Į rekomendacijas nusispjovė: Vilniaus Kaziuko mugėje – pilna vienkartinio plastiko

  • Teksto dydis:

Visą savaitgalį Vilniuje vilioja tradicinė Kaziuko mugė. Šiemet ji turėjo būti kitokia – be plastiko. Deja, prekybininkai vis tiek rinkosi vienkartinius plastikinius, o ne popierinius indus.

Prekiauja kaip seniau

Kvapnios dešros, kaimiški sūriai, naminė duona ar riestainiai išdėlioti ant šimtų Kaziuko mugės prekybininkų stalų. Įvairiais skoniais lankytojus vilioja ir vietoje ruošiamas maistas.

Šiais metais viskas turėjo būti lankytojams patiekiama atsisakant plastiko, mat Vilniaus valdžia buvo pritarusi, kad plastikinius indus masiniuose renginiuose turės pakeisti popieriniai indai, kurie mažiau teršia aplinką.

Tačiau, panašu, jog prekybininkams tai – nei motais. Pasivaikščiojus po Kaziuko mugę galima atrasti ne vieną prekybininką, kuris plastiko atsisakyti nesugebėjo.

Luko Savicko asmeninio archyvo nuotr.

„Vilniaus miesto taryba vienbalsiai buvo pritarusi, kad nuo kovo viešuose renginiuose negali būti naudojami vienkartiniai plastikiniai indai. Pasivaikščiojom su šeima po Kaziuko mugę ir pamatėme, kad plastiko yra pilna. Mažų mažiausiai sprendimas nebuvo įgyvendintas iki galo. Patys prekybininkai vis tiek naudoja vienkartinį plastiką“, – savo mintimis su portalu dalijosi ministro pirmininko patarėjas Lukas Savickas.

Lukas Savickas

Valdžios rūpestis

Prieš prasidedant tradiciniam kermošiui, Vilniaus miesto savivaldybė savo internetiniame puslapyje buvo patalpinusi informaciją apie Kaziuko mugės linksmybes bei apie tai, jog nebus naudojamas plastikas.

„Džiaugiamės ne tik iki mūsų dienų puoselėjamomis tradicijomis, bet ir kuriame naujas, kurias, tikime, įvertins ateities kartos. Šiemet Kaziuko mugė taps pirmuoju renginiu Vilniuje, kuriame visi dalyviai bus kviečiami atsisakyti plastiko, o lankytojai raginami vartoti ir pirkti atsakingai“, – tuomet kalbėjo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Mažų mažiausiai sprendimas nebuvo įgyvendintas iki galo. Patys prekybininkai vis tiek naudoja vienkartinį plastiką.

Organizatoriai taip pat laikėsi pozicijos, jog vienkartinis plastikas iš mugės turi išnykti. „Mes, organizatoriai, stengsimės užtikrinti, kad po švenčių plastiko atliekų liktų kuo mažiau. Viešojo maitinimo paslaugas teikiantys restoranai ir lauko kavinės maistą Kaziuko mugės lankytojams pateiks induose, pagamintuose iš ekologiškų, savaime suyrančių indų. Prekybininkus taip pat raginame savo siūlomas prekes pakuoti ne į plastikinius, o popierinius maišelius. Pastarųjų parūpinti žada „Gamtos ateitis“, pakuočių atliekų tvarkytojai“, – teigė mugės organizatorė, „Concept Events & Media” vadovė Vaiva Jozaitytė.

Tačiau užfiksuotose nuotraukose matyti, kad visuomenė dar nėra subrendusi atsisakyti vienkartinių plastiko indų. Tikimasi, kad kituose renginiuose gamtą ypač teršiančio vienkartinio plastiko iš tikrųjų neliks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

m

m portretas
Gėda ir liūdna

Anonimas

Anonimas portretas
Pasitikrinkit faktus, nes buvo naudojami ekologiški suįrantys bokalai. Jei atrodo kaip paprasti plastikiniai bokalai, bet yra gaminami iš kukurūzų ir yra suįrantys

ALGIS

ALGIS portretas
TOKIUS BAUSTI N E G A I L E S T I N G A I , JŲ DIEVAS P I N I G A I
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių