Keliasdešimties automobilių kolona Vilniaus gatvėse paminėjo Tarptautinę darbo dieną

Minint Tarptautinę darbo dieną, vidurdienį į Vilniaus gatves išvažiavo daugiau nei dvidešimties automobilių kolona.

Šia profesinės sąjungos „Solidarumas“ organizuojama akcija reikalaujama teisingų atlyginimų dirbantiesiems, dvigubo apmokėjimo už viršvalandžius, saugių darbo sąlygų užtikrinimo bei viešojo sektoriaus stiprinimo.

Dvidešimt keturių automobilių kolona vidurdienį pajudėjo nuo profsąjungos būstinės ir patraukė Seimo link. Transporto priemones puošė „Solidarumo“ ir Lietuvos vėliavos.

Išlipę iš automobilių, prie Seimo šešiolika žmonių surengė kelių minučių trukmės piketą. Jie rankose laikė plakatus su užrašais „Nepritariame nulinėms darbo sutartims“, „Reikalaujame užtikrinti saugias darbo sąlygas“, „Neatimkite Gegužės 1-osios“.

Piketuotojai dėvėjo apsaugines kaukes, tarpusavyje laikėsi saugaus atstumo.

Kaip teigia „Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, parlamento prašoma kuo skubiau patvirtinti Vyriausybės parengtą papildomų socialinių priemonių paketą, kuris gyventojams ir darbdaviams turėtų padėti greičiau atsitiesti po koronaviruso sukeltos krizės ir įvesto karantino.

„Seimas turi pritarti. Yra labai daug debatų dėl įvairių priemonių, mes manome, kad reikia dabar investuoti į žmones, reikia duoti išmokas, reikia investuoti į persikvalifikavimą. (...) Jei Vyriausybė nutarė mokėti darbo paieškos išmoką, tai reikia, kad Seimas paremtų“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino naujas subsidijas gyventojams ir darbdaviams. Milijardo eurų vertės paketas numato iki pusės metų subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokio paties dydžio vienkartinę išmoką turėtų gauti ir sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Nuo Seimo automobilių kolona pajudėjo link Vyriausybės ir Prezidentūros. Ten taip pat surengti panašūs piketai.

Profsąjungos automobilių kolonos akcija baigėsi prie Liberalų sąjūdžio būstinės, čia buvo girdimi šūksniai „Ar jūs tikrai mylit Lietuvą?“.

K. Krupavičienė sako, kad taip išreikštas nepritarimas liberalų siūlymams keisti Darbo kodeksą. Seimas šią savaitę atmetė liberalų pasiūlymą įteisinti nenustatytos apimties darbo sutartis – vadinamąsias nulines darbo valandas, tačiau nutarė toliau svarstyti pataisas, susijusias su suminio darbo laiko apskaita.

„Mes iš principo reikalaujame, kad tokiu periodu, kada yra pandemija, kada įmonių veikla yra sustojusi, kad nebūtų taip, jog staiga kažkas Seime, kaip aš sakau, kaip partizanai išeina su tokiais Darbo kodekso pakeitimais. Mes esam sutarę, kad visi su darbo santykiais susiję įstatymai turi būti keičiami diskutuojant Trišalėje taryboje, o ne patyliukais stumiant. (...) Mes prašome, kad Seime nebūtų svarstomos jokios Darbo kodekso pataisos, kol jos nebus apsvarstytos Trišalėje taryboje“, – teigė „Solidarumo“ pirmininkė.

Kaip anksčiau BNS teigė K. Krupavičienė, šia automobilių kolona taip pat siekiama atkreipti dėmesį į pačią Tarptautinę darbo dieną.

„Tai nėra komunistinė šventė ir norime, kad paliktų ją ramybėje. Tai yra darbuotojų solidarumo diena. Pagrindinis mūsų tikslas – pasakyti, kad žmonės gyvena iš darbo, mes neturim akcijų, nekilnojamojo turto, kurį galėtume nuomoti, mes gyvename iš darbo ir jis yra vertybė. Darbas turi būti gerbiamas, vertinamas ir apmokamas tinkamai“, – kalbėjo ji.

Tarpukariu Lietuvoje Gegužės 1-oji nebuvo plačiai švenčiama. Jai didelė dėmesį skyrė okupacinė sovietų valdžia.

Atgavus nepriklausomybę, šios šventės vėl buvo atsisakyta, o vėliau jos likimas keitėsi ne kartą, kol 2001 metais Tarptautinė darbo diena buvo paskelbta valstybine švente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ogo darbininkai

Ogo darbininkai portretas
su tokiomis mašinomis.

Alvydas

Alvydas portretas
Reikejo uzkalbinti tuos vairuotojus vargu ar kalbėtų lietuviskai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių