Lietuvoje išjungtas paskutinis taksofonas

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniuje šalia sostinės autobusų stoties telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ išjungė ir išmontavo paskutinį iki šiol šalyje veikusį taksofono aparatą. Metų pradžioje jų dar buvo 99.

Viena pagrindinių nuotolinio bendravimo priemonių buvę ir daugiau nei 100 metų Lietuvoje veikę taksofonai pastarąjį dešimtmetį tapo visiškai nebenaudojami ir užleido vietą pažangesnėms interneto bei mobiliojo ryšio technologijoms, pranešė bendrovė.

„Šiandien internetas veikia net ir kosmose, prie jo prijungti kone visi mūsų kasdieniai pagalbininkai, skambinti galima jau net išmaniaisiais laikrodžiais ir garsiakalbiais, o į gatves išrieda autonominiai automobiliai, kuriuose skamba dirbtinio intelekto kurta muzika. Ateitis jau seniai atėjo, o taksofonus metas perkelti ten, kur jiems ir vieta – į ryšių istoriją“, – pranešime sakė bendrovės technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Pirmasis taksofonas 1913 metais Vilniuje buvo įrengtas pašte, o 1932-aisiais viešasis telefonas-taksofonas įrengtas Šiaulių geležinkelio stotyje.

Lietuvoje didžiausią populiarumą taksofonai buvo pasiekę maždaug prieš du dešimtmečius – apie 2000-uosius jų buvo daugiau nei 7,5 tūkstančių. 2013 metais buvo užsakyta paskutinių 100 tūkst. lustinių kortelių, o taksofonų skaičius šalyje nukrito iki kiek daugiau nei tūkstančio.

„Šis pokytis neabejotinai buvo susijęs su technologine pažanga ir sparčia mobiliojo ryšio plėtra – vis daugiau žmonių galimybę susisiekti su aplinkiniu pasauliu pradėjo nešiotis savo kišenėje“, – sakė  technologijų vadovas.

Šių metų pradžioje Lietuvoje dar veikė 99 taksofonai. Pernai šalyje dar buvo 213 taksofonų, 2019 metais  – 392 taksofonai, o 2015 metų pradžioje – 1171 taksofonas. Jų skaičių kasmet mažinti leisdavo Ryšių reguliavimo tarnyba, atsižvelgdama į kasmet stipriai mažėjančią jų naudojimo statistiką.

Iki pernai gruodžio teikti šią nuostolingą paslaugą „Telia“ privalėjo, nes taksofonai laikyti universaliąja paslauga, juos operatoriai turėjo išlaikyti savo lėšomis.

Nuo praėjusių metų įsigaliojo naujos redakcijos Elektroninių ryšių įstatymas, į jį perkeltos Europos elektroninių ryšių kodekso nuostatos ir juose taksofonų kaip universalios paslaugos nebeliko.

Pernai iš taksofono aparatų Lietuvoje buvo atlikta 2 tūkst. skambučių, jų vidutinė trukmė neviršijo 30 sekundžių.

Lietuva buvo likusi viena iš paskutinių Europos Sąjungos šalių, kuri dar nebuvo galutinai atsisakiusi taksofonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bus gražu

bus gražu portretas
jeigu dėl ekstremalios padėties /pvz karas ar kokis kataklizmas/ dings ryšys užsilemks visi mobilai. Laidinis yra laidinis. Bent dėl atsargumo ar Istorijos galėjo palikt. Britanijoj taigi iki šiol veikia raudonose būdelėse..

Nuomonė

Nuomonė portretas
Aišku, atduos į metalo laužą. O po kokių 30 metų, kai prireiks kokiam technikos muziejui, ieškos Afrikoj.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių