Daugiabučių priežiūra: administratoriaus ir gyventojų tandemas

  • Teksto dydis:

Daugiabučiams namams būtina nuolatinė priežiūra. Tai viena administratoriaus pareigų. Kauno butų ūkis (KBŪ) atkreipia dėmesį, kad administratoriaus atsakingumas ir atidūs, aktyvūs gyventojai ir savininkai yra pati geriausia pastato priežiūros komanda.

Nuolatinė priežiūra

Didžioji dalis Kauno daugiabučių yra perkopę pusšimtį metų. Vis dėlto pastato amžius nėra pagrindinis jo būklės rodiklis.

„Jeigu šimtametis pastatas buvo ir tebėra tinkamai ir laiku prižiūrimas, jo būklė gali būti daug geresnė nei statyto prieš 40 metų, bet aplaidžiai tvarkomo ar beveik neprižiūrimo namo“, – atkreipė dėmesį KBŪ generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Pagal techninės priežiūros taisykles privalomi reguliarūs pastatų būklės stebėjimai, periodinės namo bendrųjų konstrukcijų ir inžinerinės įrangos apžiūros, prireikus – specializuotos apžiūros, statybiniai tyrimai, bendroji namo ar dalinė ekspertizė. Tai įpareigojimas administratoriui ar jo paskirtam techninės priežiūros specialistui.

Pastebėjimas: pastato amžius nėra pagrindinis jo būklės rodiklis, svarbiausia yra nuosekli ir laiku atliekama namo, jo konstrukcijų ir inžinerinių sistemų priežiūra. Kauno butų ūkio archyvo nuotr.

Kaip pastebi KBŪ atstovai, šaltasis metų laikas reikalauja ypatingo dėmesio. Tai susiję su dideliu kritulių kiekiu, stipriais vėjais ir šalčiu, kurie gali pridaryti ir itin didelių nuostolių. Šiuo laikotarpiu administratorius dar atidžiau stebi jūsų daugiabučio stogo, lietaus nuvedimo, šildymo sistemos būklę.

Raginame gyventojus atkreipti dėmesį į energiją taupančias priemones ir daugiabučio namo atnaujinimą.

 

Dažnai namo gyventojai pirmieji pastebi daugiabučio namo defektus.

„Raginame gyventojus būti atidžius ir neabejingus, nelaukti, kol menkas defektas virs avarija, – ragino M. Zaborskas ir pridūrė, kad mažas problemas išspręsti yra paprasčiau, pigiau ir greičiau, gyventojams kyla mažiau rūpesčių ir nepatogumų. – Raginame gyventojus atkreipti dėmesį į energiją taupančias priemones ir daugiabučio namo atnaujinimą. Siūlome apsvarstyti galimybę pakeisti laiptinės, rūsio langus ir duris. Apie rūsio langus dažnai pamirštama, tačiau jie itin svarbūs namo šilumos suvartojimui. Rekomenduojame atnaujinti, automatizuoti ir modernizuoti šilumos punktą ir šildymo sistemą. Beje, šildymo sistemai atnaujinti daugiabučio namo gyventojai gali gauti net iki 80 proc. siekiančią kompensaciją.“

Atnaujinti elektros instaliaciją – būtina

Elektros tinklas nuo namo įvado iki vartotojo elektros apskaitos prietaiso priskiriamas bendrojo naudojimo inžineriniam tinklui, todėl už jo atnaujinimą atsakingi visi butų savininkai. Anuomet statytuose daugiabučiuose elektros suvartojimas ir buities prietaisų skaičius žymiai skyrėsi nuo šių dienų, todėl, savaime suprantama, elektros instaliacija buvo projektuojama ir įrengiama pagal tuomet galiojusius reikalavimus. Šaldytuvas, vienas šviestuvas kambaryje, retsykiais įjungiamas lygintuvas ir skalbyklė – didžioji dalis gyventojų seniau naudojo ne itin daug elektros prietaisų. Dažnai nepagalvojama, kad šiuolaikiniuose namuose elektros prietaisų naudojama kur kas daugiau. Namuose, kuriuose bendrojo naudojimo elektros instaliacija neatnaujinta, magistraliniai elektros kabeliai dažniausiai nebetinkami naudoti, sujungimo kontaktai apsvilę. Maža to, per ilgesnį laiko tarpą seni aliumininiai laidai praranda savo fizikines savybes. Esant didelėms apkrovoms, tai tampa išties pavojinga. Didelių apkrovų sukelia buityje naudojamų prietaisų skaičius (indaplovės, skalbyklės, džiovyklės, mikrobangų krosnelės, elektrinės ir indukcinės kaitlentės ir kt.), kuris niekada nebuvo suplanuotas. Įvykus avarijai elektros tinkle, dingusi elektra – ne pats blogiausias dalykas. Perkrovos elektros tinkle gali sukelti elektros prietaisų gedimą ir net gaisrą. Žiemą ilgesniam laikui dingusi elektra sukels didelių nepatogumų visiems gyventojams, nes šildymo sistema nebegalės funkcionuoti.

Finansinė parama fasado remonto darbams

KBŪ daugiabučių savininkus taip pat ragina apsvarstyti galimybę pasinaudoti Kauno miesto savivaldybės paveldotvarkos programos pranašumais ir finansine parama. Į šią paramą gali pretenduoti kultūros paveldo zonoje gyvenantys daugiabučių gyventojai (Kauno senamiesčio, centrinės dalies ir kai kurių kitų teritorijų), nekilnojamųjų kultūros vertybių valdytojai. Parama, kuri siekia iki 50 proc., skiriama tvarkybos darbų projektui rengti, fasado remonto darbams, dekoratyviniam apšvietimui. Paraiškos priimamos iki 2024 m. vasario 2 d. Daugiau informacijos apie šią paramą galite gauti Kauno miesto savivaldybės tinklalapyje arba susisiekę su namo administratoriumi.


Daugiabučių pastatų administravimas

 

Pastato konstrukcijos:  tel. 8 700 40 022; e. p. konstrukcijos@kbu.lt.

Daugiabučių namų atnaujinimas: tel. 8 700 35 500, e. p. renovacija@kbu.lt.

Inžineriniai tinklai: tel. 8 700 40 444; e. p. tinklai@kbu.lt.

Namo aplinka: tel. 8 700 40 300; e. p. aplinka@kbu.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
Labai viskas teisingai išvardinta straipsnyje. Bet yra dvi pagrindines problemos . Administratorių išsilavinimas ,kai kurie neturi elementarių žinių kaip eksploatuoti namus . O antroji tai lupikavimas už darbus lupant dešimteriopai daugiau nei kainuoja ir vykdomas sukčiavimas ,kai susitariama su buto savininku ,kad užsakytu remonto darbus už tam tikra suma , na o atlieka PVZ.?remontą bute .

vargsas

vargsas portretas
kiemu valytojai is vis nesirodo gal jiems uz namu sedejima mes mokam kiek jau sakiau vistiek jo nera cia klaipedoje taip yra

Rinkis

Rinkis  portretas
Jei remsi nors kokia nors forma Kauno butų ūkį (KBŪ), reiškia save įklampinsi į Vieningo Kauno liūną. Rinkis.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių