Dėl sklandesnio rudens eismo sostinės savivaldybė ir policija suvienijo jėgas

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai susitarė – imsis papildomų priemonių ir dės ypatingas pastangas, kad intensyvaus rudeninio eismo pokyčiai ir vilniečiams, ir naujakuriams bei svečiams netaptų iššūkiu. Rugsėjis kasmet – ypatingo vairuotojų ir kitų eismo dalyvių dėmesio reikalaujantis mėnuo. Po vasaros atostogų sugrįžę vaikai būna išsiblaškę, atpratę nuo intensyvaus eismo, atvyksta daug studentų iš kitų miestų.

„Kad sostinės gatvės taptų saugesnės ir pralaidesnės dirbame nuolat: kasmet atnaujinami ir braižomi nauji koriai, naikinamos juodosios eismo dėmės, diegiamas kryptinis apšvietimas, atnaujinama šviesoforų valdymo sistema, žymimos perėjos specialiais simboliais bei eismą pristabdančiais kalneliais, tiesiami nauji dviračių takai, siūlomos kombinuotos kelionės ir daug kitų pakeitimų viešajame transporte. Mums svarbu, kad kiekvienas eismo dalyvis turėtų galimybę laisvai ir saugiai judėti mieste ir tuo pačiu būtų užtikrintos judėjimo alternatyvos, kad ne automobilis taptų pirmuoju pasirinkimu“, – sako Administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas.

Kaip ir kasmet prasidedant rugsėjui, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos bei struktūrinių policijos komisariatų pareigūnai ypatingą dėmesį skirs eismo saugumui užtikrinti ‒ perėjoms prie mokyklų, važiavimo kultūrai, A juostos problematikai ‒ viešojo transporto priemonėse įrengtų vaizdo kamerų užfiksuotus vairuotojų daromus pažeidimus (važiavimas A juosta) savivaldybės atstovai perduos pareigūnams, kurie, išnagrinėję gautą medžiagą, pažeidėjus patrauks atsakomybėn. Taip pat bus vykdomos specialiosios alkoholio ir greičio kontrolės priemonės. Susitikimo metu aptartas ir Vilniaus mieste įdiegtų vaizdo stebėjimo kamerų panaudojimas ir efektyvumas stebint viešas erdves ir užtikrinant viešąją tvarką.

„Vairuotojai bus raginami būti itin atidūs, ypač važiuojant pro mokyklas ar ikimokyklinio ugdymo įstaigas, o suaugusiems eismo dalyviams bus primintina, kad vaikai seka jų pavyzdžiu, todėl nuolatinis drausmingas ir atsakingas elgesys kelyje – būtinas“, – pažymėjo Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.

Šiemet Vilniuje atnaujinta automatizuota šviesoforų valdymo sistema, kuri 2,5 karto greičiau reaguoja į realius transporto srautų pokyčius ir automatiškai parenka tinkamiausią šviesoforų valdymo programą atskiroms sankryžoms bei „žaliesiems koridoriams“. G. Vilko g. – Žalgirio g. sankryžoje atlikta rekonstrukcija ir šviesoforų valdymo programų korekcijos, taip pat koreguotos G. Vilko g. – Ukmergės g., G. Vilko g. – Molėtų pl. – Mokslininkų g., Konstitucijos pr. ir kitų Vilniaus sankryžų šviesoforų valdymo programos. Siekiant užtikrinti pėsčiųjų saugumą bei nepertraukiamą transporto srautų judėjimą įrengtos požeminės Laisvės ir Pilaitės pr. bei antžeminė Narbuto g. pėsčiųjų perėjos. Padidintas pralaidumas sankryžose, tęsiamas ženklinimas geltonaisiais koriais, šiemet iki rugsėjo 1-osios jau paženklintos 25 naujos sankryžos, o iki metų galo planuojama tai padaryti 53 sankryžose. Toks ženklinimas skatina vairuotojus neblokuoti sankryžos, taip užtikrinant sklandų transporto srautų pralaidumą. Skatinama keliauti viešuoju transportu arba pagal kombinuotosios kelionių jungties principą, naudojantis „Statyk ir važiuok“ aikštelėmis.

Policijos patarimas vairuotojams – visą dėmesį sukoncentruoti į vairavimą, nesinaudoti mobiliaisiais telefonais bei stebėti šviesoforų signalus, kitas transporto priemones, o įsijungus žaliam šviesoforų signalui – pasiruošti važiavimui, tokiu būdu yra sutaupomos kelios sekundės už jūsų esantiems vairuotojams. Pasak pareigūnų, dėl „miegančių“ vairuotojų kenčia kiti eismo dalyviai, nes eismo valdymo įrangai fiksuojant didelius tarpus tarp automobilių, žalias šviesoforo signalas yra nutraukiamas bei sutaupytas laikas yra paskirstomas kitoms sankryžos kryptims, tam, kad visas cikle esantis laikas būtų išnaudojamas kuo efektyviau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių