Naujovė Lietuvos gatvėse: gali atsirasti tik maršrutiniam transportui skirtų šviesoforų

  • Teksto dydis:

Nuo birželio 1 d. įsigaliojus Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimams, miestuose gali atsirasti atskirų, tik maršrutiniam transportui skirtų šviesoforų. Jie bus įrengti sankryžose prie raide „A“ pažymėtų eismo juostų, taip pat ten, kur maršrutiniam transportui reikia suteikti pirmenybę.

„Nauji šviesoforai ir jų signalai, skirti tik maršrutiniam transportui, bus naudojami siekiant lanksčiau reguliuoti eismą ir prioretizuoti maršrutinį transportą. Sekame gerąja Europos šalių praktika – maršrutiniam transportui skirtais šviesoforais eismas jau reguliuojamas Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Estijoje ir kitose valstybėse“, – sako susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

Tikimasi, kad ši KET naujovė sudarys galimybę ir sumažinti maršrutinio transporto gaištį bei degalų sąnaudas, o kartu ir transporto priemonių poveikį aplinkai ir taip prisidės prie Europos žaliojo kurso tikslų.

Tam, kad maršrutiniam transportui skirti šviesoforai išsiskirtų ir nebūtų painiojami su įprastais šviesoforais, nuspręsta, kad jų signalai bus nespalvoti – balti juodame fone, nurodoma Susisiekimo ministerijos pranešime.

Maršrutinio šviesoforo signalai yra trys: S formos signalas draudžia maršrutinio transporto eismą, horizontalaus brūkšnio formos – draudžia eismą ir informuoja, kad šviesoforo signalai netrukus pasikeis. Kartu įjungti S formos ir horizontalaus brūkšnio formos signalai draudžia maršrutinio transporto eismą ir informuoja, kad netrukus bus įjungtas rodyklės (-ių) formos signalas. Rodyklės (-ių) formos signalas leidžia maršrutinio transporto eismą nurodyta (-omis) kryptimi (-is).

Šviesoforų įrengimu turės pasirūpinti kelio savininkai (valdytojai), miestuose – savivaldybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar.mazai šviesoforų ir ženklų...??

o kur

o kur portretas
sviesoforai ufonautam??? ufonautai visiskai nesupranta taisykliu ir daznai zuva...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių