Belgijos pareigūnai sulaikė 13 lietuviškų vilkikų: vairuotojai nesulaukia paaiškinimų

Belgijoje įstrigo 13 pervežimais besiverčiančios bendrovės „Arijus“ vilkikų. Vairuotojai priversti gyventi viešbutyje ir nežinia ko laukti. Tuo tarpu įmonės atstovai tikina dar nesulaukę iš Belgijos pareigūnų nei klausimų, nei paaiškinimų.

Sekmadienį Zebriugės mieste automobilių aikštelėje stovinčius bendrovės „Arijus“ vilkikus sustabdė netikėtai ėmė tikrinti transporto inspekcija, policija, kitos institucijos. 13-kos minėtos bendrovės automobilių vairuotojai buvo išlaipinti iš vilkikų kabinų, jiems neleista pasiimti net asmeninių daiktų. Vyrai pasakojo, kad pareigūnai juos nuvežė į viešbutį, kur jie gyvena ir šiandien.

Sulaikytus automobilius vairavo ne tik lietuviai, bet ir baltarusiai bei ukrainiečiai.

Visi vairuotojai buvo apklausti. Daugiausiai jų klausinėta apie darbo ir poilsio reisų metu sąlygas.

Vairuotojai priversti gamtinius reikalus atlikti pakelės grioviuose ir pakrūmėse, o ilsisi vilkikų kabinose.

Kai kurie jų dienraščio „Klaipėda“ korespondentams teigė, kad darbo sąlygos tikrai nėra pačios geriausios: biotualetai neiškuopiami ir perpildyti, vairuotojai priversti gamtinius reikalus atlikti pakelės grioviuose ir pakrūmėse, o ilsisi vilkikų kabinose.

Vairuotojai tvirtino, kad už viešbutį moka patys, penkias dienas gyvena be šilto maisto ir yra visiškoje nežinioje dėl savo likimo. Pirmosiomis dienomis darbdaviai su jais nebendravo ir nepranešė, koks likimas jų laukia.

Tiesa, vyrai pasakojo, kad įmonė Belgijoje įstrigusiems darbuotojams sumokėjo avansą.

Į viešbutį, kuriame vairuotojai apgyvendinti, yra atvykęs Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas, jis bendrauja su Belgijos pareigūnais dėl tolimesnio vairuotojų likimo.

Su dienraščiu „Klaipėda“ bendravę vyrai neslėpė, kad labai jaudinasi dėl savo ateities darbo įmonėje „Arijus“.

Šios bendrovės viešųjų ryšių ir reklamos vadovė Virginija Kaunietė tikino ką kita. Pasak jos, vairuotojų apgyvendinimo ir maitinimosi išlaidas apmoka įmonė, su jais nuolat palaikomas kontaktas. 

„Vykdome savo veiklą pagal įstatymus, todėl kaip ir priklauso vairuotojams mokami dienpinigiai už komandiruotėje praleistą laiką. Kaip numatyta įstatymuose ir darbo sutartyse vairuotojams bus apmokamos prastovos.Jau išvykęs į Belgiją transportas, kuris turi parvežti vairuotojus ir jų asmeninius daiktus į Lietuvą, – ketvirtadienį pranešė V.Kaunietė. – Savo  darbuotojus labai vertiname. Jokių pretenzijų dėl jų darbo neturime, kaltės neįžvelgiame.“

Komentuodama Belgijos pareigūnų veiksmus įmonės atstovė teigė, kad  Belgijos institucijų vykdomą tyrimą vertinti sunku, todėl nuo bet kokių jų veiklos vertinimų susilaiko.

„Belgijos institucijos jokių konkrečių duomenų apie, jų manymu, padarytus pažeidimus dar nepateikė. Tiesiogiai su įmone dar nesusisiekė, nepateikė prašymų dėl dokumentų ar duomenų reikalingų tyrimui pateikimo. Mūsų įmonės teisininkai tiesiogiai bendrauja su Belgijos institucijomis. Dėl šio įvykio jau informavime nacionalinę vežėjų asociaciją „Linava“ ir Lietuvos Respublikos ambasadą Belgijoje“, – pranešė bendrovės „Arijus atstovė“.

Neabejojama, kad įmonės veiklai tai turės neabejotinai neigiamos įtakos. Vilkikai nevažiuoja, vairuotojai negali dirbti. Įmonė turi įsipareigojimų klientams Belgijoje, kurių šiuo metu įvykdyti negalima.

Įmonė patirs veiklos nuostolių bei papildomų išlaidų susijusių su Belgijos pareigūnų atliktais veiksmais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viesumas ir darkarta viesumas

Viesumas ir darkarta viesumas portretas
Vairuotojai spreskit savo bedas viesai reikalaukit savo teisiu viesai!tik viesumas gali padeti netylekit!

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai belgai padarė trečios šalies vairuotojai ES neturi teisės dirbti visus deportuoti Lietuva turi teisę darbo leidimą išduoti tik dirbti Lietuvoje. Arijuje ant tentu seniai neliko Lietuvių nebent per klaide koks vienas o siaip ten ruskynas.

gal uzteks?

gal uzteks? portretas
Vykdome savo veiklą pagal įstatymus, todėl kaip ir priklauso vairuotojams mokami dienpinigiai už komandiruotėje praleistą laiką. Kaip numatyta įstatymuose ir darbo sutartyse vairuotojams bus apmokamos prastovos.Jau išvykęs į Belgiją transportas, kuris turi parvežti vairuotojus ir jų asmeninius daiktus į Lietuvą, – ketvirtadienį pranešė V.Kaunietė. – Savo darbuotojus labai vertiname. Jokių pretenzijų dėl jų darbo neturime, kaltės neįžvelgiame.“ Teisiskai ji teisi. Reiketu gal pagaliau prispausti su tais komandiruotpinigiais? O tai pazada moketi 2000 i menesi, bet is tikro atlyginimas 600 , likusi dalis komandiruotpinigiai. Is kuriu tu maitiniesi ir apmoki buto nuoma ar viesbuti.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių