Virš Europos vėl pakilo paukščių gripo šmėkla. Šį kartą mirtino viruso židinys aptiktas visiškai šalia Lietuvos – Lenkijos Varmijos ir Mazūrų vaivadijoje, netoli Olštyno miesto.
Paukščių gripo protrūkis nustatytas net dviejose vidurio Lenkijos fermose. Kaimynėje valstybėje siaučianti liga – pati pavojingiausia viruso H5N1 atmaina.
Lenkijos parduotuvėse Valstybinės sanitarijos inspekcijos pareigūnai jau aptiko gripo virusu užsikrėtusių paukščių mėsos. Pasak Olštyno sanitarijos inspekcijos direktorės Annos Krakowińskos, inspekcija patikrino 8 parduotuves Olštyne ir miesto apylinkėse. Iš dviejų prekybos vietų inspektoriai paėmė ir sunaikino visą paukštieną.
Anot inspekcijos specialisto Mirosławo Karczewskio, iš fermų, kuriose išplito paukščių gripas, į šalies mažmeninę rinką pateko beveik 800 kg paukštienos. Didžioji dalis minėtos mėsos – kalakutiena ir jos gaminiai.
Kilo epidemijos grėsmė
Vakar Olštyne buvo susirinkęs ir regiono krizių valdymo štabas. Susitikime aptarti konkretūs veiksmai, kaip išvengti epidemijos grėsmės. Ši kilo, nes mirtinu virusu sirgusių paukščių mėsa atsidūrė parduotuvių lentynose. Kol kas žinių, kad virusu užsikrėtė žmonės, nėra. Tačiau 116 Varmijos ir Mazūrų vaivadijos gyventojų nuolat stebi gydytojai epidemiologai.
A.Krakowińskos teigimu, kol kas žinoma, kad nesaugi mėsa nukeliavo dar mažiausiai į du šalies regionus: Pajūrio ir Kujavų-Pajūrio. Šiuo metu tikrinami dar keli regionai.
Šių regionų gyventojams platinama informacija, kaip ruošti paukštieną, kad išvengtų paukščių gripo užkrato. „Mėsą reikia gaminti aukštoje, maždaug 180 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Ją galima virti, kepti, troškinti, svarbiausia, kad visas mėsos gabaliukas įkaistų maždaug iki 90 laipsnių. Tai garantuoja saugumą“, – rašoma informacinėse skrajutėse, platinamose paštuose, bažnyčiose, valsčiuose ir kitose visuomeninėse institucijose.
Uždraudė importuoti paukštieną
Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vakar iš Europos Komisijos jau gavo oficialų pranešimą apie situaciją Lenkijoje. Tarnyba iš karto ėmėsi apsaugos priemonių, kad gripo virusas nepatektų į Lietuvą. Nuo šeštadienio į šalį uždrausta įvežti gyvus paukščius ir kalakutieną iš Lenkijos.
Jei paukštienos importo draudimas užsitęs, Lietuvos prekybininkams gali tekti keisti savo asortimentą, mat iš Lenkijos į Lietuvą importuojama bene daugiausia mėsos ir jos gaminių. Taip pat ir paukštienos. Jei taip nutiktų, galimi du variantai: mėsą importuoti iš kitų šalių arba plačiau atverti prekybos centrų duris šalies mėsininkams.
Tačiau prekybininkai teigė, kol kas negalintys pasakyti nieko konkretaus. „Žinau, kad VMVT priėmė atitinkamus sprendimus, bet nieko negaliu pasakyti. Pas mus jokios nepaprastos padėties nėra. Joks susirinkimas nebuvo šaukiamas, tad jei importo draudimas užsitęs ir prekybos tinklas priims kokius nors su tuo susijusius sprendimus, viską sužinosiu savaitės pradžioje“, – teigė mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ atstovė Rita Juodkienė.
Jai pritarė ir bendrovės „Maxima LT“ korporatyvinės rinkodaros departamento vadovas Giedrius Juozapavičius: „Rytoj jau matysime, kas bus, galbūt pradėsime kažką planuoti.“
Kaimynams – nuostoliai
Savo ruožtu Lenkijos įmonės ir paukštidės ypač baiminasi visiško eksporto draudimo.
Esą eksporto blokada gali sužlugdyti Lenkijos žemės ūkį, ypač paukštininkystę. Mat pagal paukštienos gamybos apimtį, siekiančią beveik milijoną tonų per metus, Lenkija užima ketvirtą vietą Europos Sąjungoje (ES) po Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir Prancūzijos.
Dėl sugriežtintų ES procedūrų draudimas apimtų ne tik eksportą į Bendrijos valstybes, bet ir Ukrainą bei arabų šalis. O būtent šia kryptimi pastaruoju metu smarkiai plėtėsi Lenkijos paukštienos eksportas.
Kaimynų verslininkai jau ir taip patyrė nemažų nuostolių. Fermose, kuriose buvo rastas paukščių gripo virusas, likviduoti bene visi paukščiai.
Naujausi komentarai