„Aerokino“ savaitė: seansai šeimai, stiprios rytietiškos istorijos ir lietuvių filmai

  • Teksto dydis:

Likusias tris gegužės savaites Vilniaus oro uoste tęsis „Kino pavasario“ patyriminių seansų ciklas „Aerokinas“. Praėjusi savaitė buvo ganėtinai triukšminga – įvyko filmo „Mama“ premjera, gerai žinomo didžėjaus Manfredo pasirodymas ant laipinimo į lėktuvą laiptų ir netgi vienos žiūrovų poros sužadėtuvės. Šią savaitę taip pat netrūks įvairovės. Repertuare dominuos filmai šeimai ir stiprios istorijos iš Rytų: P. Korėjos, Japonijos, Izraelio. Vidurnakčio seansą vėlgi apšildys žinomas didžėjus.

„Laikomės projekto pradžioje nusistatytos programos sudarymo koncepcijos: kiekvieną savaitę rodome filmus iš skirtingų žemynų, siūlydami alternatyvias keliones per filmus. Šią savaitę kviečiame į Tolimuosius ir Artimuosius Rytus. „Parazito“ sėkmė įrodė, kad filmai iš Azijos gali būti ne mažiau patrauklūs globaliu mastu nei Holivudo studijose sukurtas kinas. Pietų Korėjos ar Japonijos nacionalinis kinas yra vienas iškiliausių pasaulyje, o Izraelio kinas visuomet traukia savo nuoširdumu ir originalumu“, – atnaujintą „Aerokino“ repertuarą komentuoja projekto programos kuratorė Aistė Račaitytė.

Erotinė drama ir vidurnaktis su didžėjumi Tomu Boo

Pietų Korėjos kino meistras Park Chan-Wookas sugrįžta į didįjį ekraną. Penktadienio vakarą (gegužės 15 dieną) „Aerokine“ bus parodytas jo erotinis psichologinis trileris „Tarnaitė“, prieš porą metų tapęs vienu labiausiai šokiravusiu „Kino pavasario“ filmu. Seansas žada itin kinematografišką rytietišką kino reginį su iš ekranų senokai dingusia tikrąja erotika ir siužetines pinkles, kurias išpainiojus žiūrovą užplūs malonumas.

Izraelio kinas Lietuvoje turi daug gerbėjų, tad tą patį penktadienį, vidurnakčio seanse bus parodytas Berlyno kino festivalyje pagrindinį prizą „Auksinį lokį“ laimėjęs filmas „Sinonimai“. Seansą apšildys garsus Vilniaus didžėjus Tomas Boo, žinomas ir kaip legendinės vakarėlių serijos „Boogaloo“ vienas iš organizatorių. Atsispirdamas nuo filmo, Tomas Boo naujai interpretuos prancūzų muzikos temas.

„Sinonimai“ nukels į Paryžių, kur atsiduria iš Izraelio pabėgęs jaunas vyras Joavas, norėdamas ištrinti savo kilmę ir tapti tikru prancūzu. Vaikinas pabunda nuogas tuščio buto vonioje, visi jo daiktai dingę. Čia jis turės sukurti save iš naujo. Filmas pasižymi labai stipriu scenarijumi, kurį režisierius Nadav Lapid rašė drauge su savo tėvu, garsiu Izraelio rašytoju, Haim Lapid. „Sinonimai“ įsimena originalia režisūra ir išskirtine vaidyba.

Lietuvių filmų seansai

Trečiadienio vakarą bus rodomas lietuvių dokumentinio kino meistro Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai“, kuris pasakoja apie vieną sudėtingiausių bei populiariausių dviračių varžybų pasaulyje – „Giro d’Italia“. Šios juostos herojai – sudėtingiausius iššūkius įveikiantys ir lyderių užnugaryje esantys sportininkai, neturintys teisės į asmeninę pergalę. Oficialiai jie lūzeriai, kurie atvažiuoja paskutiniai. O iš tiesų – herojai, savo pasiaukojimu nutiesiantys kelią į pergalę komandos lyderiams.

Šeštadienio vakarą laukia išskirtinis seansas, kuriame bus galima išvysti šešis lietuvių trumpametražius filmus. Tai pasaulio kino festivaliuose jau pasižymėjusių režisierių Lauryno Bareišos ir Vytauto Katkaus naujausi, šalies didžiajame ekrane dar nerodyti filmai. L. Bareišos trumpametražio „Atkūrimas“ premjera įvyko šių metų Berlyno kino festivalio konkursinėje programoje, o V. Katkaus filmas „Kolektyviniai sodai“ praėjusį pavasarį buvo pristatytas Kanų kino festivalio „Kritikų savaitėje“. Abu filmai tapo pirmaisiais iš Lietuvos, parodytais šiuose festivaliuose.

Tito Lauciaus trumpametražėje komedijoje „Šeima“ vaidmenis sukūrė būrys garsių aktorių: Dainius Gavenonis, Arūnas Sakalauskas, Rasa Samuolytė, Vidas Petkevičius. Filmas pasakoja apie tai, kaip dvi šeimos nusprendžia perkraustyti senelį iš jo namų. Prasideda daugeliui iš mūsų susitapatinti leisianti komedija.

Taip pat seanse bus galima pamatyti Kamilės Milašiūtės dramą „Laukais“ su aktorėmis Nele Savičenko ir Indrė Patkauskaitė, animacinius filmus „Žonglierius“ (rež. Skirmantė Jakaitė) ir „Sniego pastogė“ (rež. Robertas Nevecka).

Grupės „Kino“ priešistorė

Taip pat šeštadienio vakarą (gegužės 16 dieną) Kanų kino festivalyje už geriausią garso takelį apdovanotas Kirilo Serebrenikovo filmas „Vasara“ nukels į 9 dešimtmečio vasarą. Kai Leningrado pogrindyje griaudi roko muzika, susitinka trys žmonės. 19-metis, vėliau grupės „Kino" lyderiu tapsiantis Viktoras Cojus, jo tuometinis stabas Maikas Naumenko („Zoopark") ir jo gražuolė žmona Natalija Naumenko net neįtaria, kad ši vasara bus lemtinga, o jų draugystė, kaip ir jie patys, taps nemirštančia legenda.

Režisieriui pavyksta materializuoti jaunų žmonių maištą prieš jų laisvę ribojančią sistemą, priartėti prie rusų rokenrolo šaknų ir prikelti „Kino“ bei Viktorą Cojų.

Detektyvas patiems mažiausiems žiūrovams

Įpusėjus projektui, „Aerokino“ organizatoriai, sulaukę daugybės žiūrovų prašymų, atvėrė šeimoms ir vakarinius seansus. Tai reiškia dar daugiau kino mažiesiems žiūrovams. Šeimų laukiama „Oskarui“ nominuotame jautriame pasakojime „Moliūgėlio gyvenimas“ ir istorijoje „Gordonas ir Padi“ apie miško detektyvo varliaus ir jo kolegės pelytės draugystę ir nuotykius. Tai animacija, kuri sujaudins tiek vaikus, tiek jų tėvus ir senelius.

Savaitgalį į diskusijas įtrauks ir kitas „Oskarų“ nominantas, anime pasakojimas iš Japonijos „Mano mažoji sesutė Mirai“, vaizdingai kalbanti apie tai, ką išgyvena šeima, ypač maži vaikai, kai joje atsiranda naujas narys.

Komiškos šeimos atostogos

Komedijų gerbėjus ir šeimas su vaikais nuo 13 metų kviečia komedija „Norėtum!“ apie chaotiškas italų šeimos atostogas. Aštuonmetės Almos šeima išsiskyrusi, tad ji su dviem vyresniais broliais vyksta iš Paryžiaus į saulėtąją Romą atostogauti pas savo tėtį. O šis – išsiblaškęs kino scenaristas, pristatantis vaikams ekstravagantišką kolegę, kuri taip pat kartu keliaus į pajūrio namelį. Almai šios atostogos bus pačios įsimintiniausios.

Švelnaus humoro ir jautrių išgyvenimų kupina juosta „Norėtum!“ primins pačius nekalčiausius vaikystės priminimus. Vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė kultinio filmo „Tobuli melagiai“ aktorė Alba Rohrwacher.

„Auksinę palmės šakelę“ laimėjęs praėjusių metų „Kino pavasario“ hitas „Vagiliautojai“ taip pat laukia šeimų su vyresniais vaikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitonas

Kapitonas portretas
Tik atsargiai - ten airoporte traiško gyvūnus su džipais...

rne

rne portretas
galetu azijinius ar arabiskus ar persiskus filmus sukti! ju filmai auksto lygio!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių