Plūsta prašymai: rūkyti uždrausta jau 270-yje sostinės daugiabučių

Nuo šių metų įsigaliojus draudimui rūkyti daugiabučių balkonuose, į savivaldybes kreipėsi šimtai prašančių paskelbti jų gyvenamąją vietą nerūkymo zona. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas sako, kad nuo Naujųjų savivaldybę pasiekė jau apie 380 prieštaravimų dėl rūkymo daugiabučiuose.

„Dar esame gavę apie 50 įvairių paklausimų šia tema. Administracijos direktorius Povilas Poderskis jau yra priėmęs sprendimus uždrausti rūkyti 270-yje daugiabučių. Sprendimai priimti ne vienu metu ir įsigalios skirtingu laiku skirtinguose daugiabučiuose. Pirmasis toks įsakymas dėl 28 daugiabučių įsigalios jau nuo vasario 5 dienos. Vėlesni draudimai kituose daugiabučiuose įsigalios vėliau“, – Eltai teigė A. Bužinskas.

Anot jo, pirmųjų skundų bus galima sulaukti būtent po vasario 5 dienos, kai įsigalios draudimai patvirtintuose daugiabučiuose.

„Kol draudimas neįsigaliojo, tai asmenys negali skųsti asmenų, kaimynų dėl draudimo pažeidimo ir rūkantieji negali būti nubausti. Svarbu tai, kad skundus galės teikti tik tame daugiabutyje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys“, – sakė savivaldybės atstovas.

A. Bužinskas pabrėžė, kad namų administratoriai turi informuoti gyventojus apie tai, kad jų name draudžiama rūkyti, pateikdami informaciją skelbimų lentose, programėlėse, jei administratoriai tokias turi, o žmonės jas naudoja.

A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

„Dar svarbu pabrėžti, kad draudimo įsigaliojimo dieną konkrečiame daugiabutyje administratorius dar turės įrengti ir rūkyti draudžiančius ženklus, tačiau, bet kokiu atveju, administracijos direktoriaus įsakymas yra norminis teisės aktas, kuris skelbiamas viešai Teisės aktų registre ir jį privaloma vykdyti nepriklausomai nuo to, ar administratorius išplatino informaciją, įrengė draudžiančius ženklus ar ne“, – pridūrė jis.

Kol draudimas neįsigaliojo, tai asmenys negali skųsti asmenų, kaimynų dėl draudimo pažeidimo ir rūkantieji negali būti nubausti.

Tuo tarpu Klaipėdos miesto savivaldybė Eltai patvirtino, kad iš viso šiuo metu yra gauti 43 prieštaravimai dėl rūkymo daugiabučiuose.

„Dėl 28 gautų prieštaravimų jau yra priimti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymai, kuriais paskelbta apie tokio draudimo įsigaliojimą 28 daugiabučių namų balkonuose. Dviejuose daugiabučiuose namuose draudimas įsigalioja vasario 8 dieną, o kituose 26-iuose – vasario 22 dieną. Kiti 15 gautų prieštaravimų dar yra nagrinėjami“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius.

Pasak jo, pirmieji prieštaravimai buvo gauti sausio 5 ir 6 dienomis. Tiek pirmosiomis šių metų dienomis, tiek ir dabar yra gaunama skundų ir dėl kitose vietose, nei balkonuose, rūkančių asmenų.

„Gauname skundų dėl rūkymo bendrosios dalinės nuosavybės teisės patalpose. Dažniausiai – laiptinėse. Buvo (skundų – ELTA) ir dėl rūkymo bendro naudojimo bendrabučio virtuvėje. Taip pat esame gavę keletą skundų dėl rūkymo kaimyniniame bute, kai tabako dūmai patenka į pranešėjo butą“, – sakė M. Pankevičius.

Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovas Arnoldas Bukelis Eltą informavo, kad šiuo metu sulaukta apie 50 prašymų uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose.

Jo teigimu, pirmųjų skundų galima tikėtis nuo vasario vidurio.

Draudimo rūkyti balkonuose nesilaikantiems asmenims gali būti skirta bauda iki 90 eurų.

Policijos ar savivaldybės administracijos pareigūno reikalavimu buto ar patalpos savininkas turi šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą). Nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, asmeniui gali būti skirta bauda iki 120 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiaupas

Čiaupas portretas
Nerašykite nesąmonių. Niekas negali uždrausti rūkyti savo bute, kuris yra daugiabutyje. Draudimas galioja tik BALKONAMS, o ne visam namui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių