Kyšininkavimo Ignalinos AE tyrimas nutrauktas dėl senaties

  • Teksto dydis:

Suėjus senaties terminui, prokurorai nutraukė tyrimą dėl kyšininkavimo Ignalinos atominėje elektrinėje (AE), kai jai vadovavo buvęs ilgametis jėgainės vadovas Viktoras Ševaldinas.

Panevėžio apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo IAE darbuotojų kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo, suėjus senaties terminui, pranešė Generalinė prokuratūra.

„Tokios situacijos, kai galimai įvykdytos korupcinės veikos lieka taip ir neištirtos arba po kelerių metų rezonansinių teismo procesų jie visgi baigiasi subliuškusiais kaltinimais, nėra priimtinos nei visuomenei, nei mums“, - pranešime spaudai sakė generalinis prokuroras Darius Valys.

Prokurorai tyrimą pradėjo 2012 metų vasarą, kai viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“, siekdama gauti užsakymų elektrinėje, IAE darbuotojams galėjo duoti kyšius. JAV teisingumo departamentas paskelbė, kad „Data Systems & Solutions“ kyšius duodavo 1999-2004 metais.

JAV teismui pateiktuose kaltinimuose skelbiama, kad bendrovė duodavo kyšius tuometiniam Ignalinos AE generaliniam direktoriui, Matavimų ir kontrolės departamento vadovui ir jo pavaduotojui, Tarptautinių projektų departamento direktoriui bei jėgainės pagrindiniam informacijos technologijų specialistui.

JAV bendrovė tuo metu yra laimėjusi keletą Ignalinos AE užsakymų, kurių vertė svyravo nuo 1,3 mln. JAV dolerių iki 13 mln. eurų.

Teigiama, kad 1999-2002 metais per tarpininkus tuometiniam Ignalinos AE Matavimų ir kontrolės departamento vadovui išmokėta 50 tūkst. JAV dolerių, be to, buvo apmokėtos jo atostogos Floridoje ir Havajuose, jo pavaduotojui sumokėta 30 tūkst. dolerių, Tarptautinių projektų departamento direktoriui - 44 tūkst. dolerių, pagrindiniam IT specialistui - 16 tūkst. dolerių.

2002-aisiais apmokėtos IAE generalinio direktoriaus V.Ševaldino atostogos Havajuose, o 2004-ųjų sausį jam padovanotas 2,7 tūkst. dolerių vertės „Cartier“ laikrodis.

Be to, 2003-2004 metais vienam iš subrangovų buvo pervesta dar 246,8 tūkst dolerių mokėjimams Ignalinos AE darbuotojams.

Virdžinijos valstijoje įsikūrusi „Data Systems & Solutions“ buvo apkaltinta Korumpuotos veiklos užsienyje įstatymo pažeidimu. Bendrovė sumokėjo 8,82 mln. JAV dolerių baudą ir Teisingumo departamentas sutiko dvejiems metams atidėti baudžiamąjį persekiojimą ir po to atmesti kaltinimus, jei įmonė įgyvendins vidaus kontrolės priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skurdo partija

skurdo partija portretas
toks objektas yra strateginis ir bet kokia nusikalstama veikla susijusi su juo yra valstybes griovimas.ar valstybes griovimas gali turet senaties termina?vadinasi, tie kurie sugriove lietuva liks be atpildo?dar apklausoj klausia ar eitumet gint lietuva karo atveju.dauguma nukreiptu ginklus i ponu uzpakalius.gal todel ir grieztina ginklu naudojima?bijo liaudies...

666

666 portretas
valstybinė mafija pasirūpino savais

Prie ko rusai

Prie ko rusai portretas
Savi iteisinti vagis ir diel to buvo tempema bila iki senaties
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių