„Kino pavasario“ dovana Lietuvos aklųjų bibliotekai – filmas su garsiniu vaizdavimu

  • Teksto dydis:

Praeitais metais didžiausias šalyje kino festivalis „Kino pavasaris“ surengė išskirtinį seansą regėjimo negalią turintiems žmonėms. Garsinis vaizdavimas buvo sukurtas jaunos lietuvių režisierės Marijos Kavtaradzės debiutiniam ilgametražiui filmui „Išgyventi vasarą“. Nuo šiol filmo garso takelis su garsiniu vaizdavimu bus prieinamas ir virtualioje bibliotekoje ELVIS, skirtoje asmenims negalintiems skaityti įprasto teksto.

„Išgyventi vasarą“ virtualioje bibliotekoje ELVIS

Garsinis vaizdavimas – vienas iš audiovizualinio vertimo būdų, perteikiantis vizualinę informaciją žodžiu. Tai padeda neregiams ir silpnaregiams geriau suprasti teatro spektaklius, kino filmus, televizijos laidas, dailės parodas, sportines varžybas.

„Siekiame, kad mūsų virtuali biblioteka ELVIS taptų vieta, kurioje mūsų vartotojai patogiai ir greitai rastų visą jiems pritaikytą skaitmeninį turinį. Pradedant knygomis, periodiniais leidiniais, baigiant filmais ir spektakliais. Sužinoję, kad „Kino pavasaris“ savo iniciatyva parengė filmą su garsiniu vaizdavimu, kreipėmės į jų komandą siekdami, kad pritaikytas filmas mūsų vartotojams būtų pasiekiamas ir pasibaigus festivaliui. Esame labai dėkingi „Kino pavasariui“ bei tikimės ir toliau bendradarbiauti“, – užsimezgusia draugyste su kino festivaliu džiaugiasi LAB direktorė Inga Davidonienė.

 

 

„Filmų prieinamumo didinimas yra vienas iš pagrindinių mūsų tikslų. Besitęsianti pandemija ir šąlantys orai verčia žmonės vis daugiau laiko praleisti namuose. Džiaugiamės, kad galime jiems pasiūlyti kokybišką pramogą ir parodyti vieną populiariausių lietuvių kūrėjų filmų, kuris, tikiu, padės išgyventi šį keistą laikotarpį. Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos aklųjų bibliotekai už bendrystę ir viliuosi, jog netolimoje ateityje pavyks pasiūlyti dar daugiau juostų su garsiniu vaizdavimu, o puikiais filmais galės mėgautis visi“, – dalijasi „Kino pavasario“ vykdomoji direktorė Agnesta Filatovė.

Lietuvos aklųjų bibliotekoje ne tik knygos

Praeitais metais Lietuvos aklųjų biblioteka pristatė savo vartotojams naują paslaugą – LAB filmoteką. Prisijungus prie virtualios bibliotekos ELVIS ir į paieškos laukelį įvedus „filmas su garsiniu vaizdavimu“, galima rasti Martino Scorsese's trilerį „Kuždesių sala“, Woody Alleno filmus „Kad ir kas benutiktų“ ir „Iracionalus žmogus“, Spike‘o Jonze‘o „Ji“, kuriame pagrindinis herojus įsimyli operacinę sistemą ar „Mažojo princo“ ekranizaciją.

Be to, Lietuvos aklųjų bibliotekos padaliniuose sukurta speciali kompiuterizuota darbo vieta, skirta šių filmų peržiūrai. Ši paslauga skirta tik asmenims turintiems regos sutrikimų. Filmų su garsiniu vaizdavimu peržiūros klausimais Lietuvos aklųjų bibliotekos patalpose konsultuoja LAB bibliotekininkai.

„Viskas prasidėjo nuo bendradarbiavimo su VU Kauno fakulteto audiovizualinio vertimo bakalauro studentais. Į jų studijų programos planą yra įtrauktas specializuotas vertimas, kurį sudaro subtitravimas kurtiesiems ir garsinis vaizdavimas. Neretai studentai renkasi atlikti praktiką pas mus ir jos metu parengti pasirinktą filmą su garsiniu vaizdavimu. Lietuvos aklųjų biblioteka turi 7 profesionalias garso įrašų studijas, dvi iš jų yra Kaune, kuriomis gali naudotis ir audiovizualinio vertimo studentai. Atrinkome ir patalpinome į ELVIS virtualią biblioteką geriausius darbus. Filmų su garsiniu vaizdavimu buvo tik 10, todėl pradėjome ieškoti kitų būdų suteikti mūsų vartotojams galimybę pamatyti daugiau filmų. Tikimės, kad „Kino pavasario“ pavyzdys įkvėps ir kitus investuoti į pritaikyto turinio kūrimą“, – LAB filmotekos atsiradimo užuomazgas prisimena Leidybos skyriaus vedėja Alisa Žarkova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių