D. Vedrickas: su Vilniaus valdžia nesutariama dėl stadiono kainos indeksavimo laikotarpio

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Darius Vedrickas sako, kad tarnybai vertinant pakoreguotą Nacionalinio stadiono Vilniuje koncesijos sutartį, su sostinės valdžia nesutariama dėl jo kainos indeksavimo ir jo pasiskirstymo tarp sutarties šalių detalių.

Pasak D. Vedricko, šiuo metu tarp VPT bei savivaldybės vyksta intensyvios diskusijos, jas numatoma baigti šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje.

„Esminis išsiskyrimas, dėl kurio šiuo metu diskutuojama (...) yra būtent dėl nenumatytų aplinkybių, kokia dalimi jos turėtų pasiskirstyti tarp koncesijos sutarties šalių“, – Seimo Audito komitete trečiadienį teigė D. Vedrickas.

„Kadangi dėl naujos statybos, naujų rangos darbų – būtent 3 tūkst. vietų stadione ir 5 tūkst. vietos naujos sporto arenos – visas statybos laikotarpis prailgėja papildomai 1,5 metų, tai tarnybos matymas buvo, kad ir šitam laikotarpiui turėtų būti skaičiuojama metinė infliacija, kurią tiekėjas prisiėmė kaip sau priimtiną“, – kalbėjo VPT vadovas.

Jo teigimu, tarnyba ir savivaldybė siekia sutarti dėl vienodos nenumatytų aplinkybių traktavimo metodikos ir jų terminų – ar tai turėtų būti koncesijos sutarties pabaiga, ar laikotarpis, kada koncesininkas pateikė raštą apie statybų pabrangimą.

„Akivaizdu, kad nuo to momento, kada koncesininkas pateikė raštą – 2023-ųjų metų spalio 5 ar 6 diena – praėjo daugiau nei aštuoni mėnesiai ir per šį laikotarpį faktinės statybos darbų kainos pabrango“, – teigė VPT vadovas. 

Pozicija, kur išsiskiria Viešųjų pirkimų tarnybos ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nuomonė, yra dėl naujo turto.

 

Jo teigimu, taip pat kreiptasi į ekspertus, kad jei įvertintų dėl nenumatytų aplinkybių išaugusios kainos indeksavimo „teisingumą ir teisėtumą“.

Pasak D. Vedricko, su savivaldybe taip pat nesutariama, ar reikėtų indeksuoti ne tik komplekso statybų kainą, bet ir turto įsigijimą. Tarnyba balandį teigė, kad indeksuoti reikėtų tik objekto statybų kainą.

„Pozicija, kur išsiskiria Viešųjų pirkimų tarnybos ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nuomonė, yra dėl naujo turto. Čia kalbama apie visą sporto salių inventorių, baldus ir kita, kuris sudaro beveik 7,5 mln. eurų ir jo indeksavimo nenumatytų aplinkybių procentu“, – teigė D. Vedrickas.

Vilniaus taryba gegužės viduryje pritarė daugiafunkcio komplekso su nacionaliniu stadionu statybos koncesijos sutarties pakeitimams, projekto kainą indeksuojant beveik 20 tūkst. eurų mažiau nei patvirtinta vasarį.

Sostinės savivaldybės administracija teigė naują projekto vertę pakoregavusi atsižvelgiant į balandį pateiktas VPT pastabas.

Pagal pakeitimus, palyginti su vasarį patvirtintu sutarties projektu, indeksuojant kainą mažėtų savivaldybės ir Vyriausybės dalis, bet didėtų projekto bendrovės dalis, taip pat mažiau brangtų komplekso statyba.

Tačiau dėl šių pakeitimų projektą ketinanti perimti bendrovė „Hanner“ atsisakė anksčiau suteiktų statybos finansavimo nuolaidų.

Dėl to sumažės savivaldybės sutaupytų palūkanų suma, o jas perskaičiavus ir padidėjus finansavimo kaštams, miestui 2,5 mln. eurų pabrangs papildomi darbai (3 tūkst. stadiono vietų bei universali arena), taip pat reikės mokėti dalį (900 tūkst. iš 2,4 mln. eurų) refinansavimo mokesčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aras-košmaras

Aras-košmaras portretas
"Trukt už vadžių ir vėl viskas iš pradžių".Ne tau vilnieti stadionas -Ne tau ,Martynai, mėlynas dangus.

Rita

Rita portretas
amžina pinigų plovyklą vagims... Paimtų vieną kartą ir užstatytų gyvenamais namais, tai baigtųsi tos peripetijos dėl to utopinio stadiono. Ir vieta mieste būtų tvarkinga pagaliau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių