Dangaus restorano pietūs – su sukčiavimo prieskoniu

Aštrių pojūčių ištroškusius gurmanus vėl kviečiantis pasaulyje išgarsėjęs restoranas "Dinner in the Sky", kaip įtariama, sukčiauja. Tarp jo kreditorių – ir bendrovė "Kauno kranai".

Nuo 2012 m. kiekvieną vasarą šią pramogą Lietuvoje organizuoja estų verslininkas Ristas Meigasas, tik jo įmonių pavadinimai vis keičiasi. Šis veikėjas prasiskolinęs iki ausų ir mėto pėdas, slapstydamasis nuo kreditorių.

Jau birželį "Facebook" tinkle pasirodė kvietimai įsigyti bilietus į rugpjūčio 8–11 d. Vilniuje, Rotušės aikštėje, organizuojamus priešpiečius, pietus ir vakarienes 50 m aukštyje. Specialus stalas – platforma, kur susėdę 22 klientai, 120 tonų sveriančiu kranu iškeliama virš senamiesčio stogų, ir solidžias sumas pakloję svečiai gali mėgautis ne tik garsių virtuvės šefų patiekiamais gurmaniškais patiekalais ir gėrimais, bet ir įspūdingais vaizdais bei gaiviu oru. Šiemet galima rinktis iš 5 siūlomų meniu, kurių kaina, priklausomai nuo patiekalų kiekio ir pakilimo laiko, dviem asmenims yra nuo 58 iki 198 eurų.

Reklamos šiai pramogai tikrai nebereikia – dangaus restorano malonumus mielai populiarino pramogų pasaulio žvaigždės ir žvaigždutės, neatsiliko ir sostinės valdžios atstovai. Jaunas Estijos verslininkas R.Meigasas taip susidraugavo su savivaldybės veikėjais, kad 2014 m. šie net buvo leidę statyti kraną prie Vilniaus arkikatedros. Žmonės negalėjo atsistebėti, kaip šalia bažnyčios atvirai reklamuojamas alkoholis, bet nė vienas pareigūnas nedrįsta pareikalauti laikytis įstatymų.

Šiemet irgi neapsieita be akibrokštų – dangaus restorano gerbėjai socialiniame tinkle skundėsi, kad, internetu užsisakę bilietus ar dovanų korteles ir sumokėję pinigus, kelias savaites nesulaukė jokių žinių. Į nurodytu elektroniniu paštu išsiųstus susirūpinusių klientų laiškus niekas neatsakė, mobilusis telefonas išjungtas.

Su ta pačia problema susidūrė ir "Kauno diena", pamėginusi susisiekti su R.Meigasu ir pasikalbėti apie neįtikėtiną jo verslo modelį. Mat dangaus restorano pramogų organizatorius neatsiskaito su paslaugų teikėjais, slapstosi nuo kreditorių, o veiklą, generuojančią nemažas pajamas, perkelia į kitas savo įmones-feniksus. Estijos įmonių registre nurodytas R.Meigaso mobilusis telefonas nebeveikė, o atsakymo į elektroninį laišką veltui laukėme dvi savaites.

Dingo nesumokėjęs

Nuo R.Meigaso įmonės "Skyworld Service OU", kuri keletą pastarųjų metų organizavo "dangaus restoranų" pramogas Estijoje, Suomijoje, Latvijoje ir Lietuvoje (ne tik Vilniuje, bet ir Kaune), nukentėjo jos verslo partnerė bendrovė "Kauno kranai". Jau pirmiesiems renginiams kranus esto įmonei nuomoję kauniečiai nuo praėjusių metų rudens neatgauna keliasdešimt tūkstančių eurų. Įmonės generalinis direktorius Andrius Lukševičius "Kauno dienai" sakė, kad problemos prasidėjo po dangaus restorano pasirodymų Austrijos sostinėje Vienoje.

"Kai mūsų kranas baigė visus kėlimo darbus, išrašėme sąskaitą ir laukėme, kol apmokės. Pasitaikydavo ir anksčiau, kai mokėjimai vėluodavo po keletą dienų, bet į tai nelabai kreipdavome dėmesį, nesgi jau 6–7 metus dirbome, nuolatinis klientas, atrodė patikimas. Tik šį kartą buvo kitaip. Buvome nuvažiavę į R.Meigaso biurą Taline, pasikalbėjome, paprašė palaukti 4 savaites, bet po mėnesio pinigų nebuvo. Kai, būdamas Taline su kitais reikalais, dar kartą nuvažiavau į R.Meigaso biurą, jo neberadau, o ten buvę žmonės pasakė, kad patalpos išnuomotos. Greičiausiai jis jau tada pradėjo slapstytis", – pasakojo A.Lukševičius.

Bendrovė kreipėsi į partnerių rekomenduotą estų advokatą, surašė pretenziją dėl skolos grąžinimo, paskui – dėl bankroto bylos "Skyworld Service OU" iškėlimo, tačiau jokios reakcijos iš R.Meigaso nesulaukė.

"Pretenziją dėl bankroto bylos iškėlimo advokatas net asmeniškai nuvežė R.Meigaso gyvenamuoju adresu, kur registruotos ir kelios jo įmonės. Paties verslininko namie aptikti nepavyko, bet buvo šeimos nariai, kurie patvirtino, kad jis ten tikrai gyvena. Pats rašiau jam gal 6 ar 8 SMS žinutes, klausiau, kada žada sumokėti – jokio atsakymo. Greičiausiai buvo jau užblokavęs mūsų telefonų numerius, – sakė "Kauno kranų" vadovas. – Metų pradžioje estų spaudoje buvo straipsnis, kad "Skyworld Service OU" turi finansinių bėdų, kreditorius, kuriam R.Meigaso įmonė skolinga 4 tūkst. eurų, skundėsi, kad jis slapstosi. Manėme, gal pajudės kažkas, bus bankroto byla, tada galėsime teikti pretenzijas bankroto administratoriui. Bet įsivaizduokite – jis ėmė reklamuotis, kad rugpjūtį Vilniuje vėl kilnos "dangaus restoraną"! Pasirodo, čia jau veikia kitos su R.Meigasu susijusios įmonės, panašiais pavadinimais, registruotos tais pačiais adresais, tik švarios – be skolų. Kaip kitaip tai galima pavadinti, jei ne sukčiavimu?"

Estų verslininkas R.Meigasas Lietuvoje vien už krano nuomą liko skolingas keliasdešimt tūkstančių eurų, bet darbą tęsti bando kitų įmonių vardu, o tai jau turi rimtų sukčiavimo požymių.

Įmones keičia kaip kojines

"Kauno kranai", suprantama, savo įrangos renginiams sostinės Rotušės aikštėje nebenuomos. Greičiausiai skolininkas bus radęs kitą krano savininką ne Lietuvoje, nes čia įmonės, teikiančios tokias paslaugas, apie įsiskolinusį "dangaus restoranų" organizatorių jau yra girdėjusios.

Estų verslininkas gali pasigirti spalvinga biografija. Pasak Estijos tinklalapio scorestorybook.ee, jis savo verslą pradėjo 2002-aisiais, būdamas 19 metų. Tai buvo audringo ekonomikos augimo metai, kai niekas nevengė rizikos, ir daugeliui pasisekė. Per pastaruosius metus R.Meigasas vadovavo 11 bendrovių, šiuo metu jis yra 5 bendrovių valdybų narys. Tačiau iš jų tik 2 įvardijamos kaip patikimos, viena – problemiška, o dvi – rizikingos. Tai yra jau minėta "Skyworld Service OU" ir "Skyword Holding OU".

Pastaroji įmonė, neturinti nė vieno darbuotojo, tinklalapyje dinnerinthesky.lt nurodyta kaip oficiali projekto partnerė Lietuvoje. Mat "dangaus restoranų" verslo idėja kilo visai ne R.Meigasui, o gurmaniškų pramogų srityje besispecializuojančiai Belgijos viešųjų ryšių agentūrai "Hakuna Matata" bei atrakcionų organizatoriui "The Fun group". Jų oficialūs partneriai, privalantys užtikrinti pakilimų saugumą ir aukštą virtuvės patiekalų kokybę, nuo 2006 m. įsikūrė daugiau kaip 40 valstybių. Tarp jų ir R.Meigaso įmonės.

Pirmą kartą Vilniuje "dangaus restorano" šou 2012 m. rengė jo vadovaujama bendrovė "DITS Europe OU", tačiau 2016 m. ji bankrutavo, o veiklos ėmėsi 2013 m. įsteigta "Skyworld Service OU". Dabar vėl vyksta įmonių rokiruotė, be to, balandį buvo įsteigta nauja – "Skyworld International OU", kuri pristatoma kaip internetinės bilietų rezervavimo sistemos savininkė, bet ne renginio organizatorė.

"Skyworld International" neatsako nei už renginio saugumą, nei už galimą žalą, taip pat neprivalo kompensuoti bilietų kainą, jeigu renginys atšauktas, atidėtas arba jei pakeičiama jo vieta. Bet kokios galimos pretenzijos turėtų būti teikiamos renginio organizatoriui. Tačiau kas jis, taisyklėse neįvardyta. Tai klaidina vartotojus, nes tinklalapyje nurodyti "Skyworld Holding" kontaktai, bet organizatorius iš tiesų yra dar kita su R.Meigasu susijusi įmonė.

Estai patys gaudė

Šių metų vasario 6 d. estiškasis "Delfi" portalas, remdamasis Krediidiinfo duomenimis, rašė, kad "Skyworld Service OU" turėjo 11 pradelstų mokėjimų, kurių bendra suma viršijo 7 tūkst. eurų. Vienam iš kreditorių įmonė dar praėjusių metų rugsėjį buvo užsakiusi įrangos pervežimą į Austriją, bet už šią paslaugą neatsiskaitė. Kreditoriui pareiškus pretenziją, skolininkas išmokėjo pusę sumos, o likusią žadėjo pervesti lapkričio pabaigoje. Įmonė pažado neįvykdė ir, kreditoriaus vertinimu, tiesiog vengė kontaktuoti. Tuomet šis kreipėsi į teismą, siekdamas išsiieškoti 4 tūkst. eurų.

rus.delfi.ee duomenimis, "Skyworld Service OU" bendrasavininkis ir valdybos narys R.Meigasas esą pranešė, kad bendrovė nemoki ir netrukus bus kreipiamasi dėl jos bankroto ar restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Tačiau tuo pat metu internetiniame tinklalapyje buvo aktyviai rezervuojami bilietai į "Dinner in the Sky" renginius.

Kreditoriai jau tuomet nuogąstavo, kad įmonės veikla bus tęsiama, tik bus perkelta kitą – švarią – įmonę, neturinčią skolų.

Su R.Meigasu žurnalistams tada susisiekti nepavyko, o jo verslo partneris Markas Meigasas pripažino, kad įmonė turi sunkumų.

"Taip, kai kurios sąskaitos nėra apmokėtos", – neneigė jis, bet dėl konkrečių klausimų siūlė kreiptis į R.Meigasą.

Jau veikia kitos su R.Meigasu susijusios įmonės, panašiais pavadinimais, registruotos tais pačiais adresais, tik švarios – be skolų.

Manipuliuoja įmonėmis

Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad leidimas rugpjūčio 8–11 d. organizuoti renginį "Dinner in the Sky" Rotušės aikštėje yra išduotas bendrovei "Skyworld Entertainment OU". Ši įmonė įpareigota užtikrinti renginio dalyvių ir žiūrovų saugumą, kad pastatytos konstrukcijos nekeltų grėsmės žmonių sveikatai ar gyvybei, o jas statytų atestuoti specialistai. Už leidimą organizuoti komercinį renginį "Skyword Entertainment OU" dar iki jo pradžios turi savivaldybei sumokėti 4 800 eurų vietinę rinkliavą.

Ši bendrovė buvo įsteigta 2015 m. gruodį, bet aktyvesnę veiklą pradėjo tik 2019 m. Estijos Mokesčių ir muitų valdybos pateikiamais viešais duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį jos apyvarta pasiekė beveik 100 tūkst. eurų, o dirba tik 1 darbuotojas.

Kranų nuomotojus iš Kauno apmovusi "Skyworld Service OU" šių metų antrąjį ketvirtį pajamų neturėjo visai, o skolos ūgtelėjo iki 14 tūkst. eurų. Pasak "Kauno kranų" vadovo A.Lukševičiaus, tai toli gražu ne galutinė suma, nes kauniečiams nesumokėti pinigai ten dar neįskaityti.

"Kauno kranai" nusprendė teikti ieškinį dėl skolos išieškojimo Lietuvoje, o kai teismas priteis skolą, kreiptis dėl bankroto bylos iškėlimo Estijoje. Ieškinys pateiktas Kauno apygardos teismui, bendrovė "Skyworld Service OU" turėtų pateikti teismui atsiliepimą.

"Nelabai tikiu, kad R.Meigasas sureaguos į teismo pranešimą, nes jo pasirinktas kelias, tas nebendravimas su verslo partneriais labai jau įžūlus", – abejojo A.Lukševičius.

Kas garantuos saugumą?

Ne bet kas gali miesto centre automobiliniu kranu kilnoti platformą su žmonėmis. Visų Europoje gaminamų automobilinių kranų instrukcijose parašyta, kad kilnoti žmones draudžiama. Yra tik viena išlyga – jeigu subjektas atitinka tam tikrus reikalavimus, iš kurių pats elementariausias – turėti kranų priežiūros meistro kvalifikaciją. Likusieji reikalavimai atskirose ES valstybėse skiriasi.

Pavyzdžiui, Lietuvoje kelti žmones leidžiama užregistravus automobilinį kraną su kokiu nors kitu įrenginiu (konkrečiu atveju tai yra stalas-platforma) Potencialiai pavojingų įrenginių valstybiniame registre kaip atrakcioną. Tai irgi nėra taip paprasta, bet tokį atrakcioną įregistravusi įmonė prisiima ir atsakomybę už visas galimas rizikas – ar įvyktų techninis įrangos gedimas, ar iškristų žmogus.

Potencialiai pavojingų įrenginių valstybinį registrą tvarko Valstybinė darbo inspekcija. Jos atstovė ryšiams su visuomene Jurgita Sarnickienė "Kauno dieną" informavo, kad bendrovė "Skyworld Entertainment" Lietuvos valstybiniame registre nėra registravusi jokio potencialiai pavojingo įrenginio. Taigi, akivaizdu, kad Estijos bendrovė pati negalės užtikrinti žmonių saugumo renginio "Dinner in the Sky" metu, o savivaldybė leidimą išdavė neįsitikinusi, kad bendrovė ar jos samdomas rangovas turi reikiamas kvalifikacijas.

Beje, net Valstybinė darbo inspekcija negali iš anksto patikrinti, ar krano operatorius turi visus reikiamus leidimus ir žmonės renginyje galės jaustis saugiai.

"Tik tada, kai įranga Rotušės aikštėje bus pradėta montuoti, mūsų inspektoriai, gavę pranešimą ar sulaukę miestiečių skambučių, galės vietoje patikrinti, kas montuoja kraną, ar darbuotojai turi reikiamus atestatus, o pats įrenginys tinkamai įregistruotas, patikrintas ir saugus", – tvirtino J.Sarnickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hahaha

hahaha portretas
ale vakar pastebejom kad Kaune Neris nusekus ties pilim,kad viduri upes jau galima staliukus statyt ir kavine atidaryt... butu zymiai ydomiau pietaut vidury upes...

B. B. d.

B. B. d.  portretas
Patiklių, norinčių pasimaivyti, pasirodyt, kvailių zvejotojas :-))))))

Žmogui sunku

Žmogui sunku portretas
Kauno gadai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių