Po nelaimės su briedžiu – patikrinimas

Sekmadienį apie vidurnaktį Vilniuje buvo partrenktas į kelią išbėgęs briedis. Daugiau kaip 5 val. sunkiai sužeistas gyvūnas buvo priverstas kankintis, nes aplinkosaugininkams nepavyko prisikviesti Gyvūnų globėjų asociacijos.

Organizacija pagal su Aplinkos ministerija sudarytą sutartį privalo bet kuriuo paros metu būti pasiekiama ir prireikus atvykti į bet kurią Lietuvos vietą. Ministro pavedimu Aplinkos apsaugos agentūra jau pradėjo šio įvykio patikrinimą.

2013 m. pabaigoje Aplinkos ministerijos viešąjį konkursą (120 tūkst. litų vertės) laukinių gyvūnų globos priemonėms įgyvendinti laimėjo Gyvūnų globėjų asociacija.

Organizacija šias priemones vykdė ir keletą pastarųjų metų. 2013 m. Gyvūnų globėjų asociacija suteikė apie 1 tūkstantį gyvūnų gelbėjimo paslaugų.

Gyvūnų globėjų asociacija pagal sutartį vykdo šias paslaugas: gavus pranešimus apie globos reikalaujančius gyvūnus, juos surenka ar pagauna, transportuoja į gydymo įstaigą, gydo, slaugo ir globoja. Gyvūnai transportuojami tam pritaikyta technika, juos iš gamtos paima zoologo arba veterinaro specialybę turintys specialistai, gydo kvalifikuoti veterinarijos specialistai. Pasveikę gyvūnai po sėkmingos reabilitacijos privalo būti paleisti į laisvę.

Nei policija, nei aplinkosaugininkai neturi teisės užmigdyti gyvūnų. Tai gali daryti tik kvalifikuoti veterinarai. Aplinkos ministerija šias paslaugas perka iš minėtos organizacijos.

Aplinkos apsaugos agentūra smulkiai ištirs įvykio aplinkybes ir savo išvadas pateiks Aplinkos ministerijai. Bus aiškinamasi, kodėl sunkiai sužeistas briedis pagalbos laukė ir buvo užmigdytas tik praėjus daugiau kaip 5 val. po avarijos. Remiantis išvadomis bus sprendžiama, ar sutartis su Gyvūnų globėjų asociacija bus tęsiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių