Darbas ne visą darbo dieną: ką verta žinoti ne tik studentams?

  • Teksto dydis:

Suderinti studijas ir darbą nėra lengva, bet įmanoma. Tai jaunuoliams suteikia galimybę teorines žinias pritaikyti praktikoje, užsidirbti pinigų, įgyti įgūdžių, naujos patirties ir atrasti save. Dažniausiai studentai ieško lanksčių sąlygų ir darbo ne visą dieną. Ką pravartu žinoti, ieškant darbo ne pilnu etatu?

Šiemet karjeros portalo „CV-Online“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad dirba maždaug trys ketvirtadaliai šalies studentų. Be to, kuo aukštesniame kolegijos ar universiteto kurse studentai mokosi, tuo labiau jie yra linkę įsitraukti į darbo rinką.

„Būdami didžiausias darbdavys Lietuvoje, esame atviri visiems, nepriklausomai nuo jų profesinės patirties ir amžiaus. Į darbo rinką įžengti nusprendusiems jaunuoliams neretai tampame pirmąja darboviete, nes siūlome lanksčias sąlygas ir plačias karjeros galimybes. Laikomės požiūrio, kad bendrą sėkmę kuriame visi – tiek patyrę ilgamečiai darbuotojai, tiek naujokai studentai, kurie kartais ir tik pusei darbo dienos įsidarbina. Ugdome, skatiname tobulėti ir rūpinamės kiekvienu darbuotoju, atsižvelgdami į jo poreikius“, – teigė prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ragina patyrinėti įmonę

Studentams, kurie dar tik renkasi pirmąjį darbą, įdarbinimo specialistai pataria pirmiausia patikrinti darbdavio patikimumą – peržvelgti viešai prieinamą informaciją apie įmonės veiklos istoriją, pastarųjų metų rezultatus, įsiskolinimus, finansinę padėtį. „Ilgą laiką stabiliai veikianti įmonė dažniausiai užtikrina ir stabilią darbo vietą, laiku mokamą atlyginimą ir kitas socialines garantijas. Nemažai pasako įmonės tinklalapis – kaip ji save pristato, kokias vertybes puoselėja, kokių pokyčių siekia. Tai padeda nuspręsti, ar jums bus pakeliui“, – dėstė darbo rinkos portalo „CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Visada aptarkite darbo sutartį, pateikite jums kylančius klausimus, kad neliktų jokių neaiškumų ir vėliau netektų gailėtis.

Taip pat R. Karavaitienė patarė kruopščiai išsiaiškinti būsimo darbo pobūdį, vietą, darbo laiką, sąlygas, atlyginimą ir t. t. „Visada verta sau iškelti klausimą, kas man visiškai nepatiktų, o prie ko galėčiau prisitaikyti“, – patarė specialistė ir pridūrė pastebinti, kad jaunimas neretai yra linkęs pernelyg greitai priimti pasiūlymą, gerai jo neapsvarstęs. Dėl to pirmosiomis darbo dienomis išryškėja, kad realybė ne visiškai lūkesčius išpildo, naujokus užplūsta apmaudas ir nusivylimas. Todėl verta iš anksto įvertinti savo įgūdžius, asmenines savybes bei pomėgius ir tarsi iš šono pažvelgti, kaip visa tai derės su naujo darbo aplinka bei reikalavimais.

Galiausiai „CV-Online“ atstovė įspėjo nesirinkti darbų, kur nėra užtikrinamos socialinės garantijos, atsiskaitoma „juodais“ pinigais ar išvis nesudaroma darbo sutartis. „Visada aptarkite darbo sutartį, pateikite jums kylančius klausimus, kad neliktų jokių neaiškumų ir vėliau netektų gailėtis“, – drąsino R. Karavaitienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad nepriklausomai nuo etato dydžio, visiems darbuotojams priklauso kasmetinės atostogos, o besimokantys asmenys netgi yra įtraukti į prioritetinius atostogų suteikimo sąrašus; studentams suteikiamos mokymosi atostogos. Kita vertus, dirbant pusę dienos, kaupiasi mažesnis darbo stažas, bet, apskritai, visos socialinės garantijos išlieka – tiesiog ligos, nedarbo, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos skaičiuojamos nuo deklaruojamų pajamų.

Nuo nemokamų pietų iki apgyvendinimo didmiestyje

E. Dapkienė atkreipė dėmesį, kad jaunoji karta itin vertina lankstumą, o tai pasufleruoja įmonėms, kad verta atitinkamai plėtoti darbo sąlygas. Antai „Maximoje“ vadinamasis slenkantis 4/4 darbo grafikas yra ypač populiarus, nes atveria darbuotojams didelę laisvę derinti darbą ir laisvalaikio veiklas, taip pat – studijas. Pagal šį grafiką žmonės dirba keturias dienas iš eilės, o tada keturias ilsisi. Studijuojantys darbuotojai vertina šį darbovietės ritmą, nes užtenka laiko pasiruošti įvairiems atsiskaitymams, jie spėja atlikti studijų užduotis, išlaiko egzaminus. „Stengiamės atrasti kiekvienam studentui tinkamiausią darbo grafiką, kad netektų rinktis tarp darbo ir mokslo. Be to, suteikiame kitą privalumą – esame didelė įmonė su veiklų įvairove ir turtinga aplinka, kurioje galima plačiai pritaikyti savo žinias, įgytas universitete ar kolegijoje“, – sakė E. Dapkienė. Anot jos, atsiliepimai rodo, kad darbuotojai vertina sudarytas ilgalaikes karjeros galimybes – tiek kilti į aukštesnes pareigas, tiek plėsti atsakomybės ribas, galimybes ir kompetencijas.

Kad būtų lengva ir paprasta įsilieti į komandą ir perprasti organizacijos tvarką, nauji darbuotojai apmokomi, suteikiant reikalingų teorinių ir praktinių žinių. Jau ne vienerius metus „Maximoje“ veikia speciali mokymų programa „Meistrų mokykla“, kviečianti prisijungti žmones, neturinčius darbo patirties ir kvalifikacijos maisto gamybos srityje, bet norinčius dirbti virėjais, kepėjais, mėsininkais ir konditeriais.

E. Dapkienė atkreipė dėmesį, jog į Vilnių, Kauną ar Klaipėdą iš kitų Lietuvos vietovių atvykusiems darbuotojams suteikiama nemokamo apgyvendinimo galimybė – nereikia mokėti nei už nuomą, nei už komunalines paslaugas. Darbuotojams kasdien suteikiami nemokami karšti pietūs. Didžiausias Lietuvoje darbdavys nuolat investuoja į geresnės socialinės garantijas ir papildomą darbuotojų socialinių naudų paketą. Į kolektyvinę sutartį įtrauktas papildomų naudų „Maximos“ darbuotojams paketas apima dvi dešimtis punktų: nuo šventinių dovanų, išmokų ir papildomų atostogų iki paramos nelaimės atveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
''Antai „Maximoje“ vadinamasis slenkantis 4/4 darbo grafikas yra ypač populiarus, nes atveria darbuotojams didelę laisvę derinti darbą ir laisvalaikio veiklas'' Kuo jis populiarus, kad 4 dienas atarus po 14 val. reikia keliu paru vien organizmui atsigauti? Visos imones kur dirbama po 12-14 valandu ir slenkanciu grafiku.. yra blogis!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių