Prezidento patarėja apie „Belorus“ darbuotojų situaciją: valstybės pareiga – jiems padėti

Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad atsakingos institucijos turėtų skubiau spręsti situaciją dėl Druskininkuose esančios sanatorijos „Belorus“ darbuotojų.

Sanatorijos sąskaitos įšaldytos nuo gruodžio, darbuotojai negauna ir subsidijų už prastovas per pandemiją. Portalui „Delfi“ užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas pirmadienį sakė, kad situacija dėl sankcijų greitai nesikeis, todėl saugiausia išeitis šiuo atveju būtų ieškotis darbo kitose sanatorijose.  

„Lietuvos prezidentas dar pačioje pradžioje, kai tik iškilo sanatorijos „Belorus“ problema, sakė, jog sankcijos turi turėti poveikį sankcionuotiems asmenims, t. y. Lukašenkos režimo pareigūnams, o ne 400 sanatorijos darbuotojų, kurių dauguma – Lietuvos piliečiai, samdomi darbuotojai, kurių apkaltinti bendradarbiavimu su Lukašenkos režimu turbūt niekaip negalima“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

„Kadangi sankcijos pritaikytos valstybės siūlymu, tai valstybės pareiga yra padėti tiems darbuotojams, o ne siūlyti ieškoti kito darbo, nes, kaip žinoma, nedarbas Druskininkuose siekia net 18 proc., tai kur kitą darbą rasti“, – pridūrė prezidento patarėja.

Ji apgailestavo, kad sprendimai iki šiol yra „labai lėti“.

„Kiek dar reikia laukti, kad ministerija priimtų nutarimą, kad galima būtų atpalaiduoti subsidijų paketą, nes darbuotojai tris mėnesius negauna savo algų. Tas delsimas yra nedovanotinas ir labai tikimės, kad ir Užsienio reikalų ministerija, ir kitos atsakingos institucijos imsis veiksmų išspręsti „Belorus“ sanatorijos darbuotojų likimą ir rasti ilgalaikį ir tvarų sprendimą sanatorijai, nes taip, kaip dabar yra, yra blogai“, – nurodė A. Skaisgirytė.

„Swedbank“ gruodį įšaldė sanatorijos „Belorus“ sąskaitas, Europos Sąjungai įvedus ribojamąsias priemones Baltarusijai.

URM teigia daranti viską, kad valstybės skola „Belorus“ darbuotojams būtų išmokėta

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pranešė daranti viską, kad Druskininkų sanatorijos „Belorus“ darbuotojus pasiektų valstybės parama.

Vis dėlto ministerija pabrėžia, jog Lietuva nepriėmė sprendimo sankcionuoti sanatoriją, o Europos Sąjungos Tarybos sprendimu dėl Aliaksandro Lukašenkos režimo nusikaltimų įvestas sankcijas bankai taiko tiesiogiai.

„Lietuva neteikė siūlymo ES sankcionuoti sanatorijos „Belorus“. Sanatorija tapo antrinių sankcijų taikymo objektu dėl sąsajos su A. Lukašenkos administracijos pareigūnu Viktoru Šeimanu. V. Šeimanas į sankcionuojamųjų asmenų sąrašą įtrauktas ne Lietuvos iniciatyva“, – teigiama ministerijos pranešime.

URM taip pat primena, kad pagal sanatorijos pateiktus prašymus URM siūlymu yra suteikta išimtis, leidžianti sanatorijai išmokėti valstybės paramą, skirtą tikslinėms išmokoms darbuotojams.

„Subsidijos buvo sustabdytos kitame komerciniame banke, nesusijusiame su šiuo sankcijų įgyvendinimo atveju. URM daro viską, kad likusi valstybės skola būtų išmokėta“, – teigia ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Mokėti turėtų tie ,dėl kurių buvo uždaryta sanatorija ,negalima kištis į svetimą šeimą ,tuo labiau į svetimą valstybę ,jie juokiasi o mųsų žmonės kenčia ,toks trumparegiškumas veda į prapultį.

dabartinė valdžia ne MŪSŲ , o konservatorių,

dabartinė valdžia ne MŪSŲ , o konservatorių, portretas
kuriems VISIŠKAI n e r ū p i DRUSKININKŲ k u r o r t o GYVENTOJŲ b ė d o s.---Juk daugelį metų a t v i r a i matome , jog DEŠINIEJI su džiaugsmu daro v i s k ą , kad kurorto GYVENTOJAMS būtų b l o g i a u --tai parodo ir senai besitęsiantis JŲ "rūpestis" sanatorijos darbuotojų b ė d a .----GYVENTOJAI džiaugiasi PREZIDENTŪROS į s i k i š i m u --sprendžiant šią į p a t i n g a i svarbią-n e p a g r į s t a i ir dirbtinai padarytą ŽALĄ GYVENTOJAMS.

Pilietis

Pilietis portretas
Mūsų valdžia tik naikina savo žmones.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių