Kazimiero mugėje stintos pigesnės nei Palangoje

Kazimiero mugėje stintos pigesnės nei Palangoje

2012-03-10 23:59

Vakar Kaune iškilmingai paskelbta Kazimiero mugės pradžia. Jos globėjas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, atrakinęs rekordinio dydžio medinę spyną, palinkėjo linksmos šventės.

Kepto paršelio subtilybės

Šventės atidarymo akcentas – didžiulis medinis laivas, Laisvės alėja stumiamas tikroviškai atrodančių kuršių, mugės dalyviams atėmė žadą.

Reginiu nesidomėjo tik žąsis Kazytė, kuri atriedėjo su muzikantais simboliniu Kazimiero vežimu.

Kol ant scenos prie Muzikinio teatro sodelio buvo sakomos iškilmingos kalbos, Kazytės ir Kazimierai varvino seilę. Pulkelis laimingųjų laukė žadėto nemokamo kepto paršelio.

Lūkuriuoti teko ilgiau, nei planuota, nes iš pradžių visi šventės dalyviai buvo vaišinami šakočiais. Vieną jų kepė garsi šakočių meistrė Nijolė Šakočienė.

Paršelį dovanojusios įmonės vadovė pasakojo, kad jis iš pradžių buvo net penkias paras marinuojamas, o vėliau – ir rūkytas, ir keptas.

Gražioms panelėms – už dyką

Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę Kazimiero mugės dalyviai užplūdo nuo pat ankstaus ryto.

Iki pietų mugės lankytojai daugiausia dairėsi į sūrius, pintus gaminius ir keramiką, nors ne vienam buvo labai sunku abejingai praeiti pro didžiuliuose katiluose verdamus troškinius, kepamas spurgeles.

“Gražioms panelėms – už dyką, vyrams – po dvylika litų“, – šypsojosi azerbaidžanietis Ramazanas Gasanovas, maišydamas savo nacionalinį patiekalą – charčo.

“Esam jauni, gražūs ir neženoti”, – praeives paragauti vietoje verdamo troškinio viliojo Povilas Liaudanskas. Jo nuomone, sėkmė ir pelnas nuo pačių prekiautojų nedaug tepriklauso. “Koks oras, tiek ir perka”, – įsitikinęs vilnietis.

Pajūrio atstovai Laisvės alėjoje įkurdino nedidelį laivą, o jame įrengė žuvų rūkyklą. Akį iš tolo traukė iš jos kylantys dūmai. Žvejai čia pat virė ir žuvienę.

Gilių kava sulaukė pasisekimo

Mugėje prekiaujantys vytelių pynėjai šiemet pripynė net lesyklėlių.

Tautodailininkų prekystaliai praeivių dėmesį traukia įspūdingų matmenų dirbiniais. Amatininkės Rasos Jaserskienės pagaminta ir išpuošta kraičio skrynia – net 300 litrų talpos. Šios grožybės kaina – apie 1300 litų.

Vakar buvo labai aktyviai prekiaujama karšta gilių kava. Skubantieji ir sušalusieji įvertino šį gėrimą.

Jau spėję mugę apžiūrėti kauniečiai pastebėjo, kad vietoje kepamos ir parduodamos stintos kainuoja bent perpus pigiau nei per Stintų šventę Palangoje. Už penkias žuveles prašoma 5 litų, o Palangoje už tokį kiekį reikėjo pakloti mažiausiai 10 litų.

Mugė tęsis iki sekmadienio vakaro. Lankytojų laukia ne tik skanėstai, amatininkų produkcija, bet ir įvairūs žaidimai, šokiai, konkursai.

Prekystaliai, palapinės nusidriekę nuo Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Rotušės aikštės. Dvyliktus metus vykstančioje mugėje dalyvauja 1200 prekybininkų, amatininkų, ūkininkų iš visos Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ekvadoro, Azerbaidžano.


Kainos nesikandžioja

Vietoje verdama kuršių žuvienė – 5 litai.

Sūris su prieskoniais – 8 litai.

Šašlykai – 12 litų.

Meduoliai – 2–7 litai.

5 riestainiai – 5 litai.

1 riestainis milžinas (30 cm) – 7 litai.

Indelis vietoje keptų spurgelių – 6 litai.

Kibirėlis spurgelių – 10 litų.

Karštas vynas – 4 litai.

Bokalas alaus – 4 litai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų