G. Nausėda apie knygų mugės fenomeną: nei knyga, nei kultūra nemirė

Prezidentas Gitanas Nausėda, matydamas Vilniaus knygų mugės fenomeną, teigia suprantantis, kad nei knyga, nei kultūra Lietuvoje nemirė.

„Man labai gražus šis renginys. Aš tikrai neslėpsiu šito. (...) Man svarbu, kad aš matau šį šurmulį, kad aš matau gerą nuotaiką, kad aš matau šviesius, inteligentiškus veidus. Ir aš suprantu, kad nei knyga mirė, nei kultūra mirė. Ir tada man visiškai nesvarbu, kokios priežastys atginė žmogų čionai“, – portalui 15 min. Vilniaus knygų mugėje kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas pripažino, kad šiuo metu prie jo lovos yra padėtos dvi knygos. Viena iš jų – Juozo Baltušio memuarų I tomas.

„Apie tą žmogų aš žinojau tik tiek, kiek mums reikėjo privalomai skaityti mokykloje. Ir dabar (skaitant – ELTA) pamatai visai kitokį žmogų su jo pakankamai blaiviu požiūriu į tai, kas vyko aplink jį, su jo tam tikru dideliu egocentrizmu“, – kalbėjo prezidentas.

Šalies vadovas taip pat patikino, kad antroji knyga, gulinti prie prezidento lovos, yra Antono Čechovo apsakymų rinkinys, kurį G. Nausėda kartkartėmis paskaito.

„Prie mano lovos guli Čechovo knyga originalo kalba. Tai yra A. Čechovo humoristinių, pedagoginių apsakymų rinkinys. (...) Tie apsakymėliai labai trumpi, bet labai pamokantys ir išryškinantys tas žmonių būdo savybes, kurios nesikeičia šimtmečiais. Tuo turbūt ir stipri Rusijos klasika“, – kalbėjo šalies vadovas.

Visgi prezidentas pripažino, kad mokykloje jis nebuvo labiausiai skaitantis vaikas, nes jam „labiau rūpėjo spardyti kamuolį“, o meilė knygų skaitymui atėjo kiek vėliau.

Prezidentas taip pat pripažino, kad jaunystės metais mėgstamiausi autoriai buvo Hermannas Hesse, Francas Kafka ir Gabrielis Garcia Marquezas.

„Tuo metu buvo labai intensyvus šių autorių skaitymas. Kaip dabar aš įsivaizduoju, kad kaip tam tikras protestas tam, kas vyko mano gyvenime“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentas pokalbio metu taip pat patikino esantis fizinės, o ne elektroninės knygos šalininkas, ir paragino visus skaitytojus neleisti fizinei knygai išnykti.

„Fizines knygas reikia skaityti. Neduokime laimėti elektroninės knygos šalininkams, kurie sako, kad fizinė knyga pasmerkta. Aš nenorėčiau, kad tai atsitiktų“, – apibendrino prezidentas, primindamas, kad troškulį numalšinti galima ne tik prisipylus stiklinę vandens, bet ir išgėrus skanios giros, o tai pasak prezidento, suteiktų ir malonumą.

Apie svajonę išleisti knygą

Prezidentas Gitanas Nausėda, apsilankęs Vilniaus knygų mugėje, prabilo apie savo svajonę išleisti knygą, tačiau tvirtina, kad tai įgyvendinti galėtų tik pasibaigus kadencijai. Šalies vadovas tikina, kad nusprendęs rašyti knygą, ją dedikuotų savo gimtajam Klaipėdos kraštui.

„Kol kas tai tik svajonė ir, aišku, tikrai blogesnio meto leisti knygas nei kuomet esi prezidentas turbūt neįmanoma įsivaizduoti, nes tikrai negali skirti tam bent kiek daugiau laiko. Taip, aš iš visos širdies leidau Nidos mokyklos kroniką, dedikavau savo visą laisvalaikį ir išteklius, kad knyga išeitų graži, patraukli, įdomi, ir tą pavyko padaryti, bet dabar tiek laiko aš skirti tikrai negalėčiau“, – kalbėjo G. Nausėda, primindamas apie knygą „Nidos mokyklos kronika“, kurios sudarytojas buvo.

Prezidentas tvirtina, kad jeigu nuspręstų rašyti knygą, tai būtų duoklė šalies vadovo gimtajam Klaipėdos miestui.

„Jeigu domina, kokia tai būtų tema, tai yra duoklė mano gimtajam miestui, aš turiu rankraštį XIX amžiaus pabaigos, kuris yra susijęs su Klaipėdos ir gal net daugiau Klaipėdos uosto istorija. Tai mes dabar kalbamės su Klaipėdos istorikais, kaip būtų galima šitą knygą patraukliai išleisti, kad ji būtų įdomi skaitytojui, tiek mokslinei visuomenei, tiek ir platesniam skaitytojui. Bet dar sumanymas labai žalias ir tikrai labai nelengva bus įgyvendinti dėl didelio užimtumo“, – teigė šalies vadovas.

Paklaustas, ar neplanuoja išleisti savo memuarų knygą, G. Nausėda teigė, kad kol kas apie tai mažiausiai galvojantis.

„Paklauskit po ketverių su puse arba penkerių metų“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senuks masto

Senuks masto portretas
Nebent naujas Seimas prezidentui didelius igaliojimus suteiks per nauja konstiticija

Polit pranašas

Polit pranašas portretas
Jeigu Šimonyte neis vadovauti bus didele polit krize

So

So portretas
Geriausia muge - Amazon elektronines knygos
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių