Dėmesio: jus fotografuoja!

Jeigu miesto centre į jus nukryps fotoaparato objektyvas, neišsigąskite. Prasidėjo festivalis "Kaunas Photo 08" ir kauniečius stebi akylos fotografų akys.

Vakar po Laisvės alėją pabiro apie trisdešimt žmonių su fotoaparatais. "Laisvę fotografijai!" - skelbė jų laikyti plakatai. Iki rugsėjo pabaigos fotografai iš Lietuvos ir kitų šalių kurs fotoreportažus ir nuotraukų serijas apie gyvenimą centrinėje Kauno gatvėje. Dėmesio sulauks kavinės, mokymo ir verslo įstaigos. "Vaizdus ir akimirkas gaudys tiek profesionalai, tiek mėgėjai. Daug tikimės iš mėgėjų, kurie gali padaryti tai, apie ką profesionalai ir nepagalvoja", - vylėsi festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas.
Miesto centre sukiosis ir žinomi Lietuvos fotografai Romualdas Rakauskas, Gintaras Česonis, Vytautas Stanionis, Gintas Kavoliūnas, Algirdas Aleksandravičius, Vytautas Tamoliūnas.

Fotografuoti Kauno ir jo žmonių atvyko daugiau kaip dešimt fotografų iš Australijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Tailando, Čekijos, Prancūzijos, Italijos.

Svečias iš Australijos Glennas Lokitchas pasakojo, kad pragyvenimui užsidirba vairuodamas taksi, todėl Kaune bandys ieškoti taksi tematikos. Vojtechas V.Slama iš Čekijos sakė dar nespėjęs pažinti Kauno. Čia jis žada ieškoti įdomių žmonių. Italas Mauro Fiorese visame pasaulyje ieško ateivių pėdsakų, todėl norėtų ką nors įdomaus užfiksuoti ir mūsų mieste.

Rugsėjo 11-ąją fotografai pasirinko neatsitiktinai. "Sustiprėjusi teisės į atvaizdą tendencija su pasipelnymo tikslu beveik išnaikino tradicinę valiūkiškąją gatvės fotografiją. Niekas nebenori atsidurti prieš atsitiktinį objektyvą gatvėje. Ir fotografai nebenori fotografuoti žmonių gatvėje, baimindamiesi galimų teisminių ginčų", - fotografijos pokyčius po lemtingosios 2001 m. rugsėjo 11-osios JAV aiškino M.Kavaliauskas.

Vakar fotografai patys įsiamžino Laisvės alėjoje. G.Kavoliūnas juos nufotografavo didelio formato kamera iš balkono antrajame aukšte. Festivalio dalyvių nuotraukas bus galima pamatyti spalio 10 d. M.Žilinsko dailės galerijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xgalvis

xgalvis portretas
Deja, būdamas viešoje vietoje tu tampi jos dalimi - atsiklausimas nebūtinas..

...

... portretas
Va kaip yra, daugumoje kitų šalių be asmens (raštiško) sutikimo jo stambiu planu fotografuoti negalima. Dalinai pro pirštus žiūrima tik į fotografuojančius "muilinėmis" ir telefonais. Nors nemažai šalių be įsigyto leidimo gatvėje išvis negalima fotografuoti, pvz. JAV. Taip pat nemažai šalių, kur gatvėje visai negalima fotografuoti. Net toje "atsilikusioje" Rusijoje fotografuojant žmogų gatvėje turi prašyti jo raštiško sutikimo, jei skaityti įstatymus. Šiuo atžvilgiu Lietuva - bene liberaliausia, o gal ir naiviausia šalis. Joje laisvai siautėja paparacai - įstatymas prieš juos bejėgis.

kristille

kristille portretas
as nenorečiau "papulti i kadra" :)
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių