Sostinėje prasideda gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“

  • Teksto dydis:

Antradienį Lietuvos sostinėje prasideda ketvirtąkart rengiamas gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“.

Šiemet dominuos ne piešiniai ant sienų, o įvairesni projektai: šalia Žaliojo tilto „atsivers“ krioklys, eismo informacinės švieslentės prabils poezija, troleibusai taps architektūros kolekcionieriais ir išnykstančiais objektais, pranešė organizatoriai.

Festivalio atidarymas numatytas Energetikos ir technikos muziejuje, kur rengiamas pokalbis apie grafičių kultūrą ir gatvės meną.

„Festivalis papasakos apie pasaulyje garsius menininkus, kuriuos išugdė kūryba gatvėse, pakvies šią nelegalią mokyklą išėjusius šiandien garsius architektus, kūrybininkus ir siūlys iš naujo pažvelgti į saviraišką, kuri dažnai nurašoma tik kaip „teplionės“ ir „vandalizmas“, – teigiama festivalio rengėjų pranešime.

Pernykščio festivalio „Vilnius Street Art“ darbai buvo sutelkti sostinės Stoties rajone ir pabrėžė šių greitai besikeičiančių apylinkių charakterį, iškėlė klausimus apie rajono ateitį. Šiemet festivalis dėmesį skiria visam miestui. Anot organizatorių, į jį žvelgiama kaip į vientisą tekstą, kurį galima redaguoti meninėmis intervencijomis – pabrėžti, papildyti, atskleisti paslėptas reikšmes ir istorijas.

„Menininkai atliks įvairias redakcijas ir lauks, kaip į jas atsilieps miestas ir miestelėnai, – teigė festivalio vadovė Ūla Ambrasaitė. – Atidžiai stebint urbanistinę aplinką aiškėja, kad joje išties dominuoja ne pastatai su vienokia ar kitokia savo architektūra, o transporto ir inžineriniai sprendimai, įvairios smulkiosios architektūros formos. Šis audinys yra tai, kas skiria gyvenvietę nuo miesto. Todėl šiemet festivalis skirs dėmesį gatvėms, stotelėms, garažams, troleibusams, eismo švieslentėms ir kitiems pravažiuojamiems ir praeinamiems statiniams.“

Didžiausias ir pagrindinis šių metų festivalio „Vilnius Street Art“ darbas bus sukurtas ant Neries krantinėje, Žvejų gatvėje, iškirtus medžius atsivėrusio Seimo garažų pastato. Architektas Ignas Lukauskas ant jo fasadų klijuos realistinį fototapetą ir į miestą perkels stambų gamtinį objektą – krioklį.

Šių metų netikėtumas – prie vizualaus meno festivalio prisidėjęs poetas. Festivalis įsibraus į virš judriausių Vilniaus gatvių kabančias eismo informacines švieslentes. Šie trijų arba keturių eilučių ekranai labai primena haiku – trumpų japoniškų eilėraščių – formatą.

„Neturėk kitų švieslenčių, tik mane vieną“, – naktimis jos skleis šias ir kitas eiles, kurias sukūrė Žygimantas Kudirka.

Liudas Parulskis kvies miestiečius pažaisti troleibuso gaudynes ir fotoaparatu užfiksuoti jo dingimą.

Ketvirtadienį rengiamas pokalbis apie šiandien nublankusią smulkiąją architektūrą – stoteles, suoliukus, gėlių klombas, apšvietimo stulpus, reklaminius stendus – ir jos reikšmę miesto veidui.

Jaunas vilnietis gatvės menininkas Asylum imsis piešti ant sienos, kuri prilaiko geležinkelio pylimą netoli stoties. Tai bus pirmasis iš trijų „tradicine“ technika – dažais – atliktų darbų.

„Vilnius Street Art“, trečius metus tęsdamas bendradarbiavimą su Lenkijos institutu Vilniuje, toliau pristato kaimyninės šalies gatvės menininkus ir kviečia kūrėjus iš Gdansko Seikon bei Jay Pop. Rugsėjo pradžioje besisvečiuosiantys menininkai savo intervencijomis redaguos dvi Vilniaus sienas – šalia autobusų stoties esančio apleisto namo ir netrukus planuojamo griauti pastato šalia Energetikos ir technikos muziejaus.

Dar viena gatvės menui neįprasta erdvė – daugybė mieste styrančių ir dažniausiai nenaudojamų vėliavų stiebų. „Gero vėjo klubas“ ant jų iškels jūrinėmis vėliavomis užšifruotas žinutes miestui. Taip festivalis, pasiskolindamas Vilniaus gatvės menininko, žinomo 209 slapyvardžiu, idėją, sieks atgaivinti dažniausiai apleistus miesto flagštokus ir skatins jais naudotis visus miestiečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių