Paroda „Ukrainos istorijos kontūrais: pagarsinti“ suteikia galimybę susipažinti su šalies istorija

Lapkričio 4 dieną Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsyje buvo atidaryta grupinė šiuolaikinių kūrėjų paroda „Ukrainos istorijos kontūrais: pagarsinti“. Pagrindinis parodos tikslas – supažindinti parodos laikytojus su tikrąja Ukrainos istorija taip primenant, kad Ukraina visada buvo nepriklausoma šalis su savo istorija, kultūra ir tradicijomis. Be abejo, parodoje surenkami pinigai yra skiriami Ukrainos kariuomenei remti.

„Šiandien nepaprastai svarbu kuo garsiau kalbėti apie Ukrainos istoriją ir jos raidą. Pasaulis iš naujo atranda Ukrainos dailę, paveldą, architektūrą, muziką ir daug kitų kultūrinių šio krašto sluoksnių. O tuo metu ukrainiečių tauta visomis jėgomis bando kurti autonomiškos valstybės istoriją toliau, puoselėja savo identitetą ir konstruoja naują tautos pasakojimą“, – tokių meninių instaliacijų svarbą paaiškina parodos organizatoriai.

Parodoje savo darbus demonstruos penki menininkai: Algiras Jakas, Ieva Rojūtė, Valentin Odnoviun, Vytenis Burokas, Vytautas V. Jurgutis. Istorinių faktų tikslumą užtikrina Tetiana Boriak, istorikė iš Ukrainos.

Kaip teigia parodos organizatoriai, patalpos pasirinktos neatsitiktinai: jos gerokai primena gamyklos, kuriose slėpėsi Mariupolio gynėjai, labirintus. Parodos architektas – dizaineris ir menininkas Vytautas Gečas, dirbantis konceptualiojo dizaino srityje. Eksperimentuodamas su kontekstu ir subjekto suvokimu, kūrėjas pasitelkia sudėtingumą, fragmentiškumą, sluoksniavimą bei mišrias nuorodas, tad atkurti „Azovstal“ geležies ir plieno gamyklos nuotaiką tikrai pavyko.

Parodos kuratorė – Milda Dainovskytė (ir jos asistentė Kristė Stankevičiūtė) – nepriklausoma šiuolaikinio meno kuratorė, menininkė, kuratorinio dueto (drauge su Laurynu Skeisgiela) narė ir viena iš susitikimų erdvės „Lokomotif“ (2019–2021 m.), kurioje jungiamos šiuolaikinio meno praktikos ir miesto identiteto formavimo strategijos, įkūrėjų.

Kaip aiškina parodos rėmėjai, „1K Paramos fondas“ ir jo vadovas Olegas Šurajevas, lietuviams vis dar kiek trūksta žinių apie istorinį Ukrainos kontekstą, kadangi dalis žmonių vis dar galvoja, kad Ukraina yra Rusijos broliška tauta.

„Šiuo metu yra kaip niekad svarbu investuoti į Ukrainos, Baltijos šalių, Lenkijos istorijos populiarizavimą – tai padeda įgauti atsparumą prieš Rusijos propagandą. Na, o tokios parodos kaip ši, leidžia tai padaryti ne tik informatyviai, bet ir įdomiai – prie parodos dirbę menininkai ir organizatoriai yra tikri profesionalai, padarę ne vieną kokybišką darbą. Manau, kad tai yra meno paroda, kuri bus ne tik aktuali, tačiau ir visiems suprantama, įdomi, perteikianti Ukrainos nuotaikas.“

Parodoje apsilankyti galima iki lapkričio 27 dienos.


Šiame straipsnyje: Olegas ŠurajevasUkrainos istorijos kontūraisparoda Vilniujekaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių