Draugiją „Miško broliai“ siūloma palikti jų pastate, bet jį valdytų Genocido centras

  • Teksto dydis:

Draugija „Miško broliai“ galėtų likti dabartiniame savo pastate, tačiau jį valdytų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).

Sprendžiant „Miško brolių“ patalpų klausimą tokią išeitį siūloma patvirtinti Vyriausybei.

Pagal Vyriausybės nutarimo projektą, patalpos Totorių ir Labdarių gatvėje Vilniuje būtų perduotos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui valdyti, naudoti ir disponuoti patikėjimo teise.

Taip pat numatyta, kad centras savo ruožtu pagal panaudos sutartį jas dešimčiai metų perduotų asociacijai Lietuvos laisvės kovų – Miško brolių draugijai, pastaroji ten turėtų įgyvendinti valstybės investicinį projektą „Dėl Lietuvos Laisvės kovų – Miško Brolių rūmų įkūrimo“.

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė teigė, kad šis Vyriausybės sprendimas leis „išspręsti dvidešimtmetį trukusią neteisybę“.

Anot jos, bus sudarytos visos sąlygos „Miško broliams“ įgyvendinti laisvės kovotojų atminties viziją, tam bus skirta lėšų iš valstybės biudžeto.

„Gerai, kad Vyriausybė ieškojo išeičių iš labai keblios situacijos, kuomet laisvės kovotojas, sukūręs unikalų archyvą Albinas Kentra kartu su bendražygiais papuolė į labai nepalankias aplinkybes. Ilgai puoselėtos idėjos Vilniuje įkurti Laisvės kovotojų muziejų, erdves laisvės kovoms atminti ir apie jas pasakoti buvo beveik sužlugdytos. Todėl Vyriausybės pasiūlymas leistų Albinui Kentrai įgyvendinti savo sumanymą, būtų paskirta lėšų ir projekto vystymui“, – teigė ji.

Pernai sausį Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad Laisvės premijos laureatas Albinas Kentra ir jo įkurta draugija „Miško broliai“ turi būti iškeldinti iš pastato Totorių gatvėje Vilniuje.

Šį sostinės senamiestyje esantį apleistą pastatą Vyriausybė draugijai suteikė 1992 metais. Jį atstačius ir sutvarkius, prasidėjo teismų procesai, teismas pripažino, kad patalpos draugijai buvo perduotos ne nuosavybėn, bet panaudai.

Todėl statinio įregistravimas draugijos vardu buvo panaikintas, jį Vyriausybė įregistravo Lietuvos Respublikos vardu, o A. Kentra sulaukė ieškinio dėl iškeldinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarbiausia naikint viska, ka rusiška

Svarbiausia naikint viska, ka rusiška portretas
Jomių rusiskų renginių, mokyklų ir kalbos, viešam gyvenime

nemirtinga

nemirtinga portretas
kgb

GC

GC portretas
Perduoti valdymą skrebitelių anūkams
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių