VERT „Perlo Energijos“ akibrokštą laiko neteisėtu

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi teisės aktus, pateikė savo nuomonę, esą nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas visų klientų planus fiksuota kaina pakeisti į kintančius pagal kainas biržoje yra neteisėtas, sako jos pirmininkas Renatas Pocius.

Anot jo, įmonė neturėtų keisti sutarčių be vartotojų sutikimo, jai gali būti skiriama iki 10 proc. metinės praėjusių metų apyvartos siekianti bauda arba panaikintas leidimas teikti nepriklausomo energijos tiekimo paslaugą.

„Mūsų vertinimu, vienašališkai „Perlas Energija“ negali sutarčių nutraukti, nes tai būtų neteisėtas veiksmas. Todėl raginame bendrovę elgtis atsakingai ir sutartis pakeisti tik esant vartotojo raštiškam sutikimui“, – pirmadienį žurnalistams sakė R. Pocius.

„Manytume, kad sutartis gali būti pakeista tik esant vartotojo raštiškam sutikimui. Kitu atveju, toks bendrovės veiksmas būtų laikomas neteisėtu“, – akcentavo R. Pocius.

Anot VERT pirmininko, Tarybos pozicija pagrįsta Civilinio kodekso, Elektros energetikos bei Energetikos įstatymais.

„Bendrovė turi vykdyti sutarties nuostatas, kurios numatytos su vartotoju, ir bendrovė turi įsivertinti tas galimybes, kad tas nuostatas įgyvendintų ir dėtų visas pastangas. Jei bendrovė mato, kad negali vykdyti sutarčių nuostatų, yra kiti būdai išeiti iš rinkos“, – sakė R. Pocius.

Jis pabrėžė, kad situaciją turės ištirti ir savo vertinimą pateikti Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT). Remiantis jos išvada, anot R. Pociaus, VERT galės imtis tolesnių veiksmų, jei „Perlas Energija“ iškeltų reikalavimų nevykdys.

„Šios išvados pagrindu VERT galės imtis kitų veiksmų, jei ūkio subjektas nevykdys šitų nuostatų – atitinkamai skirti baudas, kurios sudaro apie 10 proc. metinės bendrovės apyvartos už praėjusius metus arba sustabdyti ar panaikinti leidimą vykdyti nepriklausomos elektros energijos tiekimo veiklą“, – akcentavo R. Pocius.

Jo teigimu, kiti nepriklausomi elektros tiekėjai siūlo panašius planus kaip ir „Perlas Energija“, todėl nutraukti sutartį su šiuo tiekėju norintys vartotojai gali jį pasikeisti ir už elektros kainą mokėti panašią arba tokią pat kainą kaip ir būdami „Perlo Energijos“ klientais.

„Pakeisti tiekėją yra paprasčiausias variantas. Aišku, vartotojas gali nesutikti ir likti pas „Perlą Energiją“. Bet ar vartotojas norėtų turėti santykį su nevisiškai patikimu tiekėju, yra klausimas“, – pažymėjo R. Pocius.

Paklaustas, ar nėra rizikos, jog „Perle Energijoje“ paliksiantys klientai gali pereiti į „Ignitį“, kuris dar labiau padidintų savąją rinkos dalį (jį pasirinkę arti 70 proc. buitinių vartotojų), R. Pocius pabrėžė, kad tiek „Ignitis“, tiek latvių valdoma „Elektrum Lietuva“ arba Estijos kapitalo „Enefit“ yra pagrindiniai nepriklausomi tiekėjai Lietuvoje, galintys užtikrinti konkurencingas kainas.

„Kiti tiekėjai irgi siūlo pakankamai konkurencingus pasiūlymus. Vartotojas spręs, kur nukeliauti“, – sakė R. Pocius.

Jis patikino, kad saugikliai dėl galimo piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi yra numatyti.

„Vartotojų teisė yra rinktis. Ir bet kokiu atveju, jei yra tiekėjas, kuri užima dominuojančią padėtį, visi saugikliai yra numatyti teisės aktuose, jei būtų pamatyta, kad piktnaudžiaujama dominuojančia padėtimi, VERT atitinkamai gali taikyti įvairius reguliavimo mechanizmus“, – paaiškino VERT pirmininkas.

ELTA primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).


Šiame straipsnyje: Perlas EnergijaVERTneteisėta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rici

Rici portretas
Prie TSRS jis jau uz grotu sedetu su pilna turto konfiskacija.

Tai

Tai  portretas
Reiškiu dideli susirupinima

:)))

:))) portretas
ir kas is to?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių