Prakalbo apie šildymo kompensacijas visiems, tačiau kai kuriems gyventojams siunčia svarbią žinią

  • Teksto dydis:

Vilniaus rajono savivaldybė užsimojo suteikti kompensacija už šildymą visiems, tačiau siunčia svarbią žinią, praneša LNK.

„Pirmiausiai reikia užtikrinti nediskriminavimo principą ir lygiateisiškumą. Per žiemos sezoną visi patiriame išlaidų ir vertinant, kaip augo kainos visoms kuro rūšims, Vilniaus rajono savivaldybės sprendimas užtikrina, kad visi gyventojai galės pasinaudoti savivaldybės teikiama parama, nes visi gyventojai moka mokesčius, kurių dalis atitenka ir savivaldybei. Perpus mažesnių sąskaitų jau sulaukė gyventojai, besinaudojantys centralizuoto šildymo sistemomis butuose. O dėl kitų gyventojų taryba priims sprendimus dėl išmokų iki 100 eurų. 50 eurų tikrai galės pasinaudoti kiekvienas namų ūkis, kiekvienas būstas. O 100 eurų išmokos jau bus vertinamos pagal žmonių pajamas. Tie, kurie gauna mažiau nei 387 eurus vienam šeimos nariui, arba vieniši, senyvo amžiaus žmonės bus vertinami ir jie galės gauti vienkartinę 100 eurų išmoką kaip paramą už išlaidas, patiriamas per šildymo sezoną“, – sakė Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Paklausta, ar tokios išmokų dalybos dar labiau nepablogins situacijos, kai, pavyzdžiui, įmonės, prekiaujančios granulėmis, pakels kainas, pašnekovė teigė nemananti, kad įmonės šitaip neatsakingai elgsis. Taip pat R. Tamašunienė pabrėžė, kad mūsų požiūris į verslą yra keistas. Tarkime, akcentuojant, jei bus sumažintas PVM kažkokiai prekių rūšiai ar paslaugai, iš to užsidirbs verslininkai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tikrai taip nėra. Ir jau vieną kartą pritaikius mažesnes PVM lengvatas, – taip buvo su kietuoju kuru, gyventojai tikrai džiaugėsi, kad kaina buvo patraukli. Tai reiškia, kad ir verslui yra naudinga parduoti daugiau ir turėti savo nuolatinius klientus, negu, kad laikytis nepagrįstai aukštos kainos, kuri yra neįperkama, arba žmonės minimaliai šildo savo būstus taupydami kurą“, – spėjo Lietuvos regionų frakcijos seniūnė.

50 eurų kompensacija yra pakankamai maža suma, kai žmonės išleidžia kelis kartus daugiau. Ar tai nėra Vilniaus rajono valdžios bandymas susirinkti politinių taškų? – teiravosi žurnalistai. Pasak R. Tamašunienės, 50 eurų parama individualių namų gyventojams yra daug geriau, negu, pavyzdžiui, valstybės sprendimas sumažinti PVM iki nulio centriniam šildymui.

„Žinome, kad nuo 100 eurų bus kompensuojama žmonėms devyni eurai. Nuo sausio iki balandžio vidurio tai taip pat yra ne ką didesnė suma. Ši suma yra adekvati, savalaikė parama šildymui. Kaip jau minėjau, žmonės, gyvenantys butuose, šią savaitę jau gavo mažesnes sąskaitas. Dabar, žiemą, žmonėms reikia pinigų, nes tirpsta jų lėšos brangstant viskam – maisto produktams, kurui ir taip toliau“, – vardijo ji.

Pašnekovės teigimu, parama yra teisėta, nes apima visus gyventojus – nėra išskiriama kokia nors viena Vilniaus rajono gyventojų grupė. Taip pat, pridūrė R. Tamašunienė, viešasis visuomenės interesas yra svarbesnis.

„Jei žmonės signalizuoja ir tiesiog lūžta socialiniai tinklai nuo to, kad jie neišgali sumokėti ar netgi išsiskolina už būsto šildymą, savivaldybė tam ir yra, kad atlieptų gyventojų poreikius, vertintų ir laiku priimtų sprendimus, ko nėra iš centrinės valdžios. Mes nežinome, kada žmonės gaus kompensaciją, pavyzdžiui, Vilniuje pritaikius nulinį PVM, kai pritaikymas įvyks Seime tik kovo antroje pusėje. Jau žinome, balandžio antroje pusėje dažniausiai baigiasi šildymo sezonas. Tai kada jie tuos savo nedidelius pinigėlius atgaus? Mes nežinome, ar administravimo mokesčiai valstybei nekainuos daugiau – kiekvienam individualiai paskaičiuoti, kiek grąžinti, negu kad laiku būtų priimti reikalingi sprendimai“, – svarstė Lietuvos regionų frakcijos seniūnė.

Kiek Vilniaus rajono valdžiai kainuos ši parama, ir ar ji gali būti didesnė, o gal tai – riba? Pasak R. Tamašunienės, pirminiais skaičiavimais, ji kainuos apie 2 milijonus. „Tie žmonės, kurie nepajuto, arba jų pajamos smarkiai padidėjo ir jiems nesudaro sunkumų sumokėti už šildymą, arba įsigijo šiuolaikines, geras ekonomiškas technologijas yra raginami deklaruoti ir tokių tikrai atsiranda. Tai tie, kurie neparašys prašymo paramai gauti, tikrai Vilniaus rajono savivaldybė ras galimybių padėkoti tiems žmonėms, kurie prisidėjo prie paramos tiems, kam jos šiuo metu reikia labiausiai. Mano įvardyta suma yra tokia, jei visi norės kompensacijos, bet tikrai jau šiuo metu girdime, kad yra manančių, jog jiems negelbės ta parama, ir jie tiesiog gali neparašyti prašymo, nesikreipti į savivaldybę ar seniūniją“, – akcentavo pašnekovė.

Vilniaus rajonas – ne vienintelis, kuris paramą šildymui skiria visiems savo gyventojams be išimčių. Anksčiau tai darė Neringos savivaldybė. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Kazlų Rūda. Kiekvienas jos gyventojas nuo sąskaitos sutaupo maždaug dešimt dvylika eurų.

Vyriausybės atstovai Vilniaus ir Kauno apskrityse sakė, kad norai yra geri, tačiau neaišku, ar teisėti. „Kreipsimės į eilę ministerijų dėl išaiškinimo, t. y. dėl kompensavimo tiesiogiai gyventojams. Vienas savivaldos straipsnis leidžia tai daryti – nustatyti kompensacijas, tačiau tik atskiroms vartotojų grupėms. Mes manome, kad šiuo klausimu jau yra nustatytos grupės“, – teigė Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikino, kad savivaldybė privalo užtikrinti kompensacijas vargingiausiai gyvenantiems. Tačiau net ir vienkartinis išmokų dalijimas visiems įstatymui neprieštarauja.

„Savivaldybių tarybos turi teisę pačios nusistatyti, kokiam gavėjų ratui papildomai skirti, arba kokiais kriterijais vadovaujantis didesnis žmonių ratas įgytų teisę į papildomą socialinę paramą“, – kalbėjo Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina.

Tačiau sąskaitų sumažinimas kelia abejonių Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkui.

„Su viešaisiais pinigais turi būti elgiamasi atsakingai, jie turi būti naudojami tikslingai. Na, be abejo, jeigu parama pasieks tuos, kur labiausiai reikia, tai viskas suprantama. O kai visiems be išimties gyventojams, tai kyla klausimas, ar tikrai tie pinigai panaudojami tikslingai“, – svarstė Mindaugas Lingė.

Vilniaus rajono savivaldybė norėdama sumažinti centralizuoto šildymo kainas visiems gyventojams, subsidijuoja ir šilumininkus. Vyriausybės atstovas sakė, kad vietos valdžia subsidijuoti šilumininkų negali. Jis dėl Vilniaus rajono savivaldybės sprendimų jau yra kreipęsis į teismą. Tik šįkart dėl vandens kainų subsidijavimo.

„Kainos yra patvirtintos tokios, kokios yra suderintos, tačiau dalis kainų po subsidijavimo tampa subsidijuojamos ir nei savivaldos, nei geriamo vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymas tokių subsidijavimų savivaldybei nenumato“, – pabrėžė Vyriausybės atstovų įstaigos administravimo skyriaus vedėjas Rokas Jonikas.

Ar savivaldybės veiksmai teisėti, teismas pasisakys kovo pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L?

L? portretas
Šiaip jeigu skelbiame, kad einame demokratiniu keliu, tai reikia panaikinti visas lengvatas, išimtis, nes net ir mažiausios išimtys - tai demokratijos kapinynas. Taip senovėje Romėnai sakydavo. Pasakykime atvirai ir tiesiai - tinginiams ir nevykėliams išmokų, pašalpų ir kompensacijų nebus.

Manau

Manau portretas
Pirmiausiai reikia patikrinti pensininkus kur jie dirbo ir kiek uždirbo.Ar įmanoma tokia alga dirbant toki darbą/ Ar alga vokeliuose. Ir tuos mažai uždirbančius reikia patikrinti. Nes daug gauna pinigų vokeliuose. O pašalpom turi išlaikyti vis ir sąžiningai mokantis mokesčius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių