Įspėja: laukų tręšimas neturi virsti teršimu

  • Teksto dydis:

Šiek tiek atvėsus orams, aplinkosaugininkai gauna vis daugiau pranešimų apie mėšlu ir srutomis netinkamai tręšiamus laukus.

Pasitvirtinusių pranešimų vis daugėja, o pareigūnai tikina, kad tai, ką daro ūkininkai, sunku pavadinti „tręšimu“ – tai tikrų tikriausias teršimas.

Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai praeitą savaitę išaiškino neeilinį pažeidimą, kai laukuose buvo išpilta keliolika sunkvežimių nuotekų dumblo.

Tirdami pranešimą inspektoriai nustatė, kad dumblas iš Kuršėnų nuotekų valymo įrenginio buvo vežamas į žemės ūkio bendrovės ūkio paskirties sklypą Pakumulšių kaime, Šiaulių rajone, ir naudojamas laukų tręšimui. Paaiškėjo, kad dumblas gabentas į lauką, kuris net nenurodytas tręšimo plane, dumblo laboratoriniai tyrimai neatlikti, nenustatyta jo cheminė ir biologinė sudėtis. Pareigūnai stebisi ne tik dumblo vežėjų veiksmais, bet ir žemės ūkio bendrovės, kurios laukuose išpiltas dumblas, atsainumu – bendrovė į savo sklypą leido neteisėtai išpilti apie 3000 m3 nuotekų dumblo.

Už šiurkščius pažeidimus administracinėn atsakomybėn bus traukiamos abi įmonės – nuotekų dumblą laukuose leidusiai pilti žemės ūkio bendrovei ir UAB „Kuršėnų vandenys“ gresia baudos iki 724 eurų. Pastaroji privalomuoju nurodymu įpareigota nuotekų dumblą pargabenti atgal į saugyklą. Jei šie reikalavimai nebus įvykdyti, pareigūnai skaičiuos žalą aplinkai.

Aplinkosaugininkai primena, kad mėšlą bei srutas laukuose draudžiama skleisti nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 1 d., taip pat šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūnijos seniūno sutikimo. Draudžiama skystąjį mėšlą ir srutas skleisti paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose ir arčiau kaip 2 m iki melioracijos griovių viršutinių briaunų. Paskleistas ant dirvos paviršiaus tirštasis ir skystasis mėšlas turi būti įterptas ne vėliau kaip per 24 valandas. Visais atvejais draudžiama mėšlą ir (ar) srutas skleisti ant įšalusios, įmirkusios ir apsnigtos žemės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių