Vilniaus bažnytinio paveldo muziejuje – restauruotų kūrinių paroda

  • Teksto dydis:

Nuo spalio 22 d. Bažnytinio paveldo muziejuje, Vilniuje, atidaroma 2018–2020 metais Vilniaus arkivyskupijos restauratorių dirbtuvėse restauruotų kūrinių paroda.

Bažnytinio paveldo muziejuje surengtoje parodoje  „Pamokslininkai, stebukladariai ir architektas“ eksponuojamas 21 paveikslas iš įvairių Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių.

Svečiai bus kviečiami pamatyti garsiųjų pamokslininkų (šv. Dominyko, šv. Antano Paduviečio, šv. Pranciškaus Asyžiečio, šv. Pranciškaus Sieniečio) ir stebukladarių (šv. Roko, šv. Juozapato Kuncevičiaus, šv. Severino) atvaizdus.

O kas gi tas architektas? Tai šv. apaštalas Tomas su kampainiu rankoje. Net trys meniški paveikslai. Du iš jų su sidabro aptaisais pristato žymųjį abejotoją, liaudyje vadintą „Tomu netikėliu“. Vienas šv. Tomo atvaizdas turi įrašą, bylojantį, kad jis yra šv. Judas Tadas – tai įdomus (at)naujinto pamaldumo liudijimas. Taip pat ir šv. Severinas – kadaise paveikslas vaizdavo šv. Mikalojų.

Bažnyčių šventųjų paveikslai, pirmą kartą palikę altorius ir liturgines erdves, eksponuoti muziejaus salėje, leidžiasi iš arti apžiūrimi, tyrinėjami, lyginami, klausiami.

Po parodos jie grįš į bažnyčias vykdyti savo pareigų – pasakoti, kviesti, guosti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių