Poilsiautojai šokiravo sostinės medikus

  • Teksto dydis:

Karštam orui neaplenkus ir sostinės, gyventojai skuba atsigaivinti prie vandens telkinių, neretas mėgaujasi saulės voniomis neatsižvelgdamas į savo sveikatos būklę. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai jau trečius metus kaitriomis vasaros dienomis patruliavo oficialiose miesto maudyklose. Rugpjūčio 11 - 12 d. jie aplankė Salotės ežero, Neries (Žirmūnų, Valakupių I ir II) ir Žaliųjų ežerų paplūdimius.

Atvykę į maudyklas, specialistai matavo poilsiautojų arterinį kraujospūdį (AKS). Rezultatas šokiravo - apytikriai trys iš keturių žmonių, pasitikrinusių arterinį kraujospūdį, deginosi su padidintu AKS. Akcijos metu išdalinta per 1500 buteliukų vandens. Teikta informacija, kaip saugiai mėgautis saulės teikiamais malonumais.

Specialistai primena, jog keičiantis orams, gali svyruoti ir kraujospūdis, todėl reikia nuolat jį pasimatuoti. Jeigu sergate arterine hipertenzija, vartokite gydytojo paskirtus antihipertenzinius bei kraują skystinančius vaistus. Taip pat nešokite į vandenį išsikaitinę saulėje.

Patarimai, ką daryti, norint sumažinti tikimybę susirgti piktybiniais odos navikais:

vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 10 iki 16 val. dienos metu (šį laiką praleiskite mirguliuojančiame pavėsyje);

nuo tiesioginių saulės spindulių būtin ypatingai saugoti galvą, pridengiant ją šiaudine skrybėle ar gerai orą praleidžiančiu audeklu;

pasirinkti tinkamą aprangą – iš natūralaus pluošto audinių, šviesią, laisvą;

avėti lengvą, natūralaus pluošto avalynę;

nešioti kokybiškus akinius nuo saulės, kurie turėtų būti su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru (sugeriančiu nuo 99 iki 100 proc. UV-A ir UV-B spindulių);

gerti daug skysčių (mineralinio vandens, sulčių, vandens su citrina), kai saulėje praleidžiama didesnė laiko dalis;

vengti putojančių ar kofeino turinčių gėrimų, nes juos vartojant audiniai taip pat netenka daug vandens;

nepiktnaudžiauti saule, norint išsigydyti spuogus;

naudoti kremus su SPF 30 ir daugiau;

neapsigauti ir nepamiršti, kad debesuotą dieną ultravioletinių spindulių poveikis yra beveik toks pat kaip ir saulėtą, iki 80 proc. saulės UV spindulių vis tiek prasiskverbia į odą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Vienu zozdiu - sedekite namuose uzsitamsine langus ir busite sveiki? Sauleje buname ne tik papludimyje,bet ir vaiksciodami i darba,parduotude ar kitur,to neisvengsi. Kitaip sakant,nustokite gyventi,egzistuokite uzsitamsine langus ir busite sveiki? Kam tokie tusti straipsniai? Visi ir taip zino,kad negerai katintis vidurdieni,bet jei zmogui gerai,tai tegul sau kaitinasi,kiekvienas atsako uz save,o nuo gyvenimo nepabegsi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių