Atsako dėl naujos tvarkos širstantiems senjorams: jūsų amžiuje sveikata gali pablogėti netikėtai

  • Teksto dydis:

Pensininkai sunerimo dėl naujos tvarkos, kad laiku nepasitikrinusiems sveikatos automatiškai bus stabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas, pasakojama LNK reportaže.  

Septyniasdešimt šešerių senjoras Rimantas automobilį vairuoja jau keturiasdešimt metų ir teigia padaręs tik vieną nedidelę avariją.

„Turiu medicininę vairuotojo pažymą, bet įtariu, kad, ko gero, ji pasibaigusi“, – sakė senjoras Rimantas Zabarauskas.

Ne paslaptis, nemažai senjorų gali nesužiūrėti, ar turi galiojančią medicininę vairuotojo pažymą.

„Kiti yra ramūs, turi vairuotojo pažymėjimus, kurie galioja 10 m. O ta medicininė vairuotojo pažyma, kiek žinau, buvo išduota penkeriems metams“, – komentavo Pensininkų sąjungos „Bočiai“ atstovė Vilija Tūrienė.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Deja, tiems, kurie sulaukė septyniasdešimties metų, vairuotojo medicininė pažyma pratęsiama tik 2 m. Sulaukus aštuoniasdešimties, – tik 1 m.

„Šeimos gydytoja man nieko nesakė. Ji turbūt džiaugiasi, kad netrukdau jai. Ir aš nedrįstu jos trukdyti. Įsigaliojus naujai tvarkai, įsivaizduokite, kaip bus apkrauta sveikatos priežiūros sistema. Reikės atskirą polikliniką statyti“, – svarstė senjoras R. Zabarauskas.

Nuo 2024-ųjų tiems, kurie laiku nepasitikrins sveikatos, automatiškai nustos galioti ir vairuotojo pažymėjimas. Policijai sustabdžius grėstų bauda. O padarius avariją su negaliojančiu vairuotojo pažymėjimu, gali būti, kad žalos neatlygins ir draudimo bendrovės. Senjorai nauja tvarka pasipiktinę.

„Didžiausias avarijas padaro ir eismo įvykius sukelia ne senjorai, nes jie labai atsargiai važinėja. Ir nesėda už vairo, jei blogai jaučiasi. Pagrindiniai Kelių eismo taisyklių pažeidėjai yra tie vadinami jauni kelių ereliai, kurie ir viršija greitį, ir sėda prie vairo išgėrę“, – teigė V. Tūrienė.

Nuo 2024-ųjų tiems, kurie laiku nepasitikrins sveikatos, automatiškai nustos galioti ir vairuotojo pažymėjimas.

 

„Regitros“ atstovai tikina, kad susieti sveikatos ir vairuotojo pažymėjimus buvo būtina. Esą dabar yra daug spragų, kai žmonės vairuoja nepasitikrinę sveikatos.

„Paprastas pavyzdys. Tarkim, išsilaikiau B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Po devynerių metų, likus galioti metams vairuotojo sveikatos pažymai, išsilaikau dar ir motociklininko vairuotojo pažymėjimą bei toliau sau ramiai važinėju dar dešimt metų, nors po metų jau ta sveikatos pažyma nebegalioja“, – aiškino „Regitros“  direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

„Regitra“ ragina senjorus atidžiau sekti, kada pasibaigs medicininės pažymos galiojimas.

„Iš tiesų tai labiau aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, nes jauniems labai retais atvejais medicininė  vairuotojo pažyma išduodama trumpesniam laikui nei maksimaliam“, – teigė S. Šuminas.

Tačiau pasitaiko, kad ir jaunesniems žmonėms gydytojai leidžia vairuoti trumpiau nei dešimt metų.

„Jei kalbėtume apie jaunesnius vairuotojus, tai reikėtų paminėti sergančius I tipo cukriniu diabetu, nes tai gali turėti įtakos regėjimui. Na, ir, žinoma, – kai kurios širdies bei kraujagyslių ligos“, – sakė Šeškinės poliklinikos antrojo šeimos skyriaus vedėja Rima Račkienė.

O senjorai dėl dažnesnio sveikatos patikrinimo, pasak gydytojų, pykti neturėtų. Esą sveikata vyresniame amžiuje gali pablogėti labai greitai ir netikėtai.

„Kuo vyresnis amžius, tuo greičiau tos ligos gali progresuoti. Prieš metus ar dvejus, pavyzdžiui, jis galėjo matyti daug geriau, nes regėjimas, būna, kitiems susilpnėja ir po pusmečio“, – komentavo R. Račkienė.

Lietuvoje vairuotojo pažymėjimą turi beveik 200 tūkst. pensinio amžiaus žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tonis plius

Tonis plius portretas
Prasidėjo valdžios vykdomas genocidas prieš šalies gyventojus, valdantieji tarnauja turtingiesiems skriausdami ir niekindami eilinį Lietuvos žmogų. Kiek vyksta eismo įvykių dėl pensininkų sveikatos sutrikimų palyginus su kitais dalyviais? Mizeris, retas atsitiktinumas, dabar kiekvienas klerkas siekia įsiamžinti ir įvesti kokį nors mokestį. Nauji mokesčiai kas savaitę. Piemiausia , mano nuomone, yra abejotina didelės dalies valdančiųjų psichinė sveikata, per tai kenčia Lietuvos eiliniai vargdieniai.

Tonis

Tonis portretas
Ačiū už tokį rūpestį, jūs pirma narkomanus tikrinkite, jie žūsta ir žudo kitus. Ar žino šitie klerkai, kad tai kainuoja didelius pinigus? Šeimos gydytoja negali garantuoti regėjimo, jai nesuteikta tokia teisė, siunčia pas okulistą, o ten ploji 60 eurų.Galimai tie klerkai kažką gauna nuo surinktų iš pensininkų pinigų. Bandžiau patikti pas nemokamą okulistą, per pusmetį nesugebėjau gauti talono, vis nėra. Tai persekiojimas dėl amžiaus, tai vykdo apsinarkošinę klerkai.

Tomas

Tomas portretas
seimunams ir kitiems valdininkams sveikatos issamius tikrinimus privalomai irgi reiktu, manau. Ir dar pries kiekviena balsavima papusti
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių