Netikėtai smogęs insultas 38-erių Ado gyvenimą sutrupino į šipulius: artimieji meldžia pagalbos

Pavasarį 38-erių Adą ištikęs insultas įkalino jį lovoje. Pusė vyro kūno – paralyžiuota. Jis mokosi kalbėti iš naujo, tačiau vis dar sunkiai gali kažką pasakyti. Gydytojams teko pašalinti ir dalį kaukolės. Šeima nežino, kiek Ado gebėjimų sugrįš, bet yra pasiryžę dėti viskas pastangas, kad jis pakiltų iš patalo.

Ado sesuo Greta, prisimindama brolį iki nelaimės, kuri įvyko šių metų kovo mėnesį, sakė, kad jis, nors ir pakankamai uždaro būdo, buvo bendraujantis, draugiškas, turėjo merginą ir labai daug dirbo.

Sukniubo darbe

„Dieną prieš nelaimę Adas labai blogai jautėsi. Apie tai jis kalbėjo ir su tėvais, ir su drauge. Galvojo, kad apsinuodijo maistu, nes vėmė, skundėsi galvos skausmu, buvo silpna. Todėl gulėjo lovoje ir daug miegojo“, – atviravo Greta.

Kitą dieną pasijutęs šiek tiek geriau 38-erių vyras išvažiavo į darbą. Kaip sesei Gretai vėliau pasakojo brolio bendradarbis, jiedu išėjo į lauką parūkyti ir Adas stovėdamas tiesiog sukniubo.

„Kažkuris bendradarbis iškvietė greitosios medicinos pagalbą ir brolį išvežė į Lazdynų universitetinę ligoninę Vilniuje. Ado bendradarbiai tik kitą dieną, suradę telefone jo draugės numerį, pasakė jai, kas nutiko, o draugė perdavė informaciją tėvams“, – sakė pašnekovė.

Atsidūrė reanimacijoje

Vyras po operacijos buvo stebimas reanimacijoje. Kaip tėvams aiškino gydytojai, susidaręs trombas nukeliavo į Ado smegenis ir įvyko išeminis insultas, todėl jis ir sukniubo, medikams teko gaivinti.

„Brolis nepakliuvo į keturias laimingąsias valandas, kai pajutus pirmuosius insulto simptomus, dar galima spėti užbėgti įvykiams už akių. Adas nežinojo, kad jam jau dieną prieš nelaimę insultas siuntė pirmuosius signalus – buvo prasidėjęs pykinimas, vėmimas. Insulto simptomai gali būti ne tik tokie, kaip rašo internete, kad pradeda tirpti ranka ar koja, žmogus pradeda prasčiau matyti, mažiau kalbėti ar panašiai. Jam to nebuvo – pasireiškė simptomai, panašūs į apsinuodijimą maistu“, – vardijo Greta.

Pašalino dalį kaukolės

Praėjus kelioms dienoms po lemtingo įvykio tėvai ir sesuo galėjo pamatyti Adą. Greta pasakojo, kad brolis buvo prijungtas prie gyvybę palaikančių aparatų ir į nieką nereagavo. Tačiau maždaug po pusantros savaitės reanimacijoje, Adas ėmė rodyti pirmuosius sąmoningumo ženklus.

Brolis atsimerkė, palaikė akių kontaktą, judino galvą, nekalbėjo, bet labai daug verkė.

„Brolis atsimerkė, palaikė akių kontaktą, judino galvą, nekalbėjo, bet labai daug verkė. Vėliau jis buvo perkeltas į kitą ligoninės skyrių, bet gydytojams kėlė įtarimų nestabili Ado kūno temperatūra, kuri, tai pakildavo, tai nukrisdavo. Priežasties, kodėl taip yra, gydytojai ieškojo ilgai. Pasirodo, broliui pradėjo tinti smegenys, todėl skubiai buvo atlikta galvos operacija ir išimtas vienas kaukolės kaulo fragmentas, kuris buvo įsiūtas į papilvę, kad atslūgus smegenų tinimui, būtų sugrąžintas atgal“, – atviravo pašnekovė.

Maždaug po dviejų mėnesių, praleistų Lazdynų universitetinėje ligoninėje, Adui buvo paskirta reabilitacija sveikatingumo centre, įsikūrusiame Vilniuje. Čia specialistai mankštino vyro kojas ir rankas. Tačiau, pasak Gretos, tuo metu supūliavo brolio papilvėje įsiūtas kaukolės fragmentas, todėl teko skubiai vykti atgal į Lazdynų universitetinę ligoninę. Per operaciją kaukolės dalis buvo išimta iš papilvės.

„Dabar brolis nebeturi savo kaukolės fragmento, kuris turėjo būti sugrąžintas. Neaišku, ką pasakys gydytojai dėl galvos plokštelės – laukiame konsultacijos. Tikrai kažką dės atgal, nes šitaip, kaip dabar atrodo Adas, žmogus atrodyti negali“, – jautriai kalbėjo Greta.

Kasdienybė – patalas

Šiuo metu daugiau kaip dešimtmetį Vilniuje gyvenęs Adas sugrįžo į gimtinę – Kupiškį, kur, kaip sakė sesuo, dabar juo rūpinasi tėvai, vadovaudamiesi visais gydytojų duotais nurodymais, kol bus atlikta galvos operacija.

Vyras visiškai nevaldo dešiniosios kūno pusės – kojos ir rankos. Jo didžioji kasdienybės dalis – gulimas režimas, todėl šeima pastebi, kad pradėjo nykti kūno raumenys. Parsivežę sūnų į namus, tėvai maitino jį trintu maistu, tačiau dabar duodami natūralios konsistencijos patiekalai, nes Adas pradeda atgauti kramtymo įgūdžius. Vyras kalbėti mokosi iš naujo, bet kol kas kažką pasakyti jam sekasi sunkiai, žodžiai – nerišlūs.

„Tokių ateities prognozių iš gydytojų, kad broliui 100 procentų sugrįš visi ankstesni fiziniai ir protiniai gebėjimai, neturime. Suprantame, kad jis tikrai nebus toks, koks buvo iki nelaimės, o kaip bus, sunku pasakyti...“ – tarstelėjo Ado sesuo.

Reikalinga pagalba

Kaip pasakojo Greta, dabar tėvai nelaimės ištiktą sūnų slaugo pakaitomis iš asmeninių lėšų. Jie abu tebėra darbingo amžiaus. Tačiau, kai Adui bus atlikta galvos operacija, reikės papildomų reabilitacijų, nes jų valstybė, užsiminė pašnekovė, kompensuoja tik nedidelį skaičių. Tad vien asmeninių lėšų tam nepakaks. Todėl tėvai ir sesuo visas viltis deda į geros valios žmones, neliksiančius abejingais Ado nelaimei.

„Šiuo metu, kol broliui dar nėra nustatytas neįgalumas, už viską – maistą, sauskelnes, vitaminus, higienos priemones, funkcinę lovą, moka tėveliai iš savo lėšų. Pagalbos sulaukiame ir iš geradarių. Niekada nemaniau, kad Lietuvoje tiek gerų žmonių! Tėvai domėjosi trimis geriausiais reabilitacijos centrais Lietuvoje. Vienas yra Palangoje, antras – Vilniuje, o trečias – šalia Elektrėnų. Mūsų tikslas padaryti taip, kad reabilitologai pastatytų Adą ant kojų, kad jis bent kažkiek galėtų paeiti. Sunku numatyti, kiek užsiėmimų tam reikės“, – graudinosi Greta.


Norintys ir galintys prisidėti prie Ado sveikimo gali tai padaryti:

Gavėjas: Greta Stepačiovienė

Sąsk. nr.: LT287300010172585735

Paskirtis: auka



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu

Baisu portretas
Kai taip nutinka.

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Užuojauta jaunam vyrui. Baisu kai tokiuose metuose puola tokios nelaimės.

nija

nija portretas
man atrodo,kad tevai darys viska,kad savo sunu datemptu nors iki to,kad galetu jis paeiti,pavalgyti,juk jie tevai,ir nereikis smerkti ir tuoj pat nuteisti,gi niekas tu pinigu per prievarta neima is musu,o insultai ir dvidesimtmeciams buna,visko buna,vienas ruko,kitas ryja riebu maista,trecias geria,bet numirsta visi skirtingu laiku,tevu tikslas nors kiek pastatyti ant koju,tai ju vaikas,o mes norim aukojam,norim ne,bet nesiputojam
VISI KOMENTARAI 39

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių