- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Vertybė: spirito varyklos pastatų kompleksas, kuriame ir šiandien verda gyvenimas, turi istorinę, architektūrinę vertę, jis yra įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių apsaugos registrą.
-
Praėjusį amžių menanti Obelių spirito varykla didžiuojasi savo produkcija
-
Praėjusį amžių menanti Obelių spirito varykla didžiuojasi savo produkcija
-
Praėjusį amžių menanti Obelių spirito varykla didžiuojasi savo produkcija
-
Praėjusį amžių menanti Obelių spirito varykla didžiuojasi savo produkcija
Obelių dvarvietėje Rokiškio rajone dvaro pastatų yra išlikę vos keli, o geriausiai išsilaikiusi – daugiau nei prieš 100 metų statyta ir vis dar veikianti spirito varykla. Išlikusių spirito varyklos pastatų kompleksas yra įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių apsaugos registrą. Pati Obelių spirito varykla – vienintelė maistinio spirito varykla Lietuvoje, gaminanti itin aukštos kokybės produkciją.
Įgyvendino praktišką sumanymą
Istoriniai šaltiniai teigia, kad XX a. pradžioje, 1905 m., Obelių dvaro žemes įsigijo grafo titulą turėjęs verslininkas Jonas Pšezdeckis iš Vakarų Europos. Jo sprendimas buvo itin praktiškas. Ieškodamas naujų pajamų ir įvertinęs Obelių apylinkėms gamtos suteiktas vertybes – Obelių ežero vandenį, dirvožemio tinkamumą rugiams auginti ir gerą geografinę padėtį susisiekti – nusprendė pastatyti spirito varyklą, tais laikais vadintą bravoru.
Bravoro statybos darbams vadovavo iš užsienio atvykę inžinieriai. Tai objektas, kuris mena beveik visų miestelio gyventojų prisilietimą, mat apie 300 Obelių apylinkių žmonių bendru sutarimu kibo į darbus, nes suvokė būsimos spirito varyklos reikšmę ir naudą. Jie rinko akmenis, juos atgabendavo arkliais. Visi darbai buvo atliekami rankomis, todėl akmenis ant pečių tekdavo užtempti net į 20 m aukštį.
Statybos darbai buvo baigti 1907 m. Spirito varyklos statiniai pasižymėjo architektūros grožiu. Sumontavus užsienyje pirktus vienus moderniausių tiems laikams įrenginius, varykloje darbavosi septyni žmonės. Gautą produkciją tiekdavo tuomet paplitusioms karčemoms, kurios davė dvarininkams ir pirkliams nemažą pelną. Kokybiški, paklausūs gaminiai buvo importuojami ir į Latvijos Daugpilio miestą, ir į kitus kaimyninius kraštus.
Varyklos paskirtis išsaugota
Obelių spirito varyklos gyvavimo aukso amžius apsiblausė Pirmojo pasaulinio karo metais, kai Lietuvą okupavo vokiečiai. Tuomet jie dalį įrenginių išvežė į Vokietiją, susprogdino cisternas. Tik 1932 m. bravoro statytojo sūnus Aleksandras Estijoje nusamdė specialistus, kurie 1938 m. vėl atstatė gamyklą ir atkūrė spirito gamybą. Tada per parą jau buvo pagaminama po 400 l spirito. Tačiau, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, gamyba vėl sustojo.
Tikrasis augimas prasidėjo vokiečiams palikus mūsų šalį. 1946–1948 m. per parą buvo pagaminama po 700 l spirito, o įrengus naujus fermentavimo kubilus produkcijos apyvarta išaugo dvigubai.
1975–1977 m. suprojektuoti ir pastatyti nauji katilinės, vandens valymo įrenginių pastatai ir įranga, leidusi iki minimumo sumažinti oro ir vandens taršą.
Daugiau nei prieš 100 metų statyti pastatai – spirito sandėlis ir spirito gamybos cechas – puikiai išsilaikė iki šių dienų ir atlieka tas pačias funkcijas kaip ir grafų laikais. Po dalimi gamybos cecho yra išlikęs vandens kanalas, sumūrytas iš molinių plytų, kuriuo ir dabar teka vanduo. Šių pastatų kompleksas, turintis istorinę ir architektūrinę vertę, yra įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių apsaugos registrą.
Istorija: Obelių spirito varykloje prieš beveik šimtmetį – jos įkūrėjo J. Pšezdeckio sūnaus Aleksandro žmona grafienė Katerina Komaraitė Pšezdeckienė, kuriai skirtas pagrindinis „Vilniaus degtinės“ prekės ženklas. („Vilniaus degtinės“ archyvo nuotr.)
Kokybiškai, mažais kaštais, tvariai
Itin teigiamai Obelių spirito varyklos veiklą paveikė privatizacija. Jos nauji šeimininkai – UAB „Vilniaus degtinė“ – sugebėjo išsaugoti ir vertingus pastatus, ir vienintelės maistinio spirito gamintojos Lietuvoje pozicijas iki šių dienų.
Obelių spirito varyklos vadovas Kasparas Falkas pasakoja, kad pirmaisiais metais, kai spirito varykla tik pradėjo veikti, joje buvo išvaroma apie 200 l, dabar – 30 tūkst. l absoliutaus etilo alkoholio per parą.
Pradėjus spirito gamybą, kaip pasakoja varyklos vadovas, buvo perdirbamos bulvės, o šiuo metu perdirbamos javų kultūros – kvietrugiai, rugiai, kukurūzai, kviečiai.
Klientų sąrašuose daugiau nei 200 Lietuvos įmonių – spiritas naudojamas farmacijoje, laboratorijose, dezinfekcinio skysčio, buitinės chemijos, acto gamybai ir kt.
Per dieną į spirito gamyklą atvežama iki 100 t grūdų. Grūdai smulkinami, maišomi su vandeniu, dedama specialių fermentų, padedančių grūduose esantį krakmolą paversti į smulkesnius cukrus.
Tada į sucukrintą masę dedama mielių ir ji per 72 valandas virsta 10–12 proc. stiprumo raugu. Tolesnis procesas – distiliavimas, kurio metu nuo žlaugtų atskiriamas distiliatas. Jis toliau rektifikuojamas – taip pašalinamos priemaišos, gaunamas techninis spiritas ir galiausiai – ypač aukštos kokybės etilo alkoholis.
Pasak K. Falko, iš gamybos procese liekančių šalutinių produktų, juos pūdant, gaminamos biodujos. Jos deginamos kogeneracinėse elektrinėse, taip gaminant žalią elektros energiją ir šilumą. Tokiu būdu varykla apsirūpina elektros energija, o jos perteklių parduoda. Papildomai yra išgaunama ir 20 proc. gamybai reikalingo garo. Po biodujų gamybos proceso lieka vadinamas degistatas, kuriuo spirito daryklos partneriai – Lašų ŽŪB – sėkmingai tręšia laukus ir juose vėl augina grūdus. Tad nuo 2012 m. spirito varyklos veikloje taikomi žiedinės (tvarios) ekonomikos principai, susidaro uždaras ekologinis ratas.
„Degindama dujas spirito varykla per dieną sugeba pagaminti tiek elektros energijos, kiek įprastam namų ūkiui užtektų dešimčiai metų. Čia pat generuojama ir šiluma – iš to spirito varykla gauna dar 20 proc. gamybai reikalingos šilumos, – sako spirito varyklos vadovas. – Siekiame kokybės ir tvarumo.“
„Vilniaus degtinės“ archyvo nuotr.
Obelių spirto varykla šiuo metu – vienintelė maistinėms reikmėms spiritą gaminanti įmonė Lietuvoje. Pasak K. Falko, per 100 metų ne tik padidėjo pagaminamo spirito kiekis, bet ir žymiai pasikeitė jo kokybė. Pagrindinė pagamintos žaliavos – grūdinio spirito – dalis keliauja išskirtinai jos pagrindinės įmonės „Vilniaus degtinė“ produkcijos gamybai. Kokybiškas lietuviškas spiritas leidžia išlaikyti nekintamą gėrimų skonį ir kokybę.
Tačiau spirito varyklos klientų sąrašuose yra ir daugiau nei 200 įmonių visoje Lietuvoje – spiritas naudojamas farmacijoje, laboratorijose, dezinfekcinio skysčio, buitinės chemijos, acto gamybai ir kt. Dalis produkcijos eksportuojama į kitas šalis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Populiariausios lietuvių atostogų kryptys per šventes: dažnas Kalėdas ar Naujuosius sutiks saulės atokaitoje
Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, lietuviai intensyviau dairosi atostogų krypčių svetur. Dauguma tautiečių kelionių paketus suskumba įsigyti iš anksto ir renkasi Kalėdas ar Naujuosius metus pasitikti kepinant saulei. ...
-
Veterinarijos tarnybos ir „InnoForce“ ginče paskelbtas verdiktas
Informacinių technologijų (IT) įmonei „InnoForce“ nepavyko įrodyti, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) neteisėtai nutraukė IT sistemų diegimo sutartis, bei prisiteisti iš jos skolą. ...
-
Kėbulo geometrijos atstatymas: kodėl jis svarbus?
Po avarijos ar kitokio poveikio automobilio kėbului, geometrijos pažeidimai gali likti nepastebėti, tačiau jų pasekmės – rimtos. Tokie pažeidimai ne tik turi įtakos važiavimo komfortui, bet ir kelia pavojų saugumui. Automobilio geometrijos atst...
-
Ekspertai ir valdžia skirtingai aiškina SEB sprendimą: kas iš tiesų vyksta13
SEB bankas planuoja į vieną sujungti visus Baltijos šalyse veikiančius SEB, o būstinę iš Vilniaus perkelti į Taliną. Banko vadovė tikina, kad prie tokio sprendimo prisidėjo nestabili mokestinė aplinka Lietuvoje. Investuotojai ir verslin...
-
Brangs „Vilniaus vandenų“ paslaugos1
Vilniaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų gyventojai už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą nuo kitų metų vasario per mėnesį mokės vidutiniškai 58 centais (su PVM) daugiau, penktadienį prane&scaron...
-
VERT: ESO dalį vystytojų blogai informavo
Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dalį komercines saulės elektrines siekusių įrengti vystytojų netinkamai informavo apie jiems nesuteiktus prisijungimus prie tinklo, penktadienį pranešė patikrinimą atlikusi Valstybin...
-
Tvarumo idėja keičia mokslo pasaulį
Kauno technologijų mokymo centras (KAUTECH) drauge su Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija į diskusiją sukvietė mokymo įstaigų ir verslo atstovus. Dalyviai diskutavo tema „Tvari verslo ir mokslo įstaigų partnerystė: kokie ...
-
„Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje bus apklausiami užsienio specialistai
Artimiausiuose bendrovės „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos bylos posėdžiuose bus apklausiami specialistai iš užsienio, penktadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas. ...
-
Šventiniu periodu „Kauno švara“ dirbs įprastai3
Šventiniu periodu UAB „Kauno švara“ dirbs įprastai. Prašoma gyventojų pasirūpinti važiuojamosios dalies priežiūra – neužstatyti šiukšlių konteinerių. ...
-
Kaunas veža Kalėdas į apkasus: Ukrainos kariams – vilkikas paramos
Kaunas dar kartą susitelkė gerumui. Per šešias paramos akcijos „Kalėdos keliauja į apkasus“ dienas surinktas artipilnis vilkikas paramos Chersono, Pakrovsko, Torecko ir Sumų apskrityse kovojantiems Ukrainos kariams, sužeistiesie...