BETA skelbia naują kvietimą, šįkart – atsinaujinantiems energijos šaltiniams diegti

  • Teksto dydis:

Paskelbus naują kvietimą, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) laukia paraiškų atsinaujinantiems energijos šaltiniams – saulės energijos technologijoms, šilumos siurbliams ir šilumos saugykloms – įrengti daugiabučiuose namuose, kurie neprijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba yra gavę savivaldybės pritarimą, pagrindžiantį, jog atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas daugiabutyje neprieštarauja savivaldybės šilumos ūkio specialiajam planui. Paraiškos visuose BETA padaliniuose yra priimamos jau nuo gegužės 28 d.

„Būsto energijos taupymo agentūra reguliariai atlieka visuomenės nuomonės tyrimus, o naujausias iš jų rodo, kad daugiabučių namų gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis kiekvienais metais vis labiau auga: net 64 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų savo name norėtų įsidiegti tokio tipo priemones. Būtent šis kvietimas yra labai svarbus žingsnis siekiant paskatinti gyventojus diegtis alternatyvios energijos šaltinius savo gyvenamuosiuose daugiabučiuose“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Anot jo, kalbant apie alternatyvios energijos priemonių plėtojimą daugiabučiuose, svarbu pabrėžti ir tai, jog vis didesnė gyventojų dalis suvokia, kad alternatyvių energijos šaltinių panaudojimas ne tik sumažina šildymo sąskaitas, bet ir svariai prisideda prie aplinkos apsaugos ir neigiamo poveikio klimatui mažinimo.

Vis didesnė gyventojų dalis suvokia, kad alternatyvių energijos šaltinių panaudojimas ne tik sumažina šildymo sąskaitas, bet ir svariai prisideda prie aplinkos apsaugos ir neigiamo poveikio klimatui mažinimo.

Remiantis kvietime nurodytomis sąlygomis, kompensacinė išmoka teikiama tiems paramos gavėjams, kurie jau įgyvendino daugiabučio namo atnaujinimo projektą ir pasiekė ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne žemesnę kaip C energinio naudingumo klasę.

Taip pat į valstybės paramą gali pretenduoti projektai, kurie šiuo metu yra atnaujinimo etape, o atlikus darbus planuoja pasiekti ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne žemesnę nei C energinio naudingumo klasę. Išimtis taikoma tik tiems pastatams, kuriems LR Statybų įstatymu nenustatomi minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai.

Pagal šį kvietimą valstybės parama Klimato kaitos programos lėšomis numatoma šilumos ir karšto vandens, elektros gamybos įrenginiams iš atsinaujinančių išteklių (saulės, vėjo, vandens, geotermijos, aerotermijos, vandenilio ar kt.) diegti ir kitoms alternatyvioms šilumos ar elektros energijos apsirūpinimo priemonėms, pavyzdžiui, biokuro katilams įrengti ir pan. Paraiškas šiam kvietimui gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio namo atnaujinimo projekto ir įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti atsinaujinančios energijos priemones yra numatyta 30 proc. valstybės parama.

Paraiškas galima teikti Būsto energijos taupymo agentūrai (visuose BETA regioniniuose padaliniuose) iki 2020 m. gruodžio 31 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

BETA primena, kad šiuo metu taip pat priima paraiškas mažajai renovacijai, kurių laukia iki š.m. liepos 1 d. visuose BETA regioniniuose padaliniuose.

Mažosios renovacijos metu gyventojai gali keisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko nustatytos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Taip pat valstybės parama skiriama ir tokioms papildomoms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Daugiau informacijos apie kvietimų sąlygas – www.betalt.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
tik prieš keletą dienų ditirambas giedojo ,kad tiek daug norinčių renovuotis,o čia vėl vaitoja,kviečia norinčius prisijungti,antra,atsinaujnti energija yra ganaa brangi,jei visuotinis atšilimas,visos tos idėjos nereikalingos.reiki tikėti Greta

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Bjauri kontora, atsargiai.

Žinai ką, Serbenta

Žinai ką, Serbenta portretas
susikišt visus tuos savo pasiūlymus į subinę. Jau koks įkyrus esi senis, kad baisu. Gali tu siūlyt ką tik nori, bet niekas čia nepuola tavo norų pildyti, o savo tą 30% valstybės paramą taip pat pasilik sau. Gyventojam nereikalinga nei tavo mažoji, nei didžioji renovacija, durneli tu durneli , iš kur pas gyventojus tie milijonai, mes dabar gyvendami kaip gyvenom iki šiol daug daugiau susitaupot be visų tavo renovacijų , negu po renovacijos, kai teks mokėt 20 metų bankui po 120 eurų kas mėn žiemą-vasarą be paliovos. Tai kur čia tavo Serbenta, sutaupymas. Ne sutaupymas , bet ubagystė įvyksta po renovacijos, gyventojų genocidas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių