,,Lietuvos geležinkeliai“ rizikoms valdyti naudos pažangią sistemą

  • Teksto dydis:

„Lietuvos geležinkeliai" pradeda naudoti rizikos valdymo informacinę sistemą (RVIS), kuri padės fiksuoti galimas grėsmes ir laiku jas šalinti.

Rizikos valdymo informacinė sistema skirta efektyvinti bendrovės rizikos valdymą, užtikrinant sklandžią veiklą, identifikuojant galimas problemas – kitaip tariant rizikas, dar iki jų pasireiškimo.

„AB „Lietuvos geležinkeliai" - strateginės reikšmės bendrovė Lietuvoje. Įgyvendiname šaliai itin svarbius projektus, todėl rizikos valdymą keičiame iš esmės. Negalime ignoruoti, nepastebėti ar neįvertinti įvairių grėsmių. Priešingai – kuo anksčiau jas nustatysime, pasitelkdami šiuolaikines vadybos priemones ir informacines technologijas, tuo anksčiau galėsime užbėgti už akių nenumatytiems reiškiniams. Rizikos valdymas – tai nuolatinė, į ateitį orientuota veikla, kuria siekiama iki minimumo sumažinti rizikos atsiradimo tikimybę, neigiamą poveikį arba žalą, jei jos pašalinti nepavyksta", – sako AB „Lietuvos geležinkeliai" generalinis direktorius Stasys Dailydka.

Bendrovės vadovas išskiria tris pagrindinius pranašumus, kuriuos įgyja įmonė, įsidiegusi rizikos valdymo informacinę sistemą.

„Pirmiausia ši sistema teikia daug informacijos, kuria galima pagrįsti bendrovės valdymo sprendimus, jie tampa objektyvūs, racionalūs ir kryptingi. Taip pat gerėja rizikos valdymo proceso sistemiškumas, nes sukurta informacinė sistema leidžia vertinti bendrovės veiklos rizikas nuosekliai, sistemiškai pagal nustatytas bendrovės vidaus taisykles. Tuo pačiu labai svarbu, kad rizikos valdymo informacinė sistema leidžia bendrovei laiku planuoti prevencijos priemones ir veiksmus, sekti jų įgyvendinimą bei stebėti rizikos pokyčius laike, įvertinti reikalingus išteklius", - akcentavo S. Dailydka.

Projektą įgyvendino įmonės UAB „Elsis PRO" kartu su UAB „Ernst & Young Baltic". Šio projekto vadovo Vytauto Pievaičio teigimu, pasaulyje yra nemažai įvairių informacinių technologijų sprendimų, orientuotų į rizikos valdymą, tačiau kiekviena įmonė skiriasi savo branda, dydžiu, valdymo modeliu, veiklos pobūdžiu, todėl individualūs sprendimai yra vienas geriausių pasirinkimų.

„Su rizikos valdymo sistemomis dirbame daugelį metų, kaupiame gerąsias praktikas ir savo patirtimi bei sukauptomis žiniomis dalinamės su klientais. Tarp mūsų klientų yra ir užsienio, ir Lietuvos įmonių bei įstaigų, todėl kiekvienai jų, atsižvelgdami į dydį, veiklą ir kitus parametrus, siūlome individualų sprendimą. Įdiegtos sistemos galės būti optimizuojamos ir adaptuojamos tiek ekspertiniam, tiek rodikliniam rizikos vertinimui, o rizikos identifikavimas ir valdymas pritaikomas ir specializuojamas organizaciniame ir technologiniame lygiuose", – teigė UAB „Elsis PRO" atstovas V. Pievaitis.

UAB „Ernst & Young Baltic" partneris Linas Dičpetris puikiai įvertino šio projekto strateginę reikšmę: „Įdiegdama šią sistemą AB „Lietuvos geležinkeliai" žengė į geriausiai akcininkų vertę ginančių Lietuvos įmonių avangardą. Informacinėje sistemoje administruojamas rizikų nustatymas, vertinimas, veiksmų planų sudarymas ir vėlesnis stebėjimas suteikia vieningą rizikos valdymo kalbą visai organizacijai vienodai suprasti bei valdyti grėsmes ir galimybes".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių