Vilniuje neliks reabilitacijos centro „Pušyno kelias“: pacientai lieja pyktį

  • Teksto dydis:

Devyni „Pušyno kelio“ sanatorijos pastatai Verkių regioniniame parke statyti maždaug prieš 40 metų. Dalyje įkurdinti ukrainiečiai, o kiti stovi apleisti ir nenaudojami. Reabilitacijos procedūros teikiamos tik viename pastate, bet ir jis birželio 1-ąją bus uždarytas, praneša LNK.

Ši žinia papiktino sanatorijos pacientus.

„Tikrai su dideliu liūdesiu dabar važinėjam į paskutines reabilitacijas. Reiks ieškoti kitame mieste?“ – klausė vilnietė Jolanta.

Kitas kalbintas sanatorijos pacientas teigė, kad iš visų gydymo įstaigų šioje jis jaučia didžiausią sveikatos būklės pagerėjimą ir norėtų čia sugrįžti ir kitais metais.

Kodėl „Pušyno kelias“ uždaromas, viena jos valdytojų Sveikatos apsaugos ministerija ir pati Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, kuriai priklauso sanatorija, paaiškinti atsisakė. Ligoninės išplatintame pranešime rašoma, kad pastatai prastos būklės – juos reikia remontuoti, o tam pinigų nerandama.

Netikslingai yra investuoti valstybei gaivinant tai, kas jau yra neatgaivinama. Geriau tas paslaugas tiesiog perkelti, sustiprinti kitose įstaigose.

„10 mln., kaip sakė mums direktorė per susirinkimą, niekur tos sumos surinkti negali. Aš manau, kad galėtų, jeigu Lietuva susivienijo ir padeda kitoms šalims šiuo sunkiu laikotarpiu žymiai didesnėmis sumomis. Aš už tai ir pati palaikau, tai manau, kad 10 mln. galima surasti“, – teigė bendrosios praktikos slaugytoja Renata Slotvinska.

„Pušyno kelias“ – neatgaivinamas.

„Netikslingai yra investuoti valstybei gaivinant tai, kas jau yra neatgaivinama. Geriau tas paslaugas tiesiog perkelti, sustiprinti tose įstaigose, kurios veikia ir atitinka reikalavimus“, – teigė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. 

Sanatorijos darbuotojai sako, kad ne tik dabar, bet ir pastaruosius metus didesnių investicijų į „Pušyno kelią“ nepastebėję.

„Nieko nepajutom, tik buvo iš eilės uždaromi visi korpusai, pradedant nuo vaikų, paskui trečias suaugusių korpusas, dabar atėjo eilė centriniam“, – sakė R. Slotvinska.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Peršasi įvairiausios mintys, kad tyčia yra daroma tam, kad uždarius pasiimtų kažkas labai gražią vietovę ir ji netarnautų Lietuvos žmonėms“, – savo nuomonę reiškė sanatorijos pacientė.

Anot Respublikinės universitetinės ligoninės, sanatorija nuostolinga nors „Pušyno kelio“ darbuotojai sako, kad yra pacientų mėgstami – jie atvažiuoja kelerius metus iš eilės.

„Verkių regioninis parkas, pati vieta iš esmės yra gydanti, reabilitacijos poveikis yra daug stipresnis. Verta tęsti gydymą, darbuotojų krūvis yra pilnas, pacientų srautas yra didelis“, – kalbėjo kineziterapeutas Žygimantas Skinderis.

Šiuo metu „Pušyno kelyje“ dirba 55 darbuotojai. Anot ligoninės, perkėlus paslaugas visi jie turės darbą, tačiau kai kurių medikų tai neguodžia.

„Liūdesys dėl pacientų. Mes darbą, aišku, surasim. Kažkas eis į ligoninę, kažkas gal kitur, jeigu netinka vietovė, bet gaila, kad pacientai praranda galimybę vos ne miesto centre atvažiuoti ir gauti labai kokybišką reabilitaciją“, – su liūdesiu kalbėjo sanatorijos slaugytoja.

Ligoninė žada, kad perkėlus į ją reabilitacijos paslaugas pacientai turės aštuoniomis lovomis mažiau nei dabar, o vaizdingoje vietoje stovintys pastatai turės kitus savininkus – jie bus parduoti per aukcioną.

Kai kurie sanatorijos darbuotojai nerimauja, kad tuomet pastogės neteks ne tik jų pacientai, bet ir prieglobstį teritorijoje radusių dešimt kačių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvusi darbuotoja

buvusi darbuotoja portretas
Labai teisingą nuomonę išdėstė komentatorius LIETUVIS. Yra tekę ten dirbti- pacientų tikrai užtenka, tik spėk visus priimti. Kam nepatinka, išvyksta į kitą reabilitaciją. Viskas padaryta dirbtinai- iš pradžių įstaigą stekeno senasis direktorius nieko neremontuodamas ir neinvestuodamas į įnfrastruktūrą, o RVUL užbaigė šį procesą. Gaila darbuotojų - visi per prievartą siunčiami į Lazdynus. Prajuokino viceministrės D.Jankauskienės argumentas, kad aplinka kalnuota ir nepritaikyta žmonėms su vežimėliais. O Lazdynų ligoninės 9 aukštas puikiai pritaikytas vežimėliams, ten tiek daug gryno oro?

leiskite spėti

leiskite spėti portretas
O pastatus įsigis, žinoma, "Invalda"? :) Mockaus MGB manipuliacijos gėdingai išblykšta prieš šios "kawianskų" gaujos "makles". :)

neigalus

neigalus portretas
Noretusi paklausti sveikatos apsaugos ministerijos,kur tada vaziuoti neigaliems reabilituotis, norint gauti palaikomaja reabilitacija, kur musu teises, jos yra pazeistos. Pusyno klelias yra patogi - strategine vieta Viniuje,susisiekimas geras, proceduros geros, o kad sienos palatu apsilupe, tai cia ligonines problema.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių