Paaiškėjo, kokį pėsčiųjų tiltą per Nerį statys Vilnius

Naujas pėsčiųjų tiltas per Nerį, jungiantis sostinės Lazdynų mikrorajoną su Vingio parku, turėtų būti statomas pagal vilniečių „KILD“ architektų koncepciją.

Idėja, dalijanti tiltą išilgai į dvi dalis, siekiant atkartoti Neries vagą, pripažinta geriausia tarp 16 pateiktų pasiūlymų.

Nugalėtojus ketvirtadienį pristatė konkursą rengusi Lietuvos Architektų sąjunga ir Vilniaus savivaldybė.

Komisijos narys, architektas Vytautas Biekša sako, kad laimėtojas „įdomiausiai ir elegantiškai paprastai“ susitvarkė su kelta užduotimi išlyginti skirtingo aukščio krantų lygius supilant krante „salą“ – autoriams pavyko istoriniais šaltiniais pagrįsti, jog šioje Neries vagos vietoje XVIII-XIX amžiais iš tiesų būta salos.

„Įdedama nedaug pastangų, bet pasiekiamas efektas, erdvės kokybė sudedant visus kriterijus. Tai garantuoja, kad sprendimas bus ekologiškai ir ekonomiškai pagrįstas. Šis darbas sugebėjo surinkti daugiausia pliusų“, – BNS sakė V. Biekša.

Idėją parengė KILD architektų komanda – Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Dominykas Daunys, Ivanė Ksnelašvilis ir „Tec Infrastructure“ konstruktorius Vilius Karieta.

KILD architektai yra laimėje konkursą tiltui su parku Pietų Korėjos sostinėje Seule, taip pat dviejų pėsčiųjų tiltų architektūrinius konkursus Kaune.

Tiltas yra ir vieta, ir jungtis vienu metu: jis tarnauja ir norint praeiti, tuo pačiu čia galima sustoti, būti viešoje erdvėje, apžvelgti.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius žurnalistams teigė, kad viena iš keltų sąlygų architektams, jog pati tilto sąmata neturėtų viršyti 5 mln. eurų. Jis tvirtina, kad projektas bus įgyvendinamas pagal laimėjusią idėją ir tikisi, kad tiltas nuo visų procedūrų pradžios iškils per ketverius metus.

R. Šimašius tikisi, kad tiltas išspręs tiek susisiekimo dviračiais, tiek automobilių aikštelių trūkumo problemas – juos bus galima statyti „Litexpo“ rūmų aikštelėje ir tiltu patekti į Vingio parką pėsčiomis.

Vienas architektų P. Išora sakė, kad komanda siekė idėjos vientisumo su aplinka. Jis atkreipė dėmesį, kad tiltas dalijamas į dvi dalis – pėsčiųjų ir dviračių taką, abiejuose takuose per vidurį esantis praplatėjimas suteikia galimybę stabtelti tiek pėstiesiems, tiek dviratininkams netrukdant eismui.

„Tiltas yra ir vieta, ir jungtis vienu metu: jis tarnauja ir norint praeiti, tuo pačiu čia galima sustoti, būti viešoje erdvėje, apžvelgti. Tiltas susideda iš dviejų komponentų: išsišakoja abiejose prieigose, pabrėžiant daugiakryptį pasirinkimą, kur gali nueiti, kitą vertus, tilto centre jis praplatėja, taip mes sukuriame sėdimąją terasą, kuri yra galimybes sėdėti ar net prigulti suteikiančios ergonomiškos formos“, – pasakojo architektas.

Kūrėjai siūlo „Litexpo“ rūmų teritorijoje sukurti ir su tiltu jungiančią viešąją erdvę – parką su sportui, kitiems renginiams skirta infrastruktūra.

Antrosios vietos laimėtojais konkurse pripažintas „Unitectus“ projektas „Teka takas“, trečiosios – „Inhus engineering“ komandos projektas. Trims prizinėms vietoms taip pat skiriami piniginiai apdovanojimai: 1-osios vietos laimėtojui – 9 tūkst. eurų, 2-osios – 7 tūkst. eurų, 3-iosios – 4 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Puikus bus tiltas savižudžiams.

WWW

WWW portretas
Gal jau balandzio 1?

Galvoti galima ir taip...

Galvoti galima ir taip... portretas
Statys tiltą taip, kaip Nacionalinį Stadioną statė? Greičiau jau bus nauja pinigų plovykla, ar ne?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių