Buvusios Sapiegos ligoninės patalpos – Tibeto kultūros puoselėtojams ir tremtiniams

  • Teksto dydis:

Dalis Vilniuje esančios Šv. Roko ligoninės patalpų išnuomojamos Lietuvos ir Vilniaus tremtinių ir politinių kalinių bendrijoms.

Jos glausis buvusioje Sapiegos slaugos ligoninės, tapusios Šv. Roko ligoninės dalimi, pastatuose Antakalnio gatvėje. Čia įsikurs ir viešoji įstaiga „Tibeto namai“, šią savaitę nusprendė Vilniaus savivaldybės taryba.

„Tibeto namams“ išnuomojamas savivaldybei priklausantis pastatas Antakalnio g. 17 iš viso užima 300 kv. metrų, per mėnesį nuoma kainuos 90 eurų.

Sprendime nurodoma, kad viešoji įstaiga įsikelti galės ne anksčiau nei 2015 metų gegužės mėnesį, kai viešoji įstaiga Šv. Roko ligoninė galutinai persikels į rekonstruotą pastatą Antakalnio Klinikų gatvėje.

Turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė BNS sakė, kad tiek tremtiniai, tiek ir Tibeto kultūros puoselėtojai kelsis į du savivaldybei priklausančius pastatus Sapiegų parke, o likusieji pastatai bus perduoti čia netrukus įsikursiančiam Vilniaus technologijų ir meno centrui.

„Vienas pastatų yra administracinis, kuriame yra seniūnija, socialinės paramos centras, visuomeninė organizacija. Čia buvo du laisvi kabinetai, juos išnuomavome tremtinių organizacijoms - jie iki šiol buvo įsikūrę Gedimino prospekte, bet tos patalpos buvo parduotos. Kad jų nepaliktumėme gatvėje, pasiūlėme kitas patalpas. Didžioji dalis pastatų bus perduota viešajai įstaigai „Informacinis technologijų centras“, bet du pastatai yra likę savivaldybės žinioje. Tad vieną iš jų mes skyrėme „Tibeto namams“, - sakė L.Jagusinskienė.

Ji tvirtino, kad „Tibeto namai“ turės patys pasirūpinti pastato sutvarkymu bei pritaikyti jį savo reikmėms.

Taryba taip pat leido Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui išnuomoti savivaldybei priklausantį 30 kv. metrų garažą Jogailos gatvėje, kur anksčiau veikė dabar jau likviduotas policijos padalinys - Apsaugos policija. Savivaldybės teigimu, dalimi šalia esančių patalpų savo reikmėms toliau naudojasi policija.

Tuo metu teatro trupei „Atviras ratas“ savivaldybės taryba leido pratęsti per 160 kv. metrų patalpų nuomos sutartį Ašmenos gatvėje, teatralams tai atsieis beveik 50 eurų per mėnesį.

Visoms organizacijoms ir įstaigoms patalpos ne konkurso būdu išnuomojamos arba nuomos sutartys pratęsiamos penkeriems metams.

XVII amžiaus pabaigoje pastatytą Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės kompleksą, kitus čia esančius statinius bei visą Sapiegų parką Kultūros ministerija praėjusią savaitę pasiūlė pripažinti Kultūros paminklais.

Nuo 1809 metų pastatai naudoti kaip ligoninės patalpos, o 1840 metais - perstatyti. Rūmų restauravimo darbai pradėti 2012 metais - juos baigti  ketinama šiemet iki rudens, tuomet čia turėtų įsikurti per tris dešimtis informacinių technologijų bei kitų sričių įmonių. Pagal savivaldybės planus, jos turėtų sukurti per 350 naujų darbo vietų ir per metus sumokėti apie 2 mln. eurų mokesčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių