D. Miller ir kiti Stingo muzikantai kovo 1-ąją kviečia visus į „Absentą“ Vilniuje

  • Teksto dydis:

Kovo 1-ąją Vilniuje, jaukioje koncertų salėje „Vaidilos teatras“ vieninteliame koncerte po didelės pertraukos su savo žvaigždžių grupe pasirodys gitaros genijus, nuostabusis kompozitorius, Stingo bendraautorius ir jo „dešinė ranka“ Dominic Miller su savo nauja programa „Absent“.

Muzikantai, su kuriais D. Miller atvyksta į Vilnių daro įspūdį. Be paties Millerio bus dar dabartinis Stingo bosistas Nicolas Fiszman, grupės „Level 45“ lyderis Mike Lindup, Stingo ir sesijų perkusininkas iš Maroko Rhani Krija ir unikalus prancūzų atlikėjas Santiago Arias.

Taip pat Stingo hitų atlikimui bus ir daugiau svečių, jų vardai kol kas laikomi paslaptyje ir neišduodami net organizatoriams.

ESM studijoje išleidęs savo antrą albumą „Abesent“, gitaristas D. Miller sukūrė albumą, apgaubtą ypatinga atmosfera. „Pirmiausia, kas atėjo man į galvą dar iki to, kol aš įrašiau pirmąsias natas, buvo pavadinimas, -- teigia muzikantas. – Gyvendamas Prancūzijos pietuose, aš nesiliauju stebėtis impresionizmu. Žali debesys, mėlyni veidai, iškreipta perspektyva… Aštri šviesa ir slegiantys mistraliai, sujungti su alkoholiu ir stipriomis pagiriomis, greičiausiai atvedė kai kuriuos autorius iki beprotybės“.

„Nebyli šviesa“ – pirmasis studijoje EMS įrašytas Millerio albumas pabrėždavo savo intymumą solo ir duetų skambėsiu, „Absente“ gitaristas groja kartu su kvintetu, kas suteikia ypatingą muzikinę tekstūrą jo visada lyriškoms kompozicijoms. Derindamas iš eilės akustines gitaras tai su nailoninėmis, tai su plieninėmis stygomis, Milleris sukuria harmoningai melodinį kontrastą su Santiago Arias bandeono garsais.

Amerikiečių muzikos žurnalas „JazzTimes“ Millerį aprašo kaip girtaristą, kuris „išgauna kiekvieną natą, mėgaudamasis pauzėmis tarp jų ir stygomis slystančių pirštų šnibždesiu“. Su tuo sutinka ir „Stereophile“, teigdamas, kad „jo gebėjimas reikšti emocijas gitaros pagalba yra išskirtinis“.

Tiems, kas dėl liūdesį keliančio atsitiktinumo nėra susipažinęs su D. Miller asmenybe ir kūryba, truputį jo paties informacijos apie save:

„Kaip gitaristas, aš labiausiai pažįstamas dėl Stingo populiarumo. Pradedant nuo 1990 metų mes su juo įrašėme 10 albumų, surengėme daugiau nei 2000 gastrolinių koncertų, ir šis mūsų darbas trunka dar ir dabar. Mes kartu parašėme daugybę dainų. Pati žinomiausia iš jų, greičiausiai, „Shape of My Heart“. Manęs dažnai klausia: „Nenusibodo Jums būti Dominic‘u Milleri‘u — Stingo gitaristu?“ Aš atsakau „ne“, todėl, kad tie 29 metai, kuriuos mes kartu dirbame, tapo reikšmingiausi mano karjeroje, kuria aš pelnytai didžiuojuosi. Man dar neteko sutikti kito artisto, kuriuo talentas taip atitiktų populiarumą, kurį jis pasiekė. Jo kelias — tai ir mano kelias ir aš labai didžiuojuosi, kad Stingo pasiekimuose yra dalelė ir mano darbo.

Per tą laiką, kai aš nedirbau su Stingu, aš įrašiau daugiau nei 200 albumų su kitais muzikantais, ir aš džiaugiuosi, kad dirbau su jais (žiūrėkite diskografiją). Darbas su Phill‘u Collins‘u ir „The Pretenders“ 80-ųjų pabaigoje atvėrė man duris į Stingo kolektyvą ir pas kitus muzikantus. Bet, kas yra žymiai svarbiau, šis darbas sesijų muzikanto vaidmenyje leido man tapti daugiau savimi pasitikinčiu profesionalu. Su Phill‘u Collins‘u aš išmokau groti paprastai, arba groti būtent taip, kaip reikia toje ar kitoje konkrečioje dainoje. Daina „Another Day in Paradise“, ilgą laiką užėmusį pirmąsias pasaulio hitų reitingų vietas, yra puikusis šių žodžių patvirtinimas.

Per pertraukas tarp darbo su Stingu ir kitais muzikantais aš užsiimu soline karjera. Aš įrašiau 8 instrumentinės muzikos albumus ir laikas nuo laiko truputį gastroliuoju. Instrumentines kompozicijas aš vertinu taip pat, kaip ir dainas. Tai iš dalies vyksta gal ir dėl to, kad man vis dažniau tenka dirbti su dainininkais ir dainų autoriais. Man labai malonu, kad žmonėms patinka šitie albumai, kitaip aš neturėčiau stimulo juos įrašinėti. Savo kompozicijų įrašymas ir jų atlikimai koncertuose kartu su savo draugais — tai man ir dovana, ir poilsis nuo darbo su kitais artistais.

Kai aš nedirbu su Stingu ir kitais muzikantais ir neužsiimu savarankiška kūryba, aš — tiesiog vyras ir šešių vaikų tėvas. Galbūt su šiais vaidmenimis aš susitvarkau blogiau, nei su muzikanto vaidmeniu, tačiau savo pasiekimais šioje svarbioje sferoje aš didžiuojuosi žymiai labiau, nei viskuo kitu, apie ką kalbėjau aukščiau“.

Neįtikėtina romantika, atlikimo genialumas, charizma, išskirtinė šiluma ir nuoširdumas — šiuos ir daugelį kitų aukštų žodžių galima skirti šiam unikaliam muzikantui, gitaristui ir kompozitoriui.


Šiame straipsnyje: Dominic MillerkoncertasStingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių