Maisto ir gėrimų paroda – įkvėpimas visiems gurmanams

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO atsidaro Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF, tarptautinė parduotuvių, viešbučių, restoranų įrangos paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir paroda-forumas EKO LOGIKA.

Ieškodami naujų skonio potyrių, lietuviai savo mityboje sėkmingai derina globalumą ir lokalumą. Šalia tradicinio maisto atsirado vietos kitų šalių virtuvėms, tačiau kartu nemažėja vietinio, pagal geriausias „slow food“ tradicijas išauginto arba pagaminto maisto poreikis. Šiandien prasidedančioje didžiausioje Baltijos šalyse maisto ir gėrimų parodoje BAF pristatomi naujausi Lietuvos bei užsienio gamintojų maisto produktai, kulinarinės improvizacijos bei svarbiausios maisto kultūros, sveikatingumo tendencijos.

Netikėtų skonių paieškos keičia ir tradicinę virtuvę

Lietuvoje pastebimai daugėja ieškančiųjų netikėtų skonių bei naujų derinių, sveiko, ekologiško maisto. Vienas įmonės „Kepsnių tiekimas“ įkūrėjų Liutauras Daugirdas sako, kad tokios tendencijos jau yra gerai prigijusios.

„Sakyčiau, pagrindinė maisto tendencija, rodanti, kad nutolome nuo tradiciškai lietuviškomis laikytų skonio tradicijų – sparčiai populiarėjanti  vadinamoji estetinė virtuvė, kuri jungia netikėtus skonio derinius ir patenkina įvairių naujų potyrių poreikį. Negaliu sakyti, kad visa tauta keičia valgymo įpročius, bet tendencija tikrai pastebima jau kurį laiką: pastaruosius penkerius metus situacija kryptingai kito šia linkme“,  – sako L.Daugirdas.

Anot jo, vienas ryškiausių pokyčio ženklų – išaugusi drąsa eksperimentuoti, maišyti europietišką virtuvę su azijietiška, išbandyti naujus prieskonius bei patiekalus.

„Estetinė virtuvė nebūtinai visuomet yra susijusi su sveiku maistu, nors gali būti ir taip. Tačiau veikiau kalbame apie naujus maisto derinius ir netikėtus eksperimentus, kurių nevaržo taisyklės, o svarbiausia čia – skonis“, – sako vienas „Kepsnių tiekimo“ įkūrėjų.

Netikėtais atradimais Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF dalinsis ne tik Lietuvos  gamintojai, bet ir svečių delegacijos iš Italijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos,  Vokietijos.

Sveiko maisto paieškos – jaunųjų privilegija

Dar viena Lietuvoje įsitvirtinanti skonio tendencija sutampa su pasauliniais maisto madų vėjais ir yra susijusi su sveika mityba, ekologiško maisto populiarėjimu.  Tai, kad vis dažniau ieškoma ne tik sveiko, bet ir vietinio maisto, ypač mėsos, daržovių ir vaisių, patvirtina ir biodinaminio ūkio „Ilzenbergo dvaras“ atstovas.

„Mūsų specializacija – sveiki, natūraliai auginti produktai bei pieno gaminiai. Gaminame paprastai, tradiciškai, taip, kaip gamino mūsų protėviai, tačiau galime garantuoti kokybę. Ir drąsiai galiu pasakyti, kad sveikų produktų, gryno skonio poreikis didėja. Žmonės jau patys važiuoja, perka, ieško“, – sako „Ilzenbergo dvaro“ projektų vadovas Ramūnas Rogovas.


Šiame straipsnyje: maistasgėrimaiparodaLitexpoBAF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių