Į MO muziejų sugrįžta emocinei sveikatai stiprinti skirti renginiai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo mėnesį MO muziejus ir vėl dėmesio skirs emocinei sveikatai. Dar pavasarį MO pradėjo rengti pokalbių ciklą su psichologais ir psichoterapeutais, kurio metu ieškota būdų, kaip kultūra ir menas gali prisidėti prie įvairiapusės emocinės gerovės. Rugsėjį ši tema ir vėl sugrįžta į muziejų.

Emocinė sveikata, gerovės jausmo augimas, psichikos sveikatos stiprinimas bus analizuojamas įvairiais formatais. Diskusijose, pokalbiuose, jogos ir meditacijos užsiėmimuose, šokio dirbtuvėse.

Nuolatinis muziejaus dėmesys emocinei sveikatai

„Muziejai – vietos, kuriose mažėja stresas ir auga vidinės pilnatvės jausmas, stiprėja psichikos sveikata. Norime, kad tai atrastų ir pajustų kuo daugiau žmonių. Šiuo metu mes visi gyvename pandemijos emocijomis, kurios kelia stresą, nerimą, apatiją. Taigi ieškoti būdų, kaip emociškai ir psichiškai sutvirtėti – labai svarbu. Tikiu, kad muziejus gali būti viena iš saugių erdvių atitrūkti nuo rutinos, įsikvėpti ir emociškai sustiprėti. Todėl ir toliau plėtosime emocinei sveikatai dedikuotus renginius ir įvairius jų formatus“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

Ne kartą akcentavusi meno ir kultūros teikiamą naudą bei svarbą visuomenei, MO muziejaus direktorė priduria, kad muziejų ir galerijų lankymas gerina žmonių emocinę sveikatą bei mažina stresą – augina tvarią asmenybę.

Taigi kokie emocinei sveikatai stiprinti skirti renginiai vyks MO muziejuje rugsėjo mėnesį?

Muziejaus nuotr.

Psichikos sveikatos menų festivalis „Ryšiai“

Nuo rugsėjo 11 dienos MO muziejaus atstovai kviečia į pirmąjį Lietuvoje psichikos sveikatos menų festivalį „Ryšiai“. Jo metu muziejuje vyks daugiau nei 10 renginių.

Festivalio tema yra užkoduota jo pavadinime – ryšiai. Tai ryšiai su savimi, savo aplinkos žmonėmis, objektais, netgi – visata. Ar gyvenant atskirai, nuotolyje galima išlikti ryšyje ir kas nutinka, jei šį ryšį mes prarandame? Kokie yra ryšio formatai ir įvairovė bei kokios yra jo trūkumo pasekmės? Tai dalis klausimų, kurie bus gvildenami įvairiais formatais festivalio metu.

MO muziejuje vyks daugiau negu 10 renginių: jogos ir meditacijos užsiėmimai, šokio dirbtuvės, muzikos rašymo dirbtuvės, pokalbiai apie meną ir kultūrą. Renginiuose dalyvaus psichikos sveikatos specialistai, psichiatrai, menininkai. Festivalis prasidės rugsėjo 11 dieną ir baigsis spalio 10 dieną – Pasaulinę psichikos sveikatos dieną.

Muziejaus nuotr.

Baltijos jūros regiono tvari ateitis

Emociškai stiprios ir tvarios asmenybės tema muziejuje rugsėjo mėnesį bus tęsiama tarptautiniame Baltijos jūros festivalyje, ieškant ryšio tarp muzikos ir aplinkos tvarumo. Santykis su mus supančia aplinka – dar vienas aspektas, auginantis vidinį gerovės jausmą. O kaip kultūra ir menas gali tapti tvaresnio gyvenimo įrankiu?

Į šiuos klausimus festivalio metu bandys atsakyti Marta Finkelštein – šiuolaikinės klasikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ pianistė ir meno vadovė bei Sandra Galdikaite – kūrėja ir jaunimo mentorė „9 zuikiuose“. Laukia dviejų menininkių, savo kūryboje tiriančių meno, kultūros ir gamtos sąsajas, pokalbis.

Pokalbis MO muziejuje vyks anglų kalba šį sekmadienį, rugsėjo 12 dieną.

Muziejaus nuotr.

Negalios raiška mene

Rugsėjo mėnesio emocinei sveikatai skirtus renginius MO muziejuje užbaigs diskusija „Negalia mene: skirtingų kūnų pasakojimai“. Kaip mes reaguojame į negalią, kaip keičiasi mūsų santykis su negalią turinčiais asmenimis ir kaip negalia vaizduojama mene? Daugiau sužinoti bus galima rugsėjo 27 dieną. Diskusija – puiki proga kalbėti apie negalios fenomeną, jo kaitą ir raišką mus supančiame pasaulyje, taip pat ir mene.

Diskusijos metu bus pristatoma Giedrės Šmitienės ir Jurgos Jonutytės parengta knyga „Gyvatės kojos: negalios samprata gyvenimo pasakojimuose“. Knygoje nagrinėjamos žmonių su negalia patirtys skirtingais laikotarpiais, apmąstymai apie jiems primestas ir jų pačių atrastas negalios sampratas.

Apie visus emocinei sveikatai skirtus renginius bei kitus užsiėmimus muziejuje sužinoti galima MO kalendoriuje: https://mo.lt/kalendorius/


Šiame straipsnyje: Mo muziejusMOparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam tos skambios frazes?

Kam tos skambios frazes? portretas
Praneskit atvirai, kad kvieciate narkomanus ir kitus degradus. Jie visi kai ant narkotiku virsaus dar uzmeta pas psichiatrus gautu vaistuku, ir eilerasciu priraso, ir groja fortepijonais, ir soka. Viska daro. Tik duokit doze - dirbs nemiegodami diena nakti kaip muziejininke .uteikiene. Dar ir kulturininku bei muziejininku projektus ivertina, viska daro. Tik kokaino kasdien duokit, ant dviracio 300 km atvaziuos ir sudalyvaus. Tad nebekabinkit makaronu visuomenei ant ausu. Skelbkit - metadonas bus dalinamas tokiomis ir tokiomis valandomis. Ir viskas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių