiusius sutrukdyti jėga paimti mažametę mergaitę, Klonio gatvės gynėjai sunkiai atsigauna po patirto šoko ir sužalojimų. Vieni atsipirko mėlynėmis, kitiems akistata su pareigūnais vos nekainavo gyvybės.

Ant trispalvės – batų žymės

"Raumenis, kaulus skauda, bet tai nieko, palyginti su tuo, kaip skauda dūšią", – atsiduso dailininkas Rimantas Radišauskas.

p>Būtent jis, užklotas valstybės vėliava, gulintis ant žemės ir buvo mindžiotas gegužės 17-osios rytą Kedžių namo kieme, kai prasidėjo didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs Garliavos šturmas.

"Aš gavau dujų, todėl nesusigaudau, kaip atsidūriau ant žemės. Bet filmuotoje medžiagoje pamačiau, kad vėliavą mindžiojo, trypė 6–8 pareigūnai. Liudininkai tvirtina, kad mane spardė. O po ta vėliava buvau aš, – pasakojo garliaviškis. – Ant trispalvės galima ir batų atspaudų rasti."

Menininkas sakė nežinąs, kaip vėliava ant jo atsidūrė. "Tikiuosi, ne policininkai ja mane uždengė", – vylėsi vyras.

Sustreikavo inkstas

Dėl patirtų smūgių R.Radišauskui prasidėjo inksto uždegimas. Situacija komplikavosi dar ir dėl to, kad jis teturi vienintelį inkstą (kitas anksčiau pašalintas dėl auglio), o garliaviškio stuburas ir anksčiau buvo traumuotas.

"Geriu arkliškas dozes antibiotikų. Dabar jau geriau, bet tebeskauda strėnas. Pirmą dieną išvis negalėjau pajudėti. Gydytojai, pamatę tyrimo rezultatus, sakė: "Labai baisu", – pasakojo dailininkas.

"Į panašią situaciją papuoliau antrą kartą gyvenime. Prieš 40 metų, kai susidegino Romas Kalanta, aš dar labiau nukentėjau – mane daužė guminėmis lazdomis, spardė, nurideno nuo laiptų. Tada buvo aišku, dėl ko: ant sovietų milicijos pareigūnų uniformų matėsi žvaigždės. O dabar viską darė savi žmonės su Vyčio ženklu", – skaudžius išgyvenimus lygino R.Radišauskas.

Gydytojai jį dar anksčiau, po operacijos, buvo įspėję, kad ant likusio inksto irgi formuojasi auglys. Ar nebuvo baisu rizikuoti sveikata, gal net gyvybe Klonio gatvėje?

"Na jūs ir paklausėt! Nebėra ko bijoti. Viskas, iš Lietuvos nieko neliko. Viskas daroma, kad žmonės išvyktų", – nusivylimo savo valstybe neslėpė Kedžių namų gynėjas.

Nuvežtas į policijos nuovadą jis medikų pagalbos neprašė, nes ir nesitikėjo jos sulaukti.

Nesureikšmino pavojaus gyvybei

Pensininkas R.Radišauskas – ne vienintelis, kurio medicinos kortelėje po tos dienos įvykių atsirado grėsmingų įrašų.

"Vyko mergaitės namų išniekinimas. O ką reiškia, kad mes visi 39, kurie buvome sulaikyti, nukentėjome prieš visą tą įvykį? Neverta mūsų net vardų minėti. Čia ne apie mus turėtų būti rašoma", – fotodailininkas Juozas Valiušaitis nesureikšmino net to, kad po Garliavos įvykių medikams teko gelbėti jo gyvybę.

Jis – vienas pirmųjų, kurie buvo sulaikyti ketvirtadienį Klonio gatvėje, kai vos tik susirinkę žmonės sugiedojo Lietuvos himną.

"Rankose laikiau vėliavą, buvau ties durimis. Antstolė Sonata Vaicekauskienė su savo vadovaujama gauja paprašė duoti jiems kelią. S.Vaicekauskienei tariau "prašau", o policininkams pasakiau, kad jų vieta yra kieme. Ir tai buvo paskutiniai mano žodžiai. Po jų gavau smūgį į krūtinę, man buvo užlaužtos rankos. Buvau nutemptas iki policijos mašinos", – pasakojo vyras.

Pagalbos iškart nesulaukė

J.Valiušaitis 30 metų serga cukriniu diabetu. Jam nuolat reikalingas insulinas. Jį vyras buvo palikęs Kedžių namuose, nes ten nakvojo.

"Grūdamas į mašiną prašiau, kad man leistų pasiimti insulino. Pareigūnė iš mano prašymo tik pasijuokė ir pasakė, kad viską išsiaiškinsime skyriuje. Sakiau, kad insulino man reikia ne skyriuje, o dabar pat. Bet nepadėjo", – kalbėjo menininkas.

Laikinojo sulaikymo patalpose išbuvus apie dvi valandas, vyrui ėmė darytis silpna. Pradėjo temti sąmonė, todėl jis vėl ėmė šaukti, kad reikia insulino.

Atvažiavus greitosios medicinos pagalbos medikams, pasak J.Valiušaičio, jis išgirdo, kad šie insulino neturi.

Menininką išgelbėjo vėliau atvykęs kitas greitosios ekipažas. Pamatavus cukaus kiekį kraujyje paaiškėjo, kad jis normą viršijo šešis kartus. J.Valiušaitis buvo išvežtas į Kauno klinikas. Stabilizavus vyro būklę, jis tą pačią dieną išleistas namo.

Įstrigo pareigūnų žvilgsniai

Režisierė Neris Karpuškaitė-Akelaitienė iki šiol negali atsigauti po streso, patirto Garliavoje praėjusią savaitę.

"Kruvina drama", – tokiais žodžiais įvardijo moteris tai, kas dėjosi prie Kedžių namų. Ji nesupranta, kodėl niekur nepublikuojami vaizdai, kaip mušami žmonės, nes, jos tvirtinimu, viskas buvo daug baisiau, nei galima pamatyti išplatintoje filmuotoje medžiagoje.

Jai labai įstrigo ten buvusių pareigūnų žvilgsniai. "Vieni pareigūnai į mus žiūrėjo kaip šunys į grobį, negalėjo nustovėti vietoje. Kitų akys buvo dar baisesnės: visiškai tuščios, lyg jie būtų be sielos. Stovėjome taikiai, aš skandavau: "Lietuva! Lietuva!", bet staiga jie ėmė tampyti, stumdyti, mušti beginklius žmones. Vieną taip tąsė, kad beveik į skutelius suplėšė odinę striukę. Vėliau pamačiau, kad jam ir galva buvo prakirsta", – atsiduso kaunietė.

Vieną per ketvirtadienio įvykius sužalotą ranką ji jau spėjo išsigydyti, o kitą tebeskauda, sunku valdyti pirštus. "Miegu su kompresais. Skauda dubens kaulus, einu kaip išprievartauta", – prisipažino režisierė.

Ji bando spėlioti, koks ginklas prieš ją buvo panaudotas. "Atrodė, kad su skydu tik prisilietė, tačiau buvau priplota prie stulpo, išgirdau, kaip kažkas trakštelėjo nugaroje. Jausmas buvo toks, lyg kepenys kažkur sulįstų. Gal tai buvo elektros šokas, nes žmonės sakė, kad visa sudrebėjau", – į atmintį įsirėžusiais prisiminimais dalijosi įvykių liudininkė.

N.Karpuškaitė-Akelaitienė teigė, kad vėliau pareigūnai jai užlaužė rankas, surakino, nekreipdami dėmesio, kad ji tebelaikė Lietuvos trispalvę ir nesipriešino. Dedant antrankius vėliavos kotas sužalojo moters nugarą. Buvo suplėšyta kita moters turėta trispalvė.

Lyg to būtų maža, režisierė teigia buvusi pažeminta ir kaip moteris. Prieš tai, kai buvo įsodinta į pareigūnų autobusiuką, ji buvo apieškota pareigūnės kelių dešimčių vyrų akivaizdoje.


Gresia iki trejų metų

Greitoji medicinos pagalba buvo kviesta ir Laimutei Kedienei bei Audronei Skučienei. Vienai buvo pavojingai pakilęs kraujospūdis, kitai – cukraus kiekis kraujyje. Laimutė Kedienė taip pat serga cukriniu diabetu.

Pasak Kauno apskrities policijos komisariato atstovo žiniasklaidai Kęstučio Kasciukevičiaus, ketvirtadienį Kauno policijoje greitoji medicinos pagalba buvo kviesta tik dviem asmenims, tačiau kam konkrečiai, jis negalėjo pasakyti.

"Policijos komisariate dviem žmonėms pasidarė bloga", – sakė policijos atstovas. Jis tvirtino, kad daugiau oficialių nusiskundimų dėl sužalojimų per šturmą negauta.

K.Kasciukevičius tvirtina, kad Kedžių namus gynusiems žmonėms gali grėsti iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Ketvirtadienį Garliavoje sulaikyti 39 asmenys, visi jie po apklausos paleisti, tačiau neaišku, ar tuo viskas ir baigsis. Policijos teigimu, žmonės buvo sulaikyti dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo.

Gali būti, kad pasibaigus tyrimui vieni sulaikytieji nuobaudų visai išvengs, kitiems teks atsakyti dėl pareigūnų reikalavimų nevykdymo (grėstų bauda iki 500 litų), o treti gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl pasipriešinimo pareigūnams. Už pastarąjį nusižengimą ir gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

"Sulaukus tarnybinio pranešimo, buvo pradėtas tyrimas dėl šių asmenų veiksmų. Jam pasibaigus bus aišku, kas ką padarė ir kas už ką turi atsakyti", – sakė K.Kasciukevičius. Sprendimai, ar pradėti ikiteisminius tyrimus, jei taip, kokia – administracine ar baudžiamąja – tvarka, turėtų paaiškėti iki kitos savaitės pabaigos.

"Gal geriau iš karto iki gyvos galvos uždarytų? Būtų mažiau priešų", – į galimą sumėmimą reagavo J.Valiušaitis. N.Karpuškaitė-Akelaitienė taip pat drąsiai rėžė: "Jeigu reikės, tai ir atsėdėsim."

Po lemtingo Garliavos šturmo antstolė S.Vaicekauskienė padėkojo policijos pareigūnams "už profesionalią pagalbą vykdant teismo sprendimą". Pareigūnų veiksmais buvo patenkintas ir Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla. Tą pačią dieną surengtoje spaudos konferencijoje jis pareiškė, kad "policija neviršijo savo įgaliojimų".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių