Kauno RATC: naujas „Atiduotuvių“ logotipas ir bebrų bendruomeniškumo pamokos

  • Teksto dydis:

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC) džiaugiasi pristatydamas dalijimosi daiktais iniciatyvos „Atiduotuvės“ logotipą. Logotipas sukurtas bendradarbiaujant su Kauno kolegijos dizaino studijų programos studentų komanda ir simbolizuoja daiktų perdavimo iš rankų į rankas idėją, vartojimo mažinimo, tvarumo ir bendruomeniškumo skatinimą. 

Logotipo idėja ir prasminga žinutė visuomenei

Kauno RATC inicijuojamos „Atiduotuvės“ iki šiol logotipo neturėjo. Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse (toliau – DGASA) įsikūrę daiktų dalijimosi punktai lankytojus pasitinka šūkiu, skatinančiu daikto nepaversti atlieka ir prikelti jį naujam gyvenimui, tačiau dabar šį šūkį papildys Kauno RATC „Atiduotuvės“ logotipas ir žaismingi, bebriukais dailinti informaciniai plakatai.

Logotipą sudaro du elementai – Kauno RATC „Atiduotuvės“ pavadinimas ir jį apglėbusios stilizuotos rankos, atvaizduojančios dalinimąsi, iš rankų į rankas keliaujančių ir pakartotinį daiktų naudojimą simbolizuojantį procesą. Kuriant logotipo vizualą pasirinkta jį sieti su jau esančiu Kauno RATC logotipu, panaudojant artimas spalvas ir formas, siekiant didinti atpažįstamumą, gyventojų įsitraukimą ir veiklų susietumą.

Kauno RATC nuotr.

Informaciniuose plakatuose animaciniu stiliumi pavaizduoti žaismingi bebriukai komunikuoti „Atiduotuvių“ žinutę pasirinkti neatsitiktinai: „Gyvoje gamtoje bebrai kuria namus bendruomeniškai, pagelbėdami vieni kiems. Šie gyvūnai gyvena būriais ir dirba išsijuosę: graužia krūmynus ir medžius, gilina vandens telkinius, savo statyboms kūrybiškai naudoja įvairias žalienas ar net žmonių išmestas šiukšles. Bebrišką gyvenimo stilių savo kasdienybėje galėtume pritaikyti ir mes, bendruomeniškai padėdami vieni kitiems ir dalindamiesi. Savo buityje panaudodami daiktus, kurie galbūt vieniems nebereikalingi, o kitiems – didelė vertybė ir džiaugsmas“, – paskatinimu dalijosi Kauno RATC edukacijos ir viešųjų ryšių specialistė Živilė Valaitytė.

„Atiduotuvės“ lankosi ir  Kauno regiono miestų ir miestelių šventėse

Daiktų dalijimosi stotelės veikia ne tik Kauno RATC DGASA – trečius metus iš eilės „Atiduotuvės“ atvyksta ir į Kauno regione vasarą rengiamas bendruomenių šventes kaip „Atiduotuvių kiemas“. Įkurtame „Atiduotuvių kieme“ bendruomenės nariai nemokamai keičiasi jiems patikusiais daiktais, o mažieji švenčių dalyviai kviečiami žaisti edukacinį, apie atliekų rūšiavimą supažindinantį stalo žaidimą „Ekomonstriukai“. Šią vasarą „Atiduotuvių kiemą“ papildė Kauno RATC darbuotojų pagaminti lauko žaidimai iš panaudotų daiktų: muzikinė siena, kaladėlių bokštas, žiedų gaudyklės.

„Žmonės džiaugiasi atradę kažką naudingo ir nustemba, kad daiktus galima pasiimti tiesiog nemokamai. Juk tai – puikūs, tvarkingi, švarūs ar net visiškai nauji daiktai. Ne ką mažiau džiaugiasi ir pristatantys daiktus – atiduoda besididžiuodami savimi ir prasmingai paleisdami juos antram gyvenimui“,  – renginių patirtimis dalijosi Kauno RATC direktorius Laurynas Virbickas.

Šiltojo sezono metu „Atiduotuvių kiemas“ jau svečiavosi Raseinių, Jonavos, Kėdainių, Žiežmarių vasaros šventėse. Rugpjūčio 31d. lankysis Domeikavoje, „Domeikio fiestoje“, rugsėjo 7 d. – Lapėse, „Lapių tvarumo festivalyje“, rugsėjo 14 d. – Babtuose, „Obuolinėse“, ir rugsėjo 22 d. – Kaune, „Aleksoto šventėje“ (VDU botanikos sode.)

Kauno RATC nuotr.

Priima tvarkingus, neužterštus ir be funkcinių defektų daiktus

Daiktų dalijimosi punktai turi keletą reikalavimų. Priima tik tvarkingus, nesuplyšusius, neužterštus, funkcinių defektų neturinčius ir pagal tiesioginę paskirtį tinkamus naudoti daiktus. Paprasčiau – ragina pristatyti tai, ką mielai pasiimtumėte ir patys. „Atiduotuvės“ priima knygas, žurnalus, indus, įrankius, žaislus, laisvalaikio inventorių, buityje atlikusius dar tinkamus naudoti daiktus. „Atiduotuvės“ DGASA priima ir didelių gabaritų daiktus: baldus, langus, duris, veidrodžius, vonios praustuvus ir pan., statybines ar remonto medžiagas (tapetus, plyteles, lentas ar pan.). Daugiau informacijos: https://www.kaunoratc.lt/atiduotuves/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių