URM: „Belorus“ sanatorijai leista darbuotojams išmokėti atlyginimus už sausį

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas teigia, kad ministerija sanatorijai „Belorus“ pastarąją savaitę padarė išimtį ir leido už sausio mėnesį įstaigos darbuotojams išmokėti atlyginimus, atsiskaityti už komunalines paslaugas bei grąžinti skolą elektroninei parduotuvei „Noriu noriu“. Viceministras pabrėžia, kad šios išimtys buvo padarytos remiantis nustatytais Europos Sąjungos reglamentais. Jo teigimu, sprendimas dėl šių lėšų atšildymo užtruko dėl to, kad „Belorus“ sanatorija „labai ilgai nepateikė detalizuotų apskaitos dokumentų“.

„Europos Sąjungos reglamentas dėl ribojimo priemonių numato tris pagrindus, dėl kurių gali būti atšildytos lėšos. Tai yra susitarimai, sudaryti iki sankcijų pritaikymo, iki sankcijų įsigaliojimo, taip pat teisinės paslaugos ir sankcionuotų individų būtinosios pragyvenimo paslaugos“, – Eltai teigė M. Adomėnas.

ELTA primena, kad susidariusią situaciją dėl „Belorus“ sanatorijos kritikavo ir Prezidentūra. Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė pastarąją savaitę teigė, kad atsakingos institucijos turėtų skubiau spręsti situaciją dėl Druskininkuose esančios sanatorijos „Belorus“ darbuotojams neišmokamų atlyginimų.

Užsienio reikalų viceministras teigia, kad leidimas grąžinti skolą internetinėmis paslaugomis prekiaujančiai elektroninei parduotuvei „Noriu noriu“, komunalinėms paslaugoms bei išmokėti darbuotojams atlyginimą už sausio mėnesį buvo suteiktas remiantis minėtu ES reglamentu dėl ribojimo priemonių.

„Šiuo atveju mes turime situaciją, kad minėta bendrovė, prekiavusi internetiniais bilietais, internetinėmis paslaugomis, buvo atlikusi avansinius mokėjimus į sanatoriją, už kuriuos nebuvo suteiktos paslaugos. Mokėjimai buvo atlikti iki sankcijų įsigaliojimo, dėl to buvo leista (lėšas – ELTA) grąžinti“, – sakė M. Adomėnas.

„Lygiai taip pat darbo užmokesčiui ir komunalinėms paslaugoms buvo pritaikytos išimtys, nes tai yra atlikta pagal įsipareigojimus, sutartis, kurios yra sudarytos iki sankcijų įsigaliojimo“, – pridūrė jis.

Reaguodamas į Prezidentūros kritiką dėl „labai lėtų“ ministerijos sprendimų sprendžiant sanatorijos darbuotojų atlyginimo išmokėjimą M. Adomėnas teigė, kad sprendimas leisti išmokėti atlyginimus buvo priimtas tik praėjusią savaitę, nes, pasak jo, „Belorus“ sanatorija ilgą laiką nepateikė detalizuotų apskaitos duomenų.

„Sprendimas buvo priimtas praeitą savaitę, nes sanatorija labai ilgai nepateikė detalizuotų apskaitos dokumentų ir pateikė tik bendrą sumą. Tai mes negalime būti tikri, kad kalbame tik apie darbo užmokesčius ir kad nėra bandoma apeiti sankcijų režimo. Kai buvo pateikta detalizuota apskaitos medžiaga, tai už sausio mėnesį buvo duotas leidimas išmokėti juos“, – paaiškino jis.

Viceministras teigė, kad sanatorijai sutvarkius dokumentaciją dėl vasario mėnesio detalizuotos apskaitos duomenų, bus suteiktas leidimas darbuotojams išmokėti atlyginimus ir už šį mėnesį.

M. Adomėnas taip pat atkreipia dėmesį, kad URM tik suteikia leidimą bankui, kuris tiesiogiai taiko sankcijas, atšaldyti lėšas reikiamiems įsipareigojimams įvykdyti. Jo teigimu, URM nežino, ar visi atlyginimai įstaigos darbuotojams yra išmokami.

„Užsienio reikalų ministerija, remdamasi ES reglamentu, duoda leidimą bankui, kuris tiesiogiai taiko sankcijas, atšildyti lėšas. Tai ar tų lėšų užtenka, ar atlyginimai yra išmokami pilna apimtimi, mes to nežinome ir negalime nei patvirtinti, nei paneigti. Mes tiesiog davėme leidimą atšildyti lėšas, išmokėti atlyginimus už sausio mėnesį“, – teigė jis.

Viceministras akcentuoja, kad sprendimą sankcijonuoti sanatoriją „Belorus“ priėmė ne Lietuvos Vyriausybė, o Europos Sąjunga. Todėl, pasak jo, Lietuva neturi kompetencijos sprendimą dėl pritaikytų sankcijų keisti.

„Sankcijos yra Europos Sąjungos, jas įvedė ne Lietuvos Vyriausybė. Paprasčiausias būdas išvengti sankcijų yra Aliaksandro Lukašenkos administracijai liautis vykdžius prieš savo pačių piliečius ir pradėti demokratines procedūras, suorganizuoti teisėtus rinkimus. Tuomet, aš manau, Europos Sąjunga tikrai tas sankcijas panaikintų. Bet tai yra europinis sankcijų režimas ir Lietuva šiuo atveju neturi kompetencijos jį keisti“, – sakė M. Adomėnas.

„Swedbank“ gruodį įšaldė sanatorijos „Belorus” sąskaitas, Europos Sąjungai įvedus ribojamąsias priemones Baltarusijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to KP

to KP portretas
Siūlau įsižiūrėti kaip valdžiagyviai atsakinėja ar svarsto klausimus kurie jiems nelabai ,,skanūs" - ATSAKO VISAI NE Į TEMĄ.(Gal tik Šimonytės nesu taip girdėjusi..) Ir kokias reikia turėti kiaulės akis, kokiu niekšeliu reikia būti, kad besakydamas kalbas apie patriotizmą, meilę Tėvynei ir žmonėms, čia pat elgiesi šlykščiai ir negarbingai!?Iš patyrimo galiu pasakyti, kad taip atsakinėjama eilinaims žmonėms konferencijose, susitikimuose ar į užklausimus raštu. Ištisai..Prisižiūrėjus tokių akiplėšiškų veidmainiavimų, kitaip kaip nusikaltėlių mentaliteto žmogėnų buvimu valdžioje, to nepavadinsi. Jie galvoja kad niekas nieko nesupranta

Dugnas dugne

Dugnas dugne portretas
Kas URM-o ministras? Daktarinis, garsiausio koncerno draugas Mantas Agomėnas. Ar gali žmogus su tokia" reputacija", biografija, kyšininkavimo dėme būti VICEMINISTRU? Oi, gali, jei tik yra Lansbergių partijos ir šeimos draugas.

Gintautas

Gintautas portretas
Melas ir tik melas . Kas sumokejo uz sausy ? 3 menesiai be algu . Ir cia tik URM nuopelnas del tokios padeties . Deja jie db iesko kaltu . Tai bankas kaltas tai dar kas bet ne jie . Viena karta gal pripazinkit kad sankcijas uzdejot belorusu vaikams ir 400 lietuvos zmoniu o ne Lukosenkai .
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių