E. Kelmickas: gera tapyba ir geras kilimas sugeba susikalbėti

60-ies metų sukaktį švenčiantis poetas ir kolekcininkas Edmondas Kelmickas sako neabejojęs, kad šventę geriausia paminėti dovanomis, todėl padovanojęs parodą. Galerijoje „Elysium“ eksponuojama jubiliato sukaupta unikali persiškų kilimų kolekcija sukomponuota su antikvariniais baldais ir tapytojo Arvydo Pakalkos paveikslais.

Kontrapunktu vadinamas dviejų savarankiškų melodijų darinys. Darniam skirtingų eksponatų suskambėjimui erdvėje šį vardą pasirinko netradicinės parodos Vilniuje rengėjai.

60-ies metų sukaktį švenčiantis poetas ir kolekcininkas Edmondas Kelmickas sako neabejojęs, kad šventę geriausia paminėti dovanomis, todėl Vilniaus miestui padovanojęs parodą. Galerijoje „Elysium“ eksponuojama jubiliato sukaupta unikali persiškų kilimų kolekcija sukomponuota su antikvariniais baldais ir tapytojo Arvydo Pakalkos paveikslais.

„Geri daiktai visada labai gerai dera, taip kad gera tapyba ir geras kilimas neišvengiamai sugeba susikalbėti. Todėl, aš manyčiau, šiuo atveju to derinimo buvo ne tiek daug. Gal net labiau reikėjo atsisakyti ir kilimų, ir darbų, kuriuos labai norėtųsi parodyti, bet dėl ribotos erdvės entuziazmą teko genėti, karpyti“, – teigia kolekcininkas, poetas E. Kelmickas.

Parodos unikalumą giria ir E. Kelmicką kilimų liga užkrėtęs ilgametis jų kolekcininkas.

„Ši paroda prilygsta muziejui – matome kelias išskirtinių kilimų grupes. Atstovauju jau trečiai savo šeimos kartai, kuri verčiasi kilimais ir labai tikiuosi, kad ateityje teks dar ne kartą padirbėti su ponu Edmondu“, – sako kolekcininkas Taghi Mahdavi.

Tarp unikalių itin vertingų rankų darbo kilimų parodoje galima išvysti Vindzoro rūmams Indijoje austą šedevrą ir daugiau kaip šešių metrų ilgio vilnonį XIX amžiaus pabaigoje išaustą kilimą, skirtą vienos Irano bachtiarų genties vado dukters vestuvėms. Šalia jų – nedidukas rekordų knygoje įregistruotas Kinijoje išaustas tankiausias pasaulyje kilimas, kuriame sumegzta dešimt milijonų 800 tūkstančių mazgų. O kilimų raštų margumynus darniai papildo greta iškabinta sodrių spalvų ir geometrijos tapytojo A. Pakalkos kūryba.

„Man nesvetimi tie kilimai ir jų virpėjimas, kurį aš bandau ne tiktai paveiksluose [pateikti], kad būtų spalvų ar faktūrų žaismas, bet, žinoma, kad būtų ir ta vidinė paveikslo gelmė – kaip gi be jos, be paslapties?“ – klausia A. Pakalka.

„Tapybos ir tekstilės kontrapunktais“ pavadintą E. Kelmicko ir A. Pakalkos parodą galerijoje „Elysium“ galima apžiūrėti iki birželio 21 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
Zinant si asmeni darosi aisku kad kazkoki plana turi. Reik kazkam kazka prastumt.

lapinas

lapinas portretas
kelmicko kliedesiai! nusisneka ir tuo diziuojasi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių