Aplinkosaugininkai: neišmeskite senų padangų bet kur

  • Teksto dydis:

Šį sezoną naujas padangas montuojantys transporto priemonių savininkai senąsias turėtų utilizuoti, kaip pridera, o ne kaip kam šauna į galvą.

Už deginimą baudžia

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, kad administracinė atsakomybė ir piniginė bauda gali būti skiriama ne tik atsikračius padangų netinkamoje vietoje, tačiau ir tais atvejais, kai padangos deginamos.

Visos baudos už į aplinką išmestas, deginamas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje.

Anot aplinkosaugininkų, baudos dydis svyruoja nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, tai priklauso nuo atliekų kiekio ir nuo to, ar atliekos pavojingos, ar ne. Taip pat skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala.

Administracinė atsakomybė ir piniginė bauda gali būti skiriama ne tik atsikračius padangų netinkamoje vietoje, tačiau ir tais atvejais, kai padangos deginamos.

Įvardykime teršėjus

AAD atkreipė dėmesį, kad autoservisų klientai turi žinoti, jog jiems gali būti perduodamos tik pakartotinai naudoti tinkamos transporto priemonių dalys.

Perduodant jas transporto priemonės savininkui ar naudotojui, turi būti rašomas Transporto priemonių dalių perdavimo–priėmimo aktas.

Aktą sudaro du egzemplioriai: vienas perduodamas transporto priemonės savininkui ar naudotojui, o kitas lieka veiklos vykdytojui. Transporto priemonių dalių perdavimo–priėmimo aktas nerašomas perduodant tinkamas naudoti padangas.

Net iki 80 proc. transporto priemonių dalių ir detalių galima perdirbti, tad aplinkosaugininkai labai ragina naudotis numatytais atliekų sutvarkymo būdais, o pastebėjus aplinką teršiančius asmenis nedelsiant kreiptis tel. 112 arba AAD pranešimų priėmimo tarnybos tel. (8 5) 273 2995.

Surenka ir pardavėjai

Kur dėti senas padangas ir kitas automobilines atliekas?

Paprastai padangas vairuotojai keičia autoservisuose, todėl ten jie gali nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičia.

Pagal galiojančius įstatymus už padangų tvarkymą atsakingi padangų gamintojai ir importuotojai, tad pardavėjas turi pranešti pirkėjui, kad į padangos kainą jau įskaičiuotos ir jos sutvarkymo išlaidos. Pirkėjas į prekybos vietą gali atvežti tiek padangų atliekų, kiek pirko.

Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus, darbo laiką ir kitą informaciją galima rasti savivaldybių svetainėse arba AAD svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
priimkite visas kiek žmogus turi nereikalingų ir niekas nemėtys patys kalti ir ieško kaltų

Anonimas

Anonimas portretas
Ja ja, nemeskit kur papuole. Meskit i krumus, miskelius, upes ir upelius. Taip pat i ezerus tol kol svolociu valdzia nepriimines padangu nemokamai.. Jeigu isgamoms nerupi gamta tai pilieciams juo labiau. Mes mokam mokescius tam kad valdziuos atmatos dirbtu bet ne vogtu biudzeta.

jis

jis portretas
Valstybė nesutvarkė istatymu siuo klausimu ir nesutvarkys, kazkas neblogai lobsta!!!!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių